Last news in Fakti

30 Септември, 2020 08:45 9 960 49

Азербайджанската войска е принудена да започне контраатака

  • наргиз гурбанова-
  • посланик-
  • азербайджан-
  • армения-
  • нагорни карабах

Посланичката на Азербайджан в България коментира тежката ситуация в Нагорни Карабах

Азербайджанската войска е принудена да започне контраатака - 1
Наргиз Гурбанова, кадър: bTV

От 28 септември в Азербайджан е въведено извънредно положение и частична мобилизация, съобщи в предаването „Тази сутрин“ по bTV Нейно превъзходителство Наргиз Гурбанова, посланик на Република Азербайджан в България.

''Съветът за сигурност на ООН отправи призиви да се прекратят враждебните отношения между двете страни и те да се върнат на масата за преговорите, но очакванията ни са първо да гарантират със сигурност прилагането на собствените им четири резолюции от 1993 г. Те изискват пълното безусловно оттегляне на арменските окупационни сили от територията на Азербайджан'', отбеляза още Наргиз Гурбанова.

Тя заяви, че териториите на страната ѝ са под постоянно нападение и вчера е имало още една артилерийска атака от региона Варденис в Армения. „Международната общност трябва да упражни натиск върху Армения да прекрати военните действия и да седнат на масата за преговорите“, заяви посланикът.

„Няколко дни преди да започне конфликтът опозиционният лидер в Армения беше вкаран в затвора, икономическата обстановка също е много тежка там. При тези условия трябва да се създаде образа на общ враг и да се оттегли вниманието от вътрешните проблеми“, обясни още Наргиз Гурбанова.

Според нея е имало и ясен опит на арменското правителство да привлекат външни действащи лица в конфликта – конкретно страни-членки на ОДКБ (Организация на Договора за колективна сигурност).

По думите ѝ азербайджанската армия е достатъчно силна, за да освободи териториите си със собствени сили и няма нужда от външна намеса в този случай.

Наргиз Гурбанова отбеляза, че социалните медии в Азебрайджан не са блокирани, но тъй като страната е във война и се разпространяват много фалшиви новини, правителството е взело мерки.

В момента азербайджанската войска, с цел да защити своите граждани, е принудена да започне контраатака, упражнявайки правото си на самозащита, уточни посланикът на Азербайджан в България.

„През 2018 г., когато дойде новият режим в Армения, имаше надежда за възобновяване на преговорите и политическо намиране на решение на конфликта. За съжаление арменското правителство не изпълнява обещанията си“, отбеляза Наргиз Гурбанова.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    80 29 Отговор
    понеже съм християнин..ако не ме изтрият-в първата чеченска война са кастрирали роти млади наборни руснаци!да си знаете що за стока са мюслите!..после руснаците са си го върнали с лихвите , но тва е друга тема

    Коментиран от #6, #11, #19, #34, #49

  • 2 шикарная

    31 59 Отговор
    Арменко трудно скриваше нервозното си поведение, когато красавицата Гурбанова му натякваше, че арменците не са нищо друго освен едни комплексари, долни провокатори и диви агресори и че дори и лобито им в САЩ няма да им помогне.

    Коментиран от #8

  • 3 123

    62 11 Отговор
    на кой да се вярва повече на президента на Азърбейджан който казава че иска воЙна и ще си реши проблема само със война , или на посланничата му в София която казва съвсем друга история че Арменците не искали да преговарят, Армениците казват че искат преговори? Един от тях лъже. Да си съберът и двете страни Азърбейдажан и Армения екипи за преговори и да ги изпратят в София да се разберът, може да е автонмна република в Азърбейдажан или както се разберът само да не се избиват и унищожават страните си и двете страни са страдали много от външни сили.
  • 4 Куранага сан

    30 66 Отговор
    Какво правят "руснаците" в Чечения. Сигурно са ги освободили от нечие робство. Какво правеха в Армения, Грузия балтика и другите републики. Варварите от златната орда

    Коментиран от #7, #15

  • 5 Лъже

    32 16 Отговор
    Щом няма атака не може да има контраатака а само атака .
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Зле запознат

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "Куранага сан":

    ... по история.
  • 8 123

    32 38 Отговор

    До коментар #2 от "шикарная":

    Азърбейджан е с конвенционални оръжия ще бъде превзет от САЩ за един ден,ще отнеме до седмица,максимум 2 седмици и поддръжника им Турция да бъде окупирана. Ако е до унищожението на Турция за 30 минути, ако е за върщането на Турция в каменната епоха максимум 74 часа.та да не си пожелават такива неща, арменското лоби е силно САЩ.Това че Президента Тръм не обича войни и оръжия и е миролюбив чоек,не означава че няма армия и оръжия и че не знае и може да ги използва.

    Коментиран от #13, #33, #35

  • 9 коко

    17 9 Отговор
    заминавам за надолни карабунах с една рота пущуни и една рота пещерни едновежди арменци да освободя тези 3 кв.километра свещенна земя!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ученика

    16 10 Отговор
    "Касапницата в Чечения" на Игор Бунич отлично илюстрира защо и как сътвориха всички мизерии в тези райони бившите комунисти!
  • 13 Иван

    11 27 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    Боклука Тръмп е на страната на муслемските животни.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Така се случва

    36 19 Отговор

    До коментар #4 от "Куранага сан":

    А какво правят турците в Азербайджан? На всичкото отгоре свалят самолети над чужда територия!

    Коментиран от #23

  • 16 Ххх

    34 16 Отговор
    Посланничката на Азербайджан се опитваше да изкара Армения агресор, а страната си жертва, която се защитава, нападайки, и навлизайки в арменски територии. Формално Нагорни Карабах може и да се е водел на карта към Азербайджан, но след като е населен с арменци защо да няма правото на самоопределение, по примера на Коксово, да кажем ? А това че Армения била агресор ? Защо, и по каква логика ? Аз разбира се не съм бил в района за да коментирам какво точно се е случило и кой е започнал обстрела първи. Но, все пак, човек ако е поне малко обективен, би могъл да поразсъждава кой има интерес от сегашните военни действия ? Какъв би бил интереса на Армения да започва конфликта ? Намиране на външен враг, за отвличане на вниманието от вътрешни проблеми. Или нещо от сорта, изръсено с каменно изражение от госпожа посланничката. Може би си вярва сама. Предполагам на сто процента и вярват и в Азербайджан, и в Турция, и в почти всички ислямски страни, които се обединиха зад Азербайджан в похода срещу християните кръстоносци. А според мен изказаното твърдение е определено плитко и смехотворно. Какъв би бил интереса на Армения да започва такава война ? Обективно - никакъв. Армения е постигнала национално обединение чрез отцепването на Нагорни Карабах. Армения е по - слабата страна - предполагам и военно, и демографски, и икономически. Защо да напада първа Азербайджан ? Какво има да търси на Азербайджанска територия ? Докато, както виждам, Азербайджан съвсем целенасочено се е

    Коментиран от #21, #24, #30

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хахаха

    15 6 Отговор
    Сигурен съм, че това беше второто най-неприятно интервю на хекимянко след това с посланик Гьокче. И в двете интервюта елегантно го навряха в на кучето г....
  • 19 Зоб

    12 12 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    И един от тези чеченци които са кастрирали руснаци е Кадиров и същия този в момента
    го боготворят в Русия а порусначените българи като чуят за него и виждат бог който ще ги спаси от гадните капиталисти
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Посланичката си беше абсолютно права

    21 20 Отговор

    До коментар #16 от "Ххх":

    Армения е агресор. Арменци са окупирали азерски земи, а не обратното.

    Коментиран от #40, #43

  • 22 КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ

    7 7 Отговор
    Азербайджанската войска контраатакева!
    А изобщо има ли българска войска?
    Преторианското МВР на джипкаджията с шкафчето Боко Тъпото е 10
    пъти по голяво от МНО.
    РАЗТУРЯЙ! По Грузински модел!

    Първото ОНС, след първото ВНС

    ВСЕБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР

    30-ти септември.
    1789-та година.

    Първото ОНС, след първото ВНС/на снимката/
    Провеждат се първите парламентарни избори в България.
    При които е имало образователен и имуществен ценз.
    Народните представители са били общо 288!
    А защо днес искат да ги намаляват от 240 на 100???
    Българските граждани турци-мюсюлмани са представлявани в Първото Обикновено народно събрание
    от цели 15 депутати.

    И днес Българските граждани турци-мюсюлмани са представлявани от цяла парламентарна група.
    Но изборите се фалшифицират по путинистки и по лукашенковски!
    От Джипкаджията с шкафчето Боко Тъпото.
    С над милион фалшиви избиратели "мъртви души"!
    Които "гласуват" за ГЕРБ и за ДПС!!!
    Чудно ли е тогава, че ГЕРБ и ДПС са в задкулисна коалиция?
    Чудно ли е тогава, че Делян Пеевски и задкулисният премиер???

    „И ще познаете истината,
    и истината ще ви направи свободни.”
    (Иоан 8:32).

    ВСЕБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР

    Днес изборите се фалшифицират по путинистки и по лукашенковски!
    С над милион фалшиви избиратели "мъртви души"!
    Които "гласуват" за ГЕРБ и за ДПС.

    Коментиран от #39

  • 23 На какво си?

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Така се случва":

    Искам и аз от тази дрога хахаха
  • 24 123

    15 5 Отговор

    До коментар #16 от "Ххх":

    Армения е малка по територия и насление страна с 3 000 000 човека, и слаба икономически страна.Азърбейдажан или Азиатска Албания преди да бъдат исламизирани, са 10 000 000 жители и много по мощна икономика от Армения. Арменците казват че са нападнати рано сутринта от Азербейдбанската войска и са обстрелавали Армения , но главнот нападение е в Нагорно Карабах в който живеят 85% арменци.
  • 25 Ю Кортес

    15 15 Отговор
    Армения тъне в бедност и мизерия защото е руска окупационна зона.
    Те,друго освен война за заблуда на населението нищо не могат да измислят.
  • 26 Панов

    18 9 Отговор
    Армения трябва да признава международното право.Карсбах е част от Азербайджан.Там може да има автономия и широко самоуправление,обаче държавните граници са тези.Ако всеки започне да иска промени,целият свят ще затъне във войни.
    Арменските управляващи по добре да се замислят за мизерията до която са довели хората.

    Коментиран от #41

  • 27 Армения е просто маша

    8 10 Отговор
    В руските ръце. Горките арменци, пак ще изгорят заради руски интереси...
  • 28 Посланичката допусна само една грешка

    10 1 Отговор
    Вместо на азербайджански отговаряше на английски.
  • 29 Иван

    16 13 Отговор
    Армения ще победи.

    Коментиран от #32

  • 30 Кокала

    14 8 Отговор

    До коментар #16 от "Ххх":

    Ами по тая твоя логика Кърджали трябва да премине към Турция а Петрич към Македония. Нещо да кажеш?
  • 31 Елхамдюлиллах

    10 20 Отговор
    За сега освобождението върви повече от прекрасно. С помощта на всевишния до момента са неутрализирани 2300 навлека, 130 танка и бронирани машини, 35 пво системи включително една с300, над 200 оръдия, 5 командни и наблюдателни пункта. Както върви до седмица ще приключи всичко иншаллах. Казах ви, че възстановяването на Аясофия ще даде своите плодове...

    Коментиран от #42, #45, #46

  • 32 От твоите уста в божиите уши

    5 3 Отговор

    До коментар #29 от "Иван":

    Дано да побеждава все така ;)
  • 33 Тюрк

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    А САЩ ще бъде размазан от Китай

    Коментиран от #48

  • 34 Хасан

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Ами ако руснаците влизат да окупират,палят,грабят ,изнасилват и убиват чеченци разбира се че ще ги кастрират
  • 35 Вальо

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "123":

    Пък Армения за 1минута и изчезва от картата нали
  • 36 Бай Ху (By Who)

    7 1 Отговор
    Арменската армия пратила повиквателна на Бабикян и той заминава на фронта!
  • 37 Кико 6

    4 1 Отговор
    Бабикян, веднага да замине, да се бие на предна линия! И другите двама революционер, на оръжие!
  • 38 Левски

    5 5 Отговор
    Aзербайжан водят освободителна война и ще спечелят
  • 39 стоян

    1 4 Отговор

    До коментар #22 от "КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ":

    До 22 ком -Другарю кумуняга -казваш за герп гласували 1 000 000 фалшиви бюлетини а за Румен Бошкоф -фигуранта нямаше ли фалшиви бюлетини =нали служебното правителство организираше изборите
  • 40 Онуфри

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Посланичката си беше абсолютно права":

    Няма такова нещо. Справка Косово, Северен Кипър. Там живеят предимно Арменци значи е Арменска територия. Мюслеманите да си траят щото иначе ще има полов акт в който са пасивната страна.
  • 41 Онуфри

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Панов":

    Косово, Северен Кипър кога.
  • 42 Онуфри

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "Елхамдюлиллах":

    ишалах мишалах нищо няма да даде.Вярно че откакто турците тръгнаха на църква сакрачка по близо до Християнството но трябва още да се потрудят.
  • 43 Азърбайджан е прав! Абсолютно!

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "Посланичката си беше абсолютно права":

    ПОСЛАНИЧКАТА Е ПРАВА В ТОВА, ЧЕ ЩОМ СА ПОДПИСАЛИ ДОГОВОР СЛЕД РАЗПАДАНЕТО НА СССР, ТОЙ ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВА. АНКЛАВ НЕ ОЗНАЧАВА ТЕРИТОРИЯ НА ДРУГАТА СТРАНА - ТАМ АДМИНИСТРАЦИЯТА ТРЯБВА ДА Е АЗЕРСКА, ПОЛИЦИЯ, АРМИЯ СЪЩО. АКО ИМА ВИНОВНИ, ТЕ СА ИЗВЪН РАЙОНА, КАКТО В СЛУЧАИТЕ С ИНДИЯ И ПАКИСТАН, БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ, ТУРЦИЯ И КЮРДИСТАН. КАКВО БИ СТАНАЛО, АКО СИГАНИТЕ РЕШАТ ДА СИ ОТЦЕПЯТ БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ ОТ БЪЛГАРИЯ ПОРАДИ ФАКТА, ЧЕ СА СЕ РОДИЛИ ТУК? НЕПРИЕМЛИВО! ЩЕ СПАЗВАТ БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ ИЛИ ДА СЕ МАХАТ - СВЯТ ГОЛЯМ! ЗАКОНИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА ЗА ВСИЧКИ!
  • 44 456

    1 0 Отговор
    Шумов, за арменската декларация пишеш точка по точка, която невярна, а за азербайджанската почти нищо. Затова ли ти е учиха в университета, твоите даскали.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Гъъз глава затрива!

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "Елхамдюлиллах":

    Не пиши глупости. Кемал Ататюрк е бил доста по-умен от своя настоящ наследник на кормилото на турската държава.
  • 47 ВУЧКОВ

    4 0 Отговор
    Гледам и не мога да повярвам на ушити си!Колко умни коментари има и просветени хора!Бабикян отишъл да се бие,той е румънец .Дипломатката не говорела на азербейджанске и какъв тоя техен език-турски с по меко произношение на думите явно от руското влияние.Арменците били мизерствали и страдали,някой познавали беден арменец.Азерите са богата държава,а арменците са богати индивидуално,обаче са национоналисти.Явно е станало от нищо нещо,но това ще е.
  • 48 123

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Тюрк":

    Mного хубав сън си имал, Китай може да нанесе щети но ще бъде унищожен напълно
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.