29 Септември, 2020 16:41 6 075 28

Посолството на Армения в България с тежки обвинения към Азербайджан и Турция

  • армения-
  • азербайджан-
  • турция-
  • нагорни карабах-
  • меморандум-
  • арменско посолство-
  • софия

''Подготовката за тази агресия беше придружена от мащабни военни учения на Азербайджан и Турция'', се казва в меморандум на арменското посолство в България

Посолството на Армения в България с тежки обвинения към Азербайджан и Турция - 1
Снимка: ЕPA/БГНЕС/ИЛЮСТРАТИВНА

Посолството на Република Армения в България излезе с меморандум по повод ескалиралото напрежение между Армения и Азербайджан в Нагорни Карабах.

Меморандум за мащабната военна офанзива на Азербайджан по контактната линия между Арцах (Нагорни Карабах) и Азербайджан:

29 септември 2020 г.

На 27 септември 2020 г. рано сутринта азербайджанските въоръжени сили започнаха мащабна въздушна, ракетна и сухопътна атака по цялата линия за контакт в Арцах (Нагорни Карабах). Азербайджанската армия използва танкове, хеликоптери, тежка артилерия, безпилотни самолети и ракетна система за многократно изстрелване Grad и Smerch. Арменският град Варденис, разположен на изток от Република Армения, също е подложен на нападенията на БПЛА, произведени от Турция.
По време на атаката Азербайджан се насочи към цивилни селища, инфраструктура и училища, включително и такива в столицата Степанакерт. Засега има жертви сред цивилното население, в това число жена и дете.

Тази агресия наистина беше предварително планирана и всяко позоваване от азербайджанска страна на „контраатака” е напълно невярно. Изявлението на азербайджанския президент пред Общото събрание на ООН на 23 септември т.г. беше „дипломатическа зелена светлина“ за настоящата безразсъдна агресия. То беше изпълнено с речта на омразата и с проява на ясни геноцидни намерения към арменския народ.

Азербайджан никога не криел стратегическата си цел за разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах чрез използване на сила, поддържайки високо напрежение по линията на контакт и арменско-азербайджанската държавна граница. На няколко пъти азербайджанският президент публично осъжда усилията на съпредседателите на Минската група на ОССЕ, насочени към мирното разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах, открито призовавайки към война. За тази цел Азербайджан ангажира и външни сили, включително Турция, чието нарастващо присъствие в Азербайджан, особено в района на Нахичеван, свидетелства за това.

След юлската офанзива от тази година Азербайджан последователно прилага военни усилия.
Първо, Азербайджан затвори транзитните въздушни коридори за последните два месеца, въпреки липсата на каквато и да било заплаха за цивилния въздушен трафик. На държавните граници на Армения, както и по линията на контакт, Турция и Азербайджан извършваха провокативни полети.

Второ, от 21 септември т.г. Азербайджан започна да подготвя военните от запаса и да конфискува цивилни камиони за военни нужди.

Трето, на 25 септември т.г. азербайджанското министерство на отбраната отхвърли искането на постоянния представител на ОССЕ за организиране на наблюдение на прекратяването на огъня по линията на контакт.

Четвърто, има достоверни съобщения за вербуване на чуждестранни терористични бойци от тази част на Сирия, която е под контрола на турските военни, за да бъдат използвани в конфликта в Нагорни Карабах.

Подготовката за тази агресия беше придружена от мащабни военни учения на Азербайджан и Турция. От 29 юли до 10 август т.г. в Баку, Нахичеван, Гянджа, Кърдамир и Евлах бяха проведени мащабни съвместни военни учения между двете държави. В ученията са участвали хиляди военнослужещи, стотици бронирани бойни машини, артилерия и военна авиация, включително БЛА. Притеснително е, че след военните учения турският военен състав и техника останаха разположени в Азербайджан. Освен това, от юлската агресия на Азербайджан по държавната граница с Армения насам Турция открито подкрепя военните действия на Азербайджан срещу Армения и оправдава използването на сила. На 27 септември т.г., малко след началото на азербайджанската мащабна военна офанзива срещу Нагорни Карабах, Турция отново едностранно и безрезервно подкрепи Азербайджан.

Както се посочва по-горе, ръководството на Азербайджан носи пълната отговорност за последиците от тяхната предварително планирана агресия и дестабилизиране на сигурността в региона.
Армения категорично осъжда азербайджанската агресия, която представлява грубо нарушение на международното право, включително и на хуманитарното право. Тя нарушава тристранното споразумение за прекратяване на огъня от 1994 г. и поетите от Азербайджан ангажименти за неизползване на сила в контекста на мирния процес за решаване на карабахския проблем.

Армения призовава международната общност да осъди категорично агресията на Азербайджан и още веднъж подчертава, че конфликтът няма военно решение.

Като гарант за сигурността на Арцах, Армения ще предприеме всички необходими мерки, за да защити народа на Нагорни Карабах и да отговори пропорционално на агресора. Тя е готова да продължи да си сътрудничи тясно със съпредседателите от Минската група към ОССЕ за възстановяване и запазване на регионалния мир и сигурност.

Посолство на Република Армения в Република България


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киряк Бойко турския везир

    26 15 Отговор
    Я млък!Няма да обиждате моя Султан Ердоган!
  • 2 Jocer

    37 47 Отговор
    Арменците почнаха първи, защо сега реват. Защо им трябваше да дърпат дявола за опашката?

    Коментиран от #13

  • 3 Истината я знаят всички но...

    26 13 Отговор
    Си затварят очите,защото Армения не е много интересна за колонизаторите от запада и за тях Ердоган е много по важна златна кокошка,а хората в тези райони са загробени отдавна от ,,човеколюбците" от ООН и другите европейски клубове и масонски дружинки....
  • 4 миш

    13 4 Отговор
    Още,некой ден погърмете и после,ще стъпите на червеното килимче и ще се кротнете.
  • 5 Каракачанов

    20 8 Отговор
    Да не се прави на сляп, ми да иде да продаде нещо на арменците. Ние правим, калашници, анти танкови снаряди, патрони, пистолети и д-р, не е много, но е от сърце.
  • 6 Какво да е

    7 8 Отговор
    Арменско е.
  • 7 Браво

    31 41 Отговор
    на Азербайджан. Това са негови територии, признати от ООН. Знаем я арменската пропагандна машина на Кремъл.
  • 8 Айде айде

    32 26 Отговор
    Точно преди провокацията завършиха рускоарменските учения. Турскоазерските бяха преди месец, след предишната арменска провокация. Надяваха се на друго арменците ама нещо този път не познаха. Ще гризнат дръвцето.
  • 9 Напразни усилия

    38 25 Отговор
    На нито една дума казана от арменец не вярвам
  • 10 Арменците сами са си виновни

    27 22 Отговор
    Поставиха се в услуга на руските интереси и сега ще изгорят. Няма и какво друго да сторят. Икономика нула, изцяло зависят от руските субсидии и военни доставки. Вместо да развиват отношенията със съседите си, те се изпокараха с всички. Сега въвеждат забрана за напускане на страната, защото всеки иска да избяга от там.
  • 11 456

    22 16 Отговор
    Някой вярва ли още на арменски поп и радио ереван !
  • 12 Истината

    14 8 Отговор
    Г-н Консул , кажи ми ,ако фесовете в Кърджалийско с помощта на Ердогана направят Кърджалийска република и ние пратим аскера да защитава целостта на държавата /Според межд право всяка държава има право да си брани тер цялост/ кой ще бъде агресора : България или Турция ?

    Коментиран от #14

  • 13 Иван

    6 8 Отговор

    До коментар #2 от "Jocer":

    Боклук,ясно и иэчерпателно ти е обяснено кой е эапочнал първи.
  • 14 Иван

    7 5 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    Боклук,това не е истината
  • 15 Щом бибияните реват

    12 7 Отговор
    Значи азерът ги е напънал здраво :)))(
  • 16 Иван

    14 17 Отговор
    Дано азерите победят, да си върнат отнетата им земя от арменците и да настъпи мир в региона
  • 17 Дааа

    7 4 Отговор
    Арменците поставиха Путин в небрано лозе или по-точно цунг-цванг! Точно сега бяха руско-арменските военни учения "Кавказ 2020" и по време на такива учения на никой няма да му хрумне да си търси сам белята" А в момента грижите на москва с беларус са достатъчно предизвикателство за да се тормозят и с разходи по бедните арменци, но пък ако не реагират не се знае какво ще се случи с приднестровието, с донбас и луганск, а и с осетия могат пак да се пробват грузинците! А пък султана сега си разиграва коня като никога преди, знае че руснаците чакат от него пари по газопроводи, атомни централи и ракетни комплекси! Съвсем стана сложно на императора, ако разчита на китайска помощ не е ясно китайците какво ще поискат и кога ще го излъжат както веднъж направиха други много близки бойни другари с които руснаците заедно поделиха полша!
  • 18 Историк

    15 7 Отговор
    Преди да пишете глупости, вземете почете-Гъгъл има описани много точни исторически факти. Вземеъе и погледнете и една карта. Арцах /Нагорни Карабах е бил винаги изконна арменска територия от 2 век п.н.е, заселен с арменци 87%. Сталин когато начертава границите на съветските републики, този анклав, Арцах- 4400 кв. км го предава към Азербайджан. Изостанал район с никакви инвестиции от Азербайджан. Сталин постъпва така и с Нахичеван, територия от Велика Армения. Анклав заселен с азери, заобиколен от Армения. По време на епохата на СССР няма конфликти, защото червената армия е по тези райони, граничещи с Турция и Иран. След разпадането на СССР в Нахичеван 1991 г. е обявена Нахичеванската втономна република, която се присъединява към Азербайдажан. Армения защита волята на избирателите. Тогава през 1991 г. в бившата автономна област Нагорни Карабах е проведен референдум и 87% от народа се обявяват за Република Арцах /Нагорни Карабах/ към Армнеия. Русия не признава референдума, защото винаги е действала с двойни стандарти, а признава референдума в Крим... Велико османските намерения на Ердоган, Турция вечният враг на Армения открито помагат с военна техника и военни в конфликта на страната на Азербайдажан. Ердоган много пъти е изтъквал: Ние сме един народ , две държави. Българските политици да се замислят малко, дали един ден османските мераци няма да бъдат и към България

    Коментиран от #23

  • 19 Магърдич халваджян

    10 0 Отговор
    Искат да ме мобилизират , но ще се скрия на на малдивите за по сигурно

    Коментиран от #25

  • 20 Месут

    7 10 Отговор
    Арменците ще ядат хурката. Искат геноцид и ще гополучат отново
  • 21 румяна стоева пловдив

    4 9 Отговор
    арменци, душици златни, ние сме с вас, винаги в Пловдив! Тази вечер видях президента на Армения на перфектен руски,как обясняваше как са ги нападнали и на перфектен френски, също!!!! той каза, че ердуган е изпратил сирийски групи в Армения!!! което не прави чест на аллиев на азербайджан
  • 22 Това е положението

    8 4 Отговор
    Азербайджан защитават родината си Арменците нямат право да отцепват територия по руски сценарий като Крим
  • 23 Хасан

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Историк":

    А защо ООН прави резолюции арменците да се оттеглят от Нагорни Карабах а не се изпълнява ??
  • 24 Дядо

    2 2 Отговор
    Арменците си го търсеха.
  • 25 456

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Магърдич халваджян":

    Има заповед на генералния щаб на Армения да се ликвидират дезертьорите.
  • 26 баба ви от бг

    0 0 Отговор
    горни карабах, както и една трета от " турция" е Армения от 11 век!една трета Кюрдистан, и една трета България!!!!! това е търки, което значи " фитки" на стар бг език
  • 27 дядо ви от бг

    1 0 Отговор
    до 18 номер!!! много добре видяхме юговците, после у- краините, сега чиста християнска Армения, грузия , българският Диарбекир, на който му казват кюрдистан, която е голяма лъжа, но тук някои, които са ни крали векове наред, ТОЗИ ПЪТ няма да познаят!!! ни от север, ни от югоизток !!!
  • 28 Asa

    1 0 Отговор
    Арменците ще направят още един паметник за геноцид в Ериван. Това умеят. 1 000000 азербайджанци прокудени от домовете си и избито население на Хаоджа. Ще окупират територии. Саркисян казваше, ние постигнахме това младежи, вие ще се разширите към Турция.