Last news in Fakti

27 Септември, 2020 12:49 3 006 5

Швейцарците гласуват на пет референдума

  • швейцария-
  • референдум-
  • гласуване-
  • вот-
  • ес-
  • работа

Ще ограничат ли швейцарците броя на гражданите от ЕС, които имат право да работят в страната им?

Швейцарците гласуват на пет референдума - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Швейцарците гласуват днес на пет референдума по разнородни въпроси, предадоха AFP и AP. На първо място те се произнасят по ново предложение за ограничаване на броя на гражданите на Европейския съюз, имащи право да живеят и работят в страната им.

Всенародното допитване е по инициатива на популистка партия, настояваща за привилегирован достъп за швейцарските граждани до пазара на труда и социалната система. На този референдум гласоподавателите трябва да кажат дали подкрепят "инициативата за ограничаване" на броя на гражданите, имащи право да живеят и работят в страната им, което би изискало от властите на Швейцария и на ЕС да договорят в срок от 12 месеца прекратяване на споразумението си за свободно движение, съобщи БНР.

Ако дотогава не бъде постигнато съгласие по въпроса, швейцарците може да излязат едностранно от споразумението и да забранят сключването на всякакви бъдещи споразумения за свобода на движението, отбелязва агенцията. На подобен референдум през 2014 г. избирателите в Швейцария подкрепиха с минимална разлика ограничаването на правото на европейските граждани до работят и живеят в Швейцария.

В годините след това обаче парламентът протакаше и не изпълняваше народната воля до голяма степен поради страх от сериозен негативен ефект върху швейцарското общество и бизнес. Недоволна от това бездействие, Швейцарската народна партия поведе кампания за ново поставяне на въпроса на референдум тази година. Последните социологически проучвания показват, че сега предложението се ползва с по-малко подкрепа. Според изследване от 7 септември на института "Ге Еф Ес.Берн" над 60% от анкетираните са "против", около 35 на сто са "за", а останалите все още не са решили как ще гласуват.

Ако избирателите одобрят предложението, това може да промени из основи дълбоките и изгодни за алпийската страна отношения с влиятелния 27-членен съюз. Подобен развой дори е оприличаван на швейцарски Брекзит, въпреки че Швейцария не членува в Евросъюза. Днес гласоподавателите в Швейцария се произнасят и по въпроса за закупуването на нови изтребители, с които да бъдат модернизирани военновъздушните сили на страната. Избирателите са призвани и да гласуват в подкрепа на предложение за бащинство от две седмици, за увеличаване на данъчните облекчения за деца, както и за промяна на законовите разпоредби за лова на вълци.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошко

    2 9 Отговор
    Обичам ги тези изтребители ф16 блок 70

    Коментиран от #2

  • 2 тошо

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "Тошко":

    М че купи си, кой та е спрел
  • 3 црррр

    1 4 Отговор
    Това не е наш проблем.
  • 4 MiLka

    7 1 Отговор
    Кога ще ги стигнем швейцарците? Представителната демокрация е едно недоносче. При нея избираш някого да те представлява и след това той забравя и може да си прави каквото си иска. Все едно да са те назначили за кранист, а ти после да се направиш директор и никой да не може с пръст да те бутне.
  • 5 Антигерб

    3 0 Отговор
    А за нашите политици думата "референдум" се води мръсна дума и резултатите от референдума трябва задължително да се игнорират и да се направи точно обратното според тях.
Новини по държави: