4 Октомври, 2020 08:18 8 063 84

U.S. News & World Report: Провалът на плана на Путин

  • путин-
  • русия-
  • протест-
  • владимир путин

2020 година е съдбовна за стопанина на Кремъл

U.S. News & World Report: Провалът на плана на Путин - 1
Снимка: БГНЕС

Тази година Русия трябваше да възвърне величието си, а Путин да получи статут на "изключителен държавник". Вместо това годината беше пълна с трудности за този човек, който наистина искаше да стане крал. Тази година трябваше да бъде годината на Владимир Путин. В началото на 2020 г. изглеждаше, че руският президент е обмислил и изчислил всичко. Това коментира U.S. News & World Report, цитиран от news.bg.

През януари 67-годишният владетел обяви мащабни конституционни реформи, които след две десетилетия на власт на практика ще му позволят да остане там, колкото иска. Официалният референдум за тези промени, първоначално насрочен за април, трябваше да осигури публично приемане на статута му на владетел, който държи здраво властта по-дълго от всеки друг в Русия след Йосиф Сталин.

Няколко седмици по-късно тържествата и парадите в чест на 75-годишнината от победата на Съветския съюз над нацистка Германия също трябваше да служат като своеобразна официално потвърждаване на Путин.

Президентът Доналд Тръмп даде знак за своя интерес към завръщането на Русия в Г-8 на индустриализираните страни, като отстъпи от нейното изключване от групата в международно осъждане на инвазията на Москва в Украйна през 2014 г.

Тази седмица Путин трябваше да се обърне към Общото събрание на ООН, за да потвърди своята мощ и видна позиция. Русия, без съмнение, трябваше да засили позициите си и международното влияние. "Това беше страхотен план", казва Иван Курила, професор в Европейския университет в Санкт Петербург. "Но, всичко се обърка."

Поради коронавируса референдумът трябваше да бъде отложен (и в крайна сметка се смяташе за цирк по целия свят), както и мемориалните събития в чест на Деня на победата, които също трябваше да бъдат значително намалени. Вирусът опустоши Русия и прибързаното съобщение на Путин за първата ваксина в света беше посрещнато със скептицизъм почти навсякъде, включително в самата Русия, относно нейната ефективност и безопасност.

А по-рано този месец Германия намекна за възможността за налагане на санкции срещу Русия след очевидното отравяне на политическия дисидент Алексей Навални, което служителите му смятат за опит за покушение.

Необичайно неприкритата тревога на една от икономически най-силните сили в Европа даде нови форми на критика към руския лидер. И въпреки твърдата му реакция на всички тези трудности - вирусът и несъгласието у дома и в квартала - проблемите на Путин само се влошиха.

Заедно тези кризи сега заплашват властта му, както той го знае. Ситуацията в Беларус оказва най-голям натиск върху руския лидер. И следващите му стъпки вероятно ще определят до каква степен той може да спаси славните планове, които е заложил за 2020 г.

"Дали това е добра или лоша година за Путин, може да зависи от това как ще се развият нещата в Беларус", каза Агния Григас, старши научен сътрудник и автор на "Отвъд Крим: Новата руска империя и новата геополитика на природния газ".

Кремъл все повече настръхва от политическите протести в Беларус, започнали след противоречивия преизбиране на неговия президент Александър Лукашенко, след четвърт век на власт. Въпреки че Лукашенко намекна за желание за изграждане на по-тесни връзки със Западна Европа, той все още остава един от най-верните съюзници на Путин - "надежден помощник в различни ръководени от Русия интеграционни проекти на Евразийския икономически съюз и московските паради, които повечето лидери на бившите съветски републики се опитват да избегнат. ", коментира Григас.

Беларус остава плацдарм за Русия в Европа и последната от славянските страни, която се смята за съюзник. Путин се възползва от този статут, за да заяви открито, че руската намеса може да се наложи в страна, която вече е в съюз с Русия. Тази декларация е в пълен контраст със ситуацията, когато например Москва маскира нашествието си в Украйна като дело на бунтовниците и политическото движение в Крим, които уж гласуваха за независимост, без никаква външна намеса в този процес.

Държавният департамент изрази загриженост относно способността на Русия да нахлуе в Беларус.

"Всички държави - особено Русия - трябва да зачитат суверенитета на Беларус", заяви говорителят Морган Ортагъс относно плановете на Кремъл да прехвърли елитни военни части в съседа си.

Основният страх на Путин обаче изглежда евентуалното разпространение на размирици в собствената му страна, където дори протести заради провинциален политически спор в Далечния изток продължиха няколко месеца, подхранвани от гняв по теми, свързани с въставащите граждани на Беларус.

"През последните няколко дни имаше популярна поговорка: Беларус през 2020 г. е Русия през 2024 г. През 2024 г. страната ще проведе следващите си президентски избори," казва Курила. "Вярвахме, че беларусите са толкова политически пасивни, толкова свикнали с тиранията и тоталитарното управление, че никога няма да протестират срещу Лукашенко. Сгрешихме. " "Това е вдъхновение", добавя той. "И може да удари Русия."

Освен това анализаторите предполагат, че отравянето на Навални е знак, че Путин вече е предприел провокативни стъпки, за да се увери, че враговете не могат да използват нито една от предполагаемите слабости на режима му.

Германското правителство потвърди, че Навални е бил отровен с военна отрова от семейство, известно като Новичок. Същата отрова беше използвана през 2018 г. при опит за убийство на друг забележим враг на администрацията на Путин в Солсбъри, Англия - бившият руски шпионин Сергей Скрипал.

Миналата седмица Навални излезе от кома и остава в болница в Берлин, където служителите казват, че възнамеряват да информират ЕС и НАТО, както и Организацията за забрана на химическите оръжия, за своите констатации. Канцлерът Ангела Меркел също се е сблъскала с натиск от страна на германския народ да затвори почти завършения газопровод "Северен поток 2", който не само ще осигури на руския газ директен път към Европа, но и ще забие клин между САЩ и близкия им съюзник Германия.

Руснаците са разтревожени и от неумението на властите да овладеят пандемията от коронавирус. Това само може да засили политическото напрежение.

През 2018 г. президентът на съседен Китай Си Дзинпин си гарантира пожизнен мандат. Две години по-късно Путин получи възможността да управлява поне до 2036 г.

В момента имаме две силни авторитарни държавни, които са открита алтернатива на либералните демокрации.

Все пак назряват няколко фактора, които могат да създадат проблеми за Путин.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 теню

    177 28 Отговор
    Пародия на медия и информация ! Човек да се чуди да плаче ли или да се смее !

    Коментиран от #44

  • 2 хахахахаха

    183 23 Отговор
    Къде е провала? Ако ще говорим за КОВИД 19, кажете ми една държава, която не пострада? Изсмчукано от пръсти или от друго място е тази статия.

    Коментиран от #7

  • 3 Някой

    91 11 Отговор
    А после се смеят на някой, кото цитира статии на rusvesna или sputnicnews.
  • 4 Минаващ

    131 17 Отговор
    Просто глупости.
  • 5 гръндж

    142 17 Отговор
    САЩ и близката им съюзничка Германия искат да владеят света,затова са толкова нахъсани срещу Русия.

    Коментиран от #52, #82

  • 6 sorosnq

    90 7 Отговор
    Кой открадна петолъчката над Партийния дом?

    Коментиран от #23

  • 7 Винету

    37 120 Отговор

    До коментар #2 от "хахахахаха":

    Провала е че една от най богатите на ресурси държава е с едно от най-бедното население. Просто статистика. Както и тук, не се мисли за народа, а за властта!

    Коментиран от #8, #10, #25, #71

  • 8 хахахахаха

    83 5 Отговор

    До коментар #7 от "Винету":

    Това, Оцеола ли ти го каза?
  • 9 Файър

    75 7 Отговор
    Финал на глобально болни журналисти на "ФАКТИ"!
  • 10 соросоидни язви

    83 8 Отговор

    До коментар #7 от "Винету":

    Чак пък толкова...най бедни..малко прекаляваш.
  • 11 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    89 12 Отговор
    Не можах да прочета докрай краварските пръдни...
  • 12 де факто

    24 93 Отговор
    Русия е държава която има всичките ресурси на света и всички предпоставки да бъфе изключително развита..Някак си обаче тея 140 милиони бушмени дето живеят върху тази територия са успяли да постигнат стандарт на живот по-беден от този в Ливан,а икономиката им е малко по-голяма от тсзи на малка Холандия...За какви успехи и провали говорим ,като Русия е просто едно голямо дъно ?!

    Коментиран от #15, #49, #78

  • 13 Марче

    42 6 Отговор
    , в неделя сутрин се ходи на масаж или на маникюр. Не се копи-пействат неща които са ти сложни.-))

    Коментиран от #14, #18

  • 14 гостгост

    7 33 Отговор

    До коментар #13 от "Марче":

    "Не се копи пействат неща които са ти сложни" ?! По-неадекватно сглобено изречение не знам дали можеше да измислиш..
  • 15 Зер бедни

    78 14 Отговор

    До коментар #12 от "де факто":

    - затова най яките курорти по света пълно с руснаци. а Ганю като стигне до Гърция смята , че вече е видял рая..
  • 16 мечо

    6 54 Отговор
    путин е патник тои не е човек пионка на великите сили да се саздава нестабилнос непрежение за хората заедно сас соросоидите искат да пресземат света
  • 17 ужас

    74 10 Отговор
    Механичен набор от соросоидни клишета.За Беларус-запада с действията си окончателно и безвъзвратно я вкара в обятията на Русия. За кови19-Русия първа създаде и ваксина и лекарство, има заявки от 40 държави. За референдума-80%активност, 80% ДА. В момента Путин има също 80% подкрепа. За сега запада не може да намери противодействие на Путин и за това търси подобни смешни оправдания.

    Коментиран от #73

  • 18 Читател

    39 2 Отговор

    До коментар #13 от "Марче":

    И редакцията на преведеното с Гугъл куца. На няколко места.
  • 19 Максим

    68 10 Отговор
    Каква глупава статията и госпожа Атанасова не знае, че в Русия монархическите държавници не са били крале. Путин се увлича от науката история и би избрал да бъде цар или император, а не крал. Короновируса бил опустошил Русия.! Да, по Червения площад няма жив човек,а вятърът свири тъжна, тъжна, апокалиптична мелодия. Путин бил залягал на речта си пред ООН да затвърди властта му..Защи точно на тази сесия и през 2020 година? Моите уважения към госпожа Атанасова и професията журналистика, ама според мен не е дорасла да пише на политически теми. В жълтата преса поръчковите статии носят немалко доходи. Чалгарки, а вече и спортисти взеха да се разгилват под път и над път. Журналистите в тази сфера не успяват да напишат за всички. Имат нужда от подкрепление.
  • 20 Драма по Чехов

    57 7 Отговор
    Статия в стил - "Късен Сорос" . Както се казва в такъв случай - Нядяй се к..е на пияни женки. Тези руснаци които познавам , бяха опустошени единствено , от решението на нашето правителство да затвори летищата за тях , и така им развали почивката в България , което беше наистина опустошаващо за тяхната психика , руснак да не може да отиде на почивка - представяте ли си тяхната драма?

    Коментиран от #37

  • 21 Пепи

    46 7 Отговор
    Новите глупави измишльотини на Марийка. Защо не спреш да пишеш щуротии или много добре ти плащат?
  • 22 Амиии

    11 11 Отговор
    Къде е Армения като съюзник на Русия?? Или е само на думи?

    Коментиран от #27

  • 23 Пепи

    25 4 Отговор

    До коментар #6 от "sorosnq":

    Командира Иван Костов и бандата СДС , ДСБ и тн...
  • 24 КОНТРАТА

    47 5 Отговор
    Краварите са много успешни на Балканите и в Централна Европа набутват скрапта си и поддържат корупцията на високите етажи и шантажират корумпираните. САЩ световния шантаж 2019-2020!
  • 25 Гост

    45 7 Отговор

    До коментар #7 от "Винету":

    Населението на Русия не е сред най-бедното, посъветвай се с Google. Да, руския народ не взима участие в разпределяне богатствата, получени от природните ресурси. Но така и пише в руската Конституция диктувана от американците през 1990 година, руските природни ресурси Не принадлежат на руския народ Друг е въпросът защо Путин не предложи за гласуване и тази поправка. Когато съветските републики една по една се отделиха и поеха по собствен път заемите на всички остана да плаща Русия. Тя вече ги изплати, а държавици като Украйна например ги натрупаха отново. Както се сещаш Русия извървя не лек път тези 20 години от както е на власт Путин и от една държава, която всички бяха отписали се превърна във Световна сила, с която се съобразяват. И сега, в конфликта за Нагорни Карабах Макрон звъни на Путин да се съветват какво да се прави, а не на испанския, австрийския или канадския държавен глава.

    Коментиран от #31, #36, #41, #45

  • 26 Професора

    41 3 Отговор
    Соросоидна шантонерска пропаганда! Краварите най поропадналите на планетата външния им дълг е напогасяем, а и нямат друга алтернатива освен да се увеличава!
  • 27 Горе долу

    35 5 Отговор

    До коментар #22 от "Амиии":

    Съюзник на Армения от 2018, след цветният майдан са ЕС и НАТО , а Пашинян е българският Росен Плевнелиев , да се оправят ЕС и НАТО ,като привържат разбеснелият си пинчер -Ердоган. Азербайджан в момента е повече съюзник на Русия , отколкото Армения . Ако рязко се смени правителството в Армения с про-руско , започнат да падат снаряди на територията на Армения , а не само в Нагорни Карабах , която е спорна зона , то тогава само Русия може да се надигне и реши проблема за 48 минути.

    Коментиран от #34

  • 28 Слави Славов

    33 6 Отговор
    Все пак е добре човек да си отваря очите от време на време,защото иначе плещи само глупости,както е видно от статията!Сънищата и мечтите в случая се разминават тотално с действителността.Путин е най-успешният политик на нашето време и има пълната подкрепа на народа си.Мечтите на Запада да завладее ресурсите на Русия се сринаха,а вижте мечтателната америка на какво дъно е и накъде отива в бездната.Та,събудете се,господа мечтатели!Не е далече денят,когато Русия ще е най-велика!
  • 29 Русофил

    9 42 Отговор
    В България има два вида полезни идиоти - едните са рубло-путинофили, а другите са обикновенни зомбирани симпатизанти на Путинската власт. Никой от тези хора не е истински русофил. Ако беше такъв, той би съчуствал на многострадалния руски народ, чийто живот и бъдеще се унищожават от клептократичната клика на Кремъл.
  • 30 Бесен Язовец

    30 3 Отговор
    Дружбата с Обора и ЕС не носи нищо друго освен външни дългове и корупция, да вземе за пример една Румъния една България и една Полша колко им е скочил външния дълг за последните 12 г не се ровете тамън двойно и тенденцията е да се увеличава, а реалния прогрес е НУЛЕВ!
  • 31 Брахмапутра

    37 2 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Че да не би в европейска и НАТО-вска България природните ресурси да принадлежат на народа . Дори да си изкопаеш кладенец за вода в дворното си място , подлежиш на регистрация и данък . Не можеш да отрежеш дърво в собственото си дворно място посадено лично от теб , без становище от комисия по екология , иначе глоба от 500 за физ. лица до 5000 за юридически . Всички природни богатства принадлежат на държавата , и безплатно можеш само да дишаш.

    Коментиран от #43, #84

  • 32 Илия

    33 3 Отговор
    На мен не ми стана ясно защо точно 2020 Русия е трябвало да получи статута си на Велика държава, а руският президент да се именува крал? Защо не 2018, когато Путин спечели изборите или 2019?Сигурно защото 2020 е кръгло число. Егати и загубената статия.
  • 33 big

    39 3 Отговор
    Не знам тази година каква е за Путин и Русия, но виждам, че без тях и тяхното решение и действия, почти нищо не се получава в света! САЩ усилено губи влияние, а Русия запълва освободеното място! Прости закони на физиката, като сложим и Китай, влиянието на Русия става по-голямо! Сериозните икономически връзки и проекти, водят и до много добри политически такива между двете държави.
  • 34 Гост

    28 3 Отговор

    До коментар #27 от "Горе долу":

    Напълно сте прав. А и в Армения изгониха руските медии и забраниха руските училища. В Азербайджан, обаче има не само руски училища, а и руски висши учебни заведения.

    Коментиран от #48

  • 35 Vov

    31 2 Отговор
    Изключителни глупости, писани от хора без мисъл и анализ на ситуацията. Просто по поръчка.
  • 36 един от стадото

    11 2 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    точно. Спести ми 17 реда
  • 37 Максим

    20 1 Отговор

    До коментар #20 от "Драма по Чехов":

    Стил,, Късен Сорос ". Добро попадение. Да, понякога коментарите под статиите или блоговете в you tube са наистина по-оригинални от материалите, които коментират.

    Коментиран от #42

  • 38 фд5д5ц5

    39 2 Отговор
    Мноого пречи тоя Путин, нали?! Хубаво време беше по времето на Горби и Елцин. Голема кражба падна тогава. Голямо присвояване на руските ресурси беше. Сладко временце беше, ама от де се пръкна тоя Путин, та спря всички кранчета?! Как да не го мрази човек, а ?
  • 39 Пророк

    6 22 Отговор
    Не е далеч бъдещето, в което Русия и САЩ ще бъдат съюзници срещу китайския империализъм. Далечният изток скоро ще бъде китайски. Спомените на местни чугунени глави за 1968 г. показват колко са в крак с времето. Ще ми бъде интересно троловете и обичайните путинисти каква песен тогава ще пеят ?!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Винету

    7 33 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    Само статистика:
    Реалните доходи на руснаците спадат вече седма поредна година, като това развитие започна след анексията на Крим и налагането на западните санкции. По данни на държавната Академия за народно стопанство, през 2019 година всеки четвърти руснак е усетил влошаване на материалното си положение. А според най-новите числа на Руската статистическа служба, под прага на бедността живеят 18,6 милиона души, което представлява близо 13% от населението на Русия.
    И още една тревожна статистика: общо 53% от руснаците на възраст между 18 и 24 години заявяват, че биха желали да емигрират. Това е най-високата стойност по този показател от 2009 година насам.

    Коментиран от #47, #51

  • 42 един от стадото

    6 1 Отговор

    До коментар #37 от "Максим":

    той дори мечо по някога казва верни приказки. Днес не ми се пише дълго..
  • 43 Гост

    11 3 Отговор

    До коментар #31 от "Брахмапутра":

    Да, прав сте, но ние не можем да се мерим с Русия по показатели,мащабите са други. Там скоростта и качеството на краденето са много по-впечатляващи. По-голяма част от директорите на Газпром са чуждестранни граждани, а не руснаци. Както и на най-голямата банка в Русия - Сбербанк. А Путин може да сменя губернаторите, но не и тези директори, това не влиза в пълномощията му даже за националната банка на Русия.

    Коментиран от #50, #54

  • 44 читател

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "теню":

    Ами не чети бе Теню,не чети.
  • 45 Бесен Язовец

    19 3 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    А на кого са бе на кого са руските природни богатства на Русия ли еми то Русия е руския народ то се подразбира или искаш в конституцията поименно да бъдат опоненти като съсобственици всички руснаци. Я ми кажи ти Народна република България защо беше преименувана от Република България РБ на кой е, РБ някакво юридическо лице ли е или РБ е на Министерски съвет ? А как да се разделят богатствата на Русия на всички по равно или на едните повече на др по малко хехехехехе лаик

    Коментиран от #53

  • 46 ПРОПАГАНДА

    28 5 Отговор
    ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ ЗА ОЧЕРНЯНЕ НА РУСИЯ И МАНИПУЛИПАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНАТО МНЕНИЕ. .ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИТЕ. .НА НЕ ПРОСВЕТЕНИТЕ. .
  • 47 Гост

    22 3 Отговор

    До коментар #41 от "Винету":

    Виждам, че си падате по статистиката.Много ме интересува показателя, че 52 процента от руснаците искат да емигрират. Хайде споделете моля, къде прочетохте тази сензация. Иначе ще сметна, че обичате да си играете с цифри. Много от либердата, както я наричат в Русия мразят соята Родина и пропагандират Западните ценности. За тях никой в Русия няма да съжалява, ако емигрират. Прекарвам известно време в руското пространство на Интернет и ще Ви споделя, че върви обратен процес на желанието за емиграция , като гледат лудницата, вихреща се в Америка, клякащите бели мъже и жени пред негрите, руснаците още повече почват да ценят своята Родина и Нетолерантността и към малцинствата.
  • 48 кивтетата

    16 3 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Дори вкараха про-руски опозиционер в затвора , за "награда" , че Русия от своя разпад , е била винаги на страната на Армения във всички военни и политически конфликти , срещу Азербайджан , при което Армения не загуби една педя от спорните територии , и винаги се поздравяваха с крупна победа над Азербайджан. Това неминуемо донесе безброй щети - политически и икономически в отношенията с Азербайджан , и там се намести Турция.Все пак трябва да признаем , че Азербайджан показа изключителен политически дългосрочен разум , и не скъса добрите отношения със Русия , които прераснаха в икономически . Сега когато арменците отвърнаха на руската помощ с черна неблагодарност след 2018г. - Русия не следва да се чувства ангажирана в конфликта , след заявката за ЕС и НАТО.
  • 49 аре стига бе

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "де факто":

    За всички бушмени, само от статията:Русия е поканена в Г8
    Аидееее

    Коментиран от #61

  • 50 един от стадото

    7 2 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    за мащабите. Във всичко. Шест часови зони са, дори там сме шест пъти на зад, умножи другото поне по 60 и гледай какво става..
  • 51 ЗайоБайо

    14 2 Отговор

    До коментар #41 от "Винету":

    Приятелю, от четене на Дойче Веле Ви се е поразмътил мозъка. Това, което пишете не е вярно. Приятен ден
  • 52 ГруЮ

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "гръндж":

    Не, те доскоро владееха еднолично света, а сега има алтернативи.
  • 53 Гост

    14 2 Отговор

    До коментар #45 от "Бесен Язовец":

    Не се напрягай толкова емоционално, неделя е все пак. Не става въпрос парите, получени от търговията с газа например да се разпределят по равно между руснаците, а голяма част от тях да се използуват за социални програми. Ето, в средата на септември Путин предложи увеличаване на данъка за богатите, в чийто списък влизат и всички директори на Газпром и банките. Директорът на Сбербанк - Греф много се узнемири и обиди от подобно предложение и публично изрази несъгласието си. Путин още предложи парите от тези увеличени данъци да не потъват в хазната, а да бъдат използувани директно и единствено за лекуване на тежко болни деца.
  • 54 асоциации

    14 2 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    То се краде навсякъде без изключение . На запад си има закон за лобизма , на което тук му се вика корупция. Все пак когато виждаш че голяма част от парите се връщат в населението , чрез закони като подпомагане на раждаемостта , и всяка руска майка ще получи сериозна финансова помощ за 2-3-4 дете , или много пари отиват за отбрана , инфраструктура , почивки по курорти , ВУЗ-ове , идр. То и тука се краде , но къде е армията ни , къде е помощта за раждаемостта , кой ще плати утре ремонта за сбръчканите ни магистрали , след спирането на евро-средствата.
  • 55 това

    4 18 Отговор
    Все още Русия не е узряла за демокрация.Там трябва да управлява или цар, или сталинска ръка.А на тая огромна територия, само с 200 милиона руснаци, няма как да се случи цивилизационност.Много лош знак е по форума да се защитава тезата, че Русия е някакъв успешен модел, който ние българите трабва да харесаме.Това е все едно да харесваме управлението на мутрите.Сооори.А излиза, че не харесваме модела в Б-я, а модела в Русия харесваме.Русия е дала много и личности и писатели, но до 1917.След това пълен провал.Всичко е впрегнато да произвежда оръжие.

    Коментиран от #57, #63

  • 56 Ахахаха

    3 18 Отговор
    Ако забранят на руснаци и всякакви там от бившите республики да стъпват в ЕС и САЩ още същия ден Путин ще е минало!

    Коментиран от #59, #60

  • 57 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #55 от "това":

    Не видях защита на руския модел във форума, а само констатации, че не можем да смелим всякакви глупости като написаното в тази статия. България не е суверенна държава и не може да следва модела за развитие на Русия. А и там въобще не всичко в управлението е мечта за подражание. Ще Ви изненада ли факта , че и в управлението и в сянка от него има много влиятелни кланове. Някои от тях работят усилено със Западните си партньори, за да катурнат Путин от власт, други постоянно слагат пръчка в колелото на реформаторските начинания, предприети от него . И той трябва да се съобразява с тях.

    Коментиран от #62

  • 58 k1 profesional

    15 3 Отговор
    Западните управляващи не разбраха ли , че Русия не е хапка за тяхната уста. Явно и те са чели само " Винету".
  • 59 246

    10 2 Отговор

    До коментар #56 от "Ахахаха":

    Кой в толерастните Европа и Америка ще забрани на руснаците да стъпват там? Ами човешките права? Не забравяй, че повечето руснаци, които се заселват там, особено в Англия, пристигат с парите си, които вливат в икономиките на тези страни.
  • 60 Илия

    9 2 Отговор

    До коментар #56 от "Ахахаха":

    А не ти ли идва наум, че не Путин ще е минало, защото не той забранява на своите съграждани да пътуват на Запад, а привлекателността на Западния, демократичен модел(където забраните прогресивно се увеличават )?
  • 61 Продължението

    8 2 Отговор

    До коментар #49 от "аре стига бе":

    за Г 8, което това "световно" издание изпуска е, че Путин е отклонил подобен вариант.
  • 62 Е ти кажи

    6 3 Отговор

    До коментар #57 от "Гост":

    То кой е точният модел за подражание . Ако питаш населението 98% от тях , биха избрали модела на Саудитска Арабия , където всеки един гражданин навършил пълнолетие , започва да получава пожизнена месечна рента от нефта в размер от 18 000 долара , само да лежи пърди , и разглежда каталозите с атрактивни девойки , след което да си поръча някоя за месец от " модната агенция"
  • 63 А какво

    8 2 Отговор

    До коментар #55 от "това":

    ще кажеш да харесаме китайския модел?
    !.5 млрд.население, Другарят Си - президент до живот, постоянно повишаващ се стандарт на живот, пълни с кеш, икономика съизмерима с американската, високи технологии, няма нужда да се клечи пред черните...
    И се управлява от?... И мавзолея им си стои.

    Коментиран от #66

  • 64 пОтин

    3 8 Отговор
    Господ го спря! И полковник Гудянцев с молитви не можа да му помогне! Хахахахахааааа...
  • 65 Магелан

    4 17 Отговор
    Започна се плана за разпадане на Русия и Турция като държави.Мужиците веднъж го преживяха слет разпадане на СССР.Но сега ще е по различно.Слет разпадането на Рисия ще има прояви на канибализъм от глад!

    Коментиран от #67

  • 66 спокойно

    3 1 Отговор

    До коментар #63 от "А какво":

    За сега е неприложим . Нямаме още построен такъв голям стадион , в който да се съберат и разстрелят , всички които го заслужават.
  • 67 психо

    14 2 Отговор

    До коментар #65 от "Магелан":

    Изключително лъйнян коментар,отговарящ напълно на съдържанието в сорошката ти черепна кухина.Явно доста мокър сън си сънувал,и като се събуди краката ти отвити,а гащите напишкани.
  • 68 Коментатор

    6 13 Отговор
    Тук е пълно с "другари", които не могат да осъзнаят факта, че любимата им Русия и вечният Путин, по аналогия с Брежнев, не е нищо повече от смекчен вариант на СССР. Върлата демагогия и псевдодемокрация в Руската федерация е огромна спирачка една супербогата на ресурси страна да е икономическа сила от ранга на средна европейска държава, с качество на живот като в средноазиатска страна. Това за произвеждаш танкове и самолети, не означава автоматично, че икономиката е процъфтяваща. Руснаците, с с техния догматичен начин на мислене, си заслужават г-н Путин, с деспотичния му стил на управление, нехарактерен дори за цар...
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Роден 91г.

    6 9 Отговор
    Леле, колко другари има тук. Другари-капиталисти. Кой създаде сик, вис, тим, другари-капиталисти? Кои полковници и генерали от службите помогнаха на необразованите борчета да станат престъпници? Защо от защитници на отечеството станахте съдружници и акционери? Защо всички емигрират ва запад и никой на изток? Защо социалистите получават заплати в евро от евро-парламента, а не ходят за рубли в руската дума? Няма нужда от отговор, другари-капиталисти, отговорите ги знае народа. И нашето поколение не иска онзи социализъм, който създадохте вие. Може и да е имало по-справедлив, но вие избрахте да създадете онзи строй. Чао! ;)
  • 71 един от всички

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "Винету":

    Нима има някъде такава държава,където не се мисли за властта,а за народа? Ако има -назови я,моля-:)
  • 72 Прасенце касичка

    5 11 Отговор
    Добре, че са форумите, за да могат мижитурки, васали на Руслямия и платени тролове да се почувстват значими....
  • 73 12udar

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "ужас":

    1000+
  • 74 СССР

    8 3 Отговор
    Какво нещо е зависта, янките подскачат от яд......
  • 75 ЗайоБайо

    11 4 Отговор
    Цитат: Канцлерът Ангела Меркел също се е сблъскала с натиск от страна на германския народ да затвори почти завършения газопровод "Северен поток 2"
    Скъпи факти, Меркел действително е под натиск, обаче между народа си, който ИСКА северен поток и Америка, която НЕ ГО ИСКА. Те това е драмата. Като по четете немски форуми ще ви стане ясно, че германците са много по-прагматични хора от нас. На тях не им пука нито за Путин, нито за Навални. Но не им е приятно да ги водят за носа с глупости

    Коментиран от #79

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор
    пародия
  • 78 Бедняк

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "де факто":

    Дефакто, името което си избрал не
    ти подхожда, защото разсъжденията ти са глупави, лишени от познаване
    на фактите, както и възможност за
    смислен анализ за причините при
    трудностите. Мога да ти ги обясна, но
    ти и подобните неграмотници едва
    ли ще ги асимилирате.
  • 79 За зайо байо

    1 7 Отговор

    До коментар #75 от "ЗайоБайо":

    Германският народ едва ли ще ти
    съобщи на такива като тебе своите
    желания. Тяхните ръководители мо
    гат и имат доверието на избирателите си, както и капацитетът за правилни решения за разлика от
    нашите мошеници и такива като теб

    Коментиран от #80

  • 80 Комементар

    11 0 Отговор

    До коментар #79 от "За зайо байо":

    Извинявай зайо байо, коментарът не
    е за теб! Той е за всички противници
    за нормални отношения и действия
    на Европа и Русия без съобразяване
    с намеренията на наглите янки. 3634
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 ПЕНКО

    6 0 Отговор
    ВЕЛИКИТЕ СИЛИ" РАЗБИХА" РУСИЯ НА" ШИР И НА ДЛЪЖ " --- ОБАЧЕ НЕЩО НЕ СТАВА -"ПОЧАКАЙ ЗАДРАЖ " - НЯМА ГИ ЕВРЕЙСКИТЕ ЕЛЦИН И ГОРБАЧОВ - И ТУК Я ПОТОЧЕ- А ТАМ Е ПОТОК - 1;2;3 !?!?!? И КАК ДНЕС ТАКА -РАЗМАЗАНАТА РУСИЯ - ИЗБИРА ПРЕЗИДЕНТИ И КАМУФЛАЖ - НА ПУК НА ЕВРЕИТЕ - ДВАЖ-- ПА ЩЕ ИМА И ТРИЖ !!!!!!!!!!!!
  • 84 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Брахмапутра":

    В голяма грешка си и безплатно не дишаш.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания