Last news in Fakti

30 Септември, 2020 10:02 1 942 3

Новият емир на Кувейт ще положи клетва днес

  • кувейт-
  • емир-
  • клетва-
  • шейх науаф ал ахмад ас сабах

Съгласно Конституцията на страната престолонаследникът автоматично става емир и встъпва в длъжност след полагане на клетва в парламента

Новият емир на Кувейт ще положи клетва днес - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Новият емир на Кувейт е 83-годишният престолонаследник шейх Науаф ал Ахмад ас Сабах, предаде Ройтерс. 83-годишният шейх беше назначен за нов емир на Кувейт след смъртта на брат му шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер АС Сабах, който почина вчера на 91 години.

От агенцията уточняват, че съгласно Конституцията на страната престолонаследникът автоматично става емир и встъпва в длъжност след полагане на клетва в парламента, което ще стане днес.

Въпреки, че Кувейт има един от най-активните парламенти в арабския свят, емирът има повечето правомощия, включително да назначава правителството, отбелязват от ДПА, цитирани от БНР.

Съболезнования за кончината на предишния емир изрази кралят на Йордания Абдула Втори и обяви 40 дни траур в страната. Тридневен траур беше обявен и в Обединените арабски емирства, и в Египет.

Съболезнования поднесоха и кралят на Саудитска Арабия Салман, и престолонаследникът Мохамед, а също и подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, и турският президент Реджеп Таип Ердоган.

А генералният секретар на ООН Антониу Гутериш описа 91-годишния шейх като „невероятен символ на мъдрост и щедрост, вестоносец на мира, строител на мостове“.

Подобно на Оман, Кувейт заема позиция на неутрална държава, която води диалог с всички - от Съединените щати до Иран и Саудитска Арабия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абдул от Кабул

    3 0 Отговор
    И ще раздаде по 1000$ на поданиците като за добре дошъл.
  • 2 сила

    4 0 Отговор
    ма много е млад и зелен още дали ще успее да се справи с държавните дела момчето
  • 3 Емир Бок0 Едно

    4 2 Отговор
    Ще раздаде пари ама няма да са от кредити .