30 Септември, 2020 18:09 2 954 15

Илхам Алиев: Турция не е страна в спора за Нагорни Карабах

  • азербайджан-
  • илхам алиев-
  • турция

Президентът отрече турско участие

Илхам Алиев: Турция не е страна в спора за Нагорни Карабах - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев отрече участието на Турция във въоръжения конфликт за Нагорни Карабах, пердаде ТАСС

"Турция не е страна в конфликта, не участва в него и няма нужда от това", каза той на живо по телевизионния канал Русия-1. Според него ролята на Турция в региона е изключително "стабилизираща".

„Турция е наша братска страна и наш съюзник - продължи президентът на Азербайджан. - Тя ни предоставя само морална подкрепа и ние сме благодарни за нейната солидарност“, заяви президентът. Алиев каза още, че изтребители F-16 на турските ВВС не участват в бойни действия в зоната на конфликта в Нагорни Карабах. "Ние не разполагаме с тази информация", каза Алиев.

"Съвсем наскоро бях информиран, че подобни новини се появяват в информационното пространство. Тя не е потвърдена от нищо. Самолетите F-16 на турските ВВС по никакъв начин не участват в бойни действия". Президентът на Азербайджан добави, че днес, предвид съвременните технологии, е трудно да се скрие нещо. "Има обективни форми на наблюдение, има сателитно наблюдение. И затова е много лесно да се провери, че това е поредната провокация", каза Алиев.

Той добави, че азербайджанската армия „изпълнява с чест целта за възстановяване на териториалната цялост“. По-рано арменското министерство на отбраната съобщи, че турски F-16 е свалил самолет Су-25 на арменските ВВС.

По-късно азербайджанското военно ведомство отрече тази информация. Турската страна също отрече тази информация. Алиев добави, че предвид настоящата позиция на Ереван за Нагорни Карабах, не може да се говори за преговори с Армения.

"Арменският премиер публично декларира, че Карабах е Армения и точка. В този случай за какъв процес на преговори можем да говорим? В крайна сметка същността на принципите, разработени от Минската група на ОССЕ е, че териториите около бившият автономен регион Нагорни Карабах трябва да бъдат прехвърлени на Азербайджан. А ако той казва, че Карабах е Армения и ние трябва да преговаряме с така наречения марионетен режим на Нагорни Карабах, то значи да нарушим формата на преговорите, който съществува от 20 години ", каза той.

Според Алиев „Армения умишлено нарушава преговорния процес, излагайки неприемливи искания“. Алиев каза още, че Азербайджан винаги проявява конструктивност в преговорния процес и придържане към разработените принципи на уреждане. Алиев заяви, че в зоната на конфликта в Нагорни Карабах няма бойци от Сирия. "Не. Това е поредната фалшива новина. Няма бойци от Сирия. Няма нито едно доказателство, нито едно доказателство", каза той.

Алиев добави, че подобни съобщения „циркулират през различни уебсайтове и различни медии“.

"Няма нужда от това (привличане на бойци от Сирия). Азербайджан има обучена армия, много голям мобилизационен резерв.

Обявих частична мобилизация: призоваваме десетки хиляди резервисти. И с население от 10 милиона срещу 2 милиона население на Армения, нямаме нужда от човешки ресурси “, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    29 34 Отговор
    Чалма каже ли ви добър ден !!! Три пъти погледнете нагоре за да видите дали слънцето е изгряло !!!! ЛЪЖАТ ЛЪЖАТ като за световно!!!

    Коментиран от #2, #12

  • 2 коко

    26 9 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    с арменците е същото...
  • 3 Да еааа!

    11 3 Отговор
    Умен човек, кръвта си казва думата. Нашите дупедавци като си свалиха гащите ( някои дори и нямат, ами да им купим!), ще ни вкарат в приключения!
  • 4 Мачкай ги Алиев

    26 13 Отговор
    Нека реват
  • 5 𐱅𐰇𐰼𐰰

    30 16 Отговор
    Ердо и Алиев мачкат маймуните. Брат за брата
  • 6 Бесен Язовец

    14 26 Отговор
    Азерски Клюн да внимава, че Руската Федерация следи от близо какво се случва в автономна република Арцах - Нагорни Карабах!!!

    Коментиран от #9

  • 7 лицемерие

    11 19 Отговор
    още един лъжец диктатор - сиганска муцуна
  • 8 Турчина

    20 4 Отговор
    Не случайно азерите и туците казват за себе си,че са един народ в две държави.Не мога да разбера защо е нужно в 21-ви век да се избиват хора за парче земя.Глупаво е!Всички сме гости на тази Земя.Науката може да се справи с повечето ни проблеми с лекота.Не е нужно да има бедност-съществуването е достатъчно богато и изобилно.Няма причина да се водят войни.Нали уж Бог е един-защо се бием в негово име?Ако е за природни ресурси-петрола е биологичен продукт.Природата го произвежда непрекъснато...изучавайте пчелните кошери-колкото повече мед взимаш,толкова повече го произвеждат пчелите-принципът е същият.Азери,арменци...няма причина да умират хора.

    Коментиран от #10, #13, #15

  • 9 Като не може друго-наблюдава

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    :)))))))
  • 10 Съгласен съм,ама това да чуе ....

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Турчина":

    Ердоган,който снове между Сирия,Либия,Кипър, Азербайджан и гръцките острови....
  • 11 гл шеф

    0 2 Отговор
    от. гл. шеф. на тайно разузнаване. вписваме на всички съседите и свойте щели да убият нашият румен йорданов. румен стях няма работа. с лъжи прогрезират също лажът полицията че румен се е ерчил. той на никой не е говорил. това ги превзимат др. хора още ние с мафия несе занимаваме. независимо чеса в нашите ръце. всички ние не пускаме по враждата никой. товаса други хора с уреди. който говорят на цигански ние несме [роми. ]...
  • 12 даф

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ти някога седнал ли си на маса с турчин. Аз имам много колеги българи яли сме ,пили сме до сутринта,дразги на етническа или верска основа никога не имала.Спорили сме за работа или футбол.Ти ако си седнал с някой друг не турчин,твой си проблем
  • 13 Тюрк

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Турчина":

    Щом ще има мир тогава АРмения няма да напада и да убива цивилни турци в Азербайджан бе момък? А и отгоре седят на окупирана земя. Колко са нагли само арменските м,нгали.
  • 14 Тюрк

    6 3 Отговор
    Армения е най-голямата терористична държава. Навремето имаше терористична армейска групировка АСАЛАЙ. Убиваше цивилни както в Турция така и в Европа и САЩ.
  • 15 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Турчина":

    Друго ще говориш ако това парче земя е твое.