30 Септември, 2020 11:06 4 226 27

Макрон иска независимост от САЩ и диалог с Русия

  • еманюел макрон-
  • турне-
  • балтика-
  • латвия-
  • русия-
  • сащ

Френският държавен глава приключва турнето си в Балтика

Макрон иска независимост от САЩ и диалог с Русия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да прекрати зависимостта си от американските оръжейни системи, след като отправи нов апел континентът да поеме контрола върху съдбата си. В дебат със студенти от Университета на Вилнюс в Литва той отправи призива Европа да поеме по-независима и категорична роля в света – подвластна нито на Вашингтон, нито на Пекин, съобщи изданието „Политико“, цитирано от БГНЕС.

„Ние, някои държави повече от други, се отказахме от стратегическата си независимост, като твърде много зависим от американските оръжейни системи“, каза Макрон по време на дебата. „Не можем да приемем да живеем в биполярен свят, съставен от САЩ и Китай“.

Въпреки неотдавнашното отравяне на руския опозиционен лидер Алексей Навални, Макрон също защити политиката си на ангажираност с Владимир Путин по време на срещи както с литовския, така и с латвийския президент, чиито държави остават силно предпазливи по отношение на Кремъл. „Ние съзнаваме вашето съседство, както и историята ви, и в този дух на взаимно разбиране и прозрачност, и защита на вашата сигурност, искахме да допринесем за възобновяването на стратегическия диалог с Русия“, заяви Макрон в изявление за пресата заедно с латвийския президент Егилс Левитс, след като пристигна в столицата Рига във вторник вечерта в последната спирка на тридневно турне в Балтика.

В забележки по време на пътуването си в района на Балтика и в други случаи, Макрон настоява, че единственият начин, по който Европа може да съществува, е чрез изграждане на трети път в глобалните дела, при който тя не се свени да отстоява своите интереси на световната сцена. Това би включвало изграждане на отбранителен капацитет на Европа, въпреки че Макрон се стреми да успокои европейските държави, които са тясно свързани със САЩ, че това ще допълва НАТО.

Френски и други европейски представители отдавна призовават ЕС да развие по-голям военен капацитет. Но действията на ЕС често не успяват да съвпаднат с реториката. През последните години Европейската комисия оказва натиск да накара страните от ЕС и оръжейните фирми да работят заедно по общи проекти, създавайки Европейски фонд за отбрана за насърчаване на сътрудничеството в областта на научните изследвания и развитието на военните технологии и оборудване. Но тези планове претърпяха неуспех, когато лидерите на ЕС - включително Макрон - се съгласиха през юли, че фондът ще получи много по-малко от първоначално поисканото от Комисията.

Лидерите подписаха споразумение за финансиране с малко над 7 милиарда евро за седем години като част от сделка за дългосрочния бюджет на блока - с около 40 процента по-малко от 11,4 милиарда евро, предложени от Комисията. Бюджетната сделка също намали плана на Комисията за изразходване на 5,7 милиарда евро за военна мобилност, за да се позволи на войските и техниката да се придвижват по-лесно по континента. Поради това се стигна до одобряване на окончателна цифра от 1,5 милиарда евро.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Експерт

    15 38 Отговор
    Европа няма толкова пари да се противопоставя на САЩ.

    Коментиран от #4, #6

  • 2 анонимен

    10 22 Отговор
    А не искали още една бабичка..
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Блажени са вярващите

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Експерт":

    Пффф,че ти си мислиш
  • 5 big

    57 3 Отговор
    Независимост от САЩ, прекрасно, но на този етап няма как да стане, държат ги икономически за топките! Кажат санкции и те се наакват! За диалога с Русия пак е прекрасно, но какво разбират под диалог? Те казват и показват, а Русия скача и изпълнява? Такъв "диалог" просто няма как да се случи!
  • 6 Де Факто

    55 3 Отговор

    До коментар #1 от "Експерт":

    ГЕЙропа има всичко.Огромен научен и технически потенциал на малка територия, но за съжаление има и огромен продажен чиновнически потенциал, който освен да краде, лъже и се подмазва, друго не може.

    Коментиран от #14

  • 7 Тоя само

    19 2 Отговор
    ... красиви думи. Всъщност нормално. Идват избори. А левицата се обединява в един кандидат и е време да се пуска колелото на демагогията.
  • 8 Макарончо си отива от политиката

    9 10 Отговор
    Колкото бабички забърсал през мандата-толкоз.
  • 9 Генералът

    31 3 Отговор
    Франция не за първи път показва нуждата и зависимоста на страната, и на цяла Европа от Русия. Може да не са цвете, но хамериканските диктатури нямат стигане.
  • 10 ТЪП

    14 7 Отговор
    Мкрончо да не приказва такива кощунствени приказки, да не го причакат някоя нощ зад ъгъла американците. С доказанитре престъпници трябва по-деликатно да се държиш и да не се периш толкова.

    Коментиран от #25

  • 11 Stéphanie 🎲

    10 0 Отговор
    Нормално и разумно решение.Тръмп и Байдън са се хванали за гушите.Тръмп е л*д под наблюдение ,шизофр*ник -от филма излъчен по
    bfmtv .Дори и Twitter и клюкарника Facebook постоянно наблюдават и блокират често написаното ...каква лудост ще напише.....и не само 😂.Байдън още по-зле 😱.Вън от Европа ,Франция е 3 или 4 по сила не знам сондажа с днешна дата как е .Няма нужда от Америка ,стрес какво ще стане след изборите това е истината ....
  • 12 будна ера

    22 1 Отговор
    Сега и Макрон ще го мажат с новичок. Ония оттатък локвата не си поплюват. После ще обвинят Путин.
  • 13 СССРБарета

    19 2 Отговор
    След тези думи скоро ще има пак жълти жилетки! ЦРУ ще трябва да пренасочи част от персонала който е в Беларус към Франция!
  • 14 Флин

    19 0 Отговор

    До коментар #6 от "Де Факто":

    Този "чиновнически потенциал" всъщност се казва Нео либерален капитализъм / фашизъм /. Нека назоваваме нещата с истинските им имена. Докато тези "кукли на конци" не ги набутаме по затвори и лагери нищо няма да се развива в правилната посока. Под правилна посока разбирай, в интерес на хората, а не в интерес на капитала.
  • 15 Левски

    30 1 Отговор
    Колко жалко някогашните Велики, Франция, Великобритания, Германия, Испания сега са роби под американски диктат, наплашени и без право на собствено мнение и действия!
  • 16 СССРБарета

    25 2 Отговор
    Дори Иран е по смела независима и свободна в света държава от Франция!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 не може да бъде

    7 1 Отговор
    От гледна точка на това какво става в САЩ за Европа е най-добре колкото може по-скоро да се отърве от американските зависимости .оръжейни,икономически ,политически и др.но тези -"и др.".често се оказват решаващи ,защото ,тези които имат глас в Европа се оказват на американска хранилка!Но Макрон не може да не се изхвърля от време на време -пуста демагогия ,не може без нея!...Впрочем прави се на мъж,но виждаме единствения мъж в европейската политика г-жа Меркел -в каква степен е зависима от американците ....
  • 19 Левски

    2 10 Отговор
    а,знаеш ли,че тези държавици,ако не са под американски диктат,ще се ръфат,и ядът,една друга,между себе си.Защото друго няма от къде.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 666

    3 2 Отговор
    Герантофил
  • 22 Хасан

    4 5 Отговор
    Опааа..и тоя е пътник ..Сащ ще го думкат
  • 23 Анонимен

    1 4 Отговор
    Новочок искали, аз отрова не искам. Искам ТРЪМП

    Коментиран от #27

  • 24 Българин

    1 14 Отговор
    Искал диалог с Русия!?ПРЕДАТЕЛ!Русия разбирта само и единствено от бой!

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Чук

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Анонимен":

    Мнооого голям праз
Новини по държави: