Last news in Fakti

2 Октомври, 2020 15:14 2 283 21

В Хърватия се оплакаха от американски натиск

  • хърватия-
  • сащ-
  • f-16-
  • модернизация на армията-
  • натиск

В момента Хърватия се намира в ситуация, близка до тази в България преди време

В Хърватия се оплакаха от американски натиск - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Хърватският президент излезе с остра позиция за външната политика на САЩ часове преди визитата на държавния секретар Майк Помпео в страната, предаде агенция Hina, цитирана от bTV. По думите на Зоран Миланович, Вашингтон оказва политически натиск върху Загреб за купуването на изтребители F-16 преди президентските избори там

„Той (бел.ред Майк Помпео) идва, за да се опита да ни пробута американски самолети. Казвам го аз, който винаги съм твърдял, че американските стоки трябва да имат приоритет. Сега е моментът, в който всички оферти са на практика отворени. Според мен, никой не трябва да говори с него по този въпрос, защото това е вид натиск“, заяви Миланович.

В момента Хърватия се намира в ситуация, близка до тази в България преди време. Тя иска да модернизира военновъздушните си сили, които към момента разполагат със наследените от Югославия стари съветски МиГ-21 бис. Офертите между, които избира Хърватия, са на шведския „Грипен“ C/D, френския „Рафал“, употребявани и модернизирани F-16 „Барак“ от Израел и нови F-16 Block 70 от САЩ. Същите, от които България реши да купи 8 машини за общо 1,2 млрд. доларa.

Преди дни стана ясно, че България обмисля покупката на още такива изтребители.

Първоначално в Загреб се бяха спрели на израелската оферта – 12 самолета за 480 млн. долара, но процедурата пропадна, след като Вашингтон не разреши продажбата. Така се наложи провеждането на нов конкурс. Президентът на Хърватия е против офертите на Швеция и Израел, тъй като те не са страни от НАТО. По думите му, при други обстоятелства офертата на САЩ би могла да се ползва с предимство, но за целта визитата е трябвало да се случи по-рано, защото в момента се създава усещането за политическо решение: „Офертите са пред нас, а освен това има две седмици до изборите в САЩ“, подчертава Миланович.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 duhcho

    52 4 Отговор
    Ти да видиш и за пореден път ние се оказахме най-добрите пудели в Европа! Поне в една класация сме истински хегемон. Ужасно е !!!

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ххх

    26 4 Отговор
    Ние винаги сме били най - верните. И най - безгръбначните. Едно време бяхме най - верният сателит на Съветския съюз и искахме да ставаме 16 - та република. А сега нашите управляващи разбират желанията на Съединените щати само с поглед и намигане. И са готови да отвърнат "Тъй вярно" още преди да са им дали командата. Ама какво да се прави. В САЩ изглежда им знаят подробно кирливите ризи и с раболепието към задокеанския брат изглежда си откупуват спокойствието.
  • 4 ха ха

    6 20 Отговор
    еми то винаги може да се каже че е политическо решение... Що за идиотизъм? Наще комунистчета според вас защо реват че купуваме Ф-16? Не е ли по политически цели?

    Коментиран от #6

  • 5 Бачо Киро

    17 0 Отговор
    Няма проблем, нашите бастуни ще го молят да им каже какво да си купят с нашите пари ...
  • 6 Бачо Киро

    27 2 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха":

    Точно с политически цели беше. Първо правят търг, залагат показатели, тинтири минтири, после Ф16 не отговарят на половината зададени параметри и се минава на "абе карай бе, ще вземем Ф16, те по-убави" ... Ама че по-скъпи, ама че горивото ще се внася, ама че трябват писти, ама че се плаща кеш накуп без да си видял и болт ... Това са бели кахъри, да не са техни парите ... Важни са 10% комисионна (стандартно при американците), другото ги боли фара ... Бай Ганьо ще плаща.

    Коментиран от #10

  • 7 Лампазев

    8 2 Отговор
    Та вече и УСА-то не са членове на ЛайНАТО . Така, че да купуват френски !
  • 8 докк2

    19 1 Отговор
    Човекът си го казва в прав текст, че САЩ са ни ззвили ръцее с тия самолети. Какво повече, господа, евро-атлантици? До кога България ще бъде командвана от САЩ? Това, че 30 години ни извират ръцете и ни съсипаха икономиката, армиятта, енергетиката, здравеопазването, лишиха нашите родители, нас и децата ни от достоен живот не е ли достатъчно? Искате и земицата ни да продадете, вашта мааа!! Искате съвсем да ни зариете, нали ? А ние блеем, вперили очи в светлото бъдеще и хамериканската мечта!

    Коментиран от #11

  • 9 Рошко

    14 2 Отговор
    То при нас нямаше натиск, само му казаха на боко купувай или ше ти окаушим "бившата" и ше та свалим от власт и той послушко ко да праи
  • 10 Гост

    3 17 Отговор

    До коментар #6 от "Бачо Киро":

    Ф16 блок 70 не отговаряли на критериите ? Това ще е един от най-модерните изтребители в световен мащаб.Авионика изцяло от 5то поколение и с АЕСА радар.Дори руснаците нямат толкова модерен изтребител в авиацивта им

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Още може

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "докк2":

    Виж Ирак, Сирия, Либия..Ний, за сега, сме по-добре.
  • 12 kvy

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Само дето до колкото знам, нашите ще бъдат бер радар!
  • 13 Машала братчет

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    На кой пазар ги говорят тез данни за хвърчилата? Все пак сме 21 век и има и други източници на инфо.
  • 14 2020

    12 0 Отговор
    Поздравления за Хърватия.Не са подлога , като Бойко Борисов и Герб,заедно с патриотите и осъдения на 4 години Марешки.Ще закупят тези самолети ,които те решат ,а не неадекватния Помпео.
  • 15 Гост

    6 0 Отговор
    "Първoнaчaлнo в Зaгрeб ce бяхa cпрeли нa изрaeлcкaтa oфeртa – 12 caмoлeтa зa 480 млн. дoлaрa, нo прoцeдурaтa прoпaднa, cлeд кaтo Вaшингтoн нe рaзрeши прoдaжбaтa."
    В тези изречения е казано всичко: Ще правят каквото им каже по-големият брат, ще папкат и слушкат! Независимост - какво беше това?!
  • 16 истинко

    8 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: В момента Хърватия се намира в ситуация, близка до тази в България преди време."
    Що за глуповини! Вие знаете ли какво е в Хърватия?! Там е супер готено!
    Браво на хърватите - не цепят басма на никого! Представяте ли си как е притискано българското марионетно правителство?! Нещо като "Помпео: Вземайте Ф-16! Бойко Борисов: с 2 думи ни кандардисахте!"
  • 17 Жорж

    7 0 Отговор
    САЩ навсякъде са еднакви. Вълка кожата си мени но нравите Не.
  • 18 Наблюдател

    3 0 Отговор
    Борисов пудел на много господари /началници/, само да не го закачат за грабежa и корупцията!
  • 19 ТОЧКАТА

    4 0 Отговор
    добре че е ХЪРВАТИЯ ,та да ни каже КАКВИ са наще тикви.....Ма то си знаем ,от голяма тиква става голям тиквеник...иии мноооого скъп.
  • 20 Кой68

    1 0 Отговор
    Същото като у нас при "прозрачната"процедура за закупуване на истребители........
  • 21 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    България се радва на американския натиск !!Ох, кеф -голям кеф !!
Новини по държави: