Last news in Fakti

6 Октомври, 2020 07:23 9 558 35

Германски медии: "Залезът на Бойко Борисов е видим чак в Брюксел"

  • бойко борисов-
  • германия-
  • протести-
  • ес-
  • оставка-
  • ек-
  • иван гешев-
  • германски медии-
  • осемте джуджета

Дори и евродепутатите от задните банки научиха, че "Осемте джуджета" не е приказка, а шокиращ трилър за изнудване

Германски медии: "Залезът на Бойко Борисов е видим чак в Брюксел" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Залезът на Бойко Борисов е видим чак в Брюксел" - под това заглавие известният германски журналист Франк Щир анализира ситуацията в България и управлението на Бойко Борисов. Статията му в политическото списание "Цицеро" припомня, че бившият бодигард на Тодор Живков е дошъл навремето на власт с обещанието да превърне в свой приоритет борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Изданието споменава за мащабните акции с гръмки имена като "Октопод", "Наглите", "Килърите", "Пеперудите" и други, след които, по думите на Щир, стотици хора са били задържани, но само незначителна част от тях - осъдени. "След офанзивата на Борисов срещу организираната престъпност, Европейският съд по правата на човека в Страсбург издаде множество присъди срещу България, а съответните парични обезщетения излязоха доста скъпо на българския данъкоплатец", коментира германският журналист.

Докладът на ЕК и реакцията на ГЕРБ

Франк Щир отделя специално внимание на начина, по който премиерът реагира на последния доклад на ЕС за върховенството на закона в България. Журналистът посочва, че обичайно докладите на ЕК за България са писани на "пухено мек дипломатичен език", а съставителите им той саркастично нарича "майстори на балансирания изказ". Пример за това била и частта, посветена на България в най-новия доклад от Брюксел. И този път Брюксел успя да види известен напредък в съдебната реформа в България.

"На доклада от Брюксел партията на Борисов - ГЕРБ - реагира със собствен, твърде странен прочит", не крие учудването си и журналистът Кристиян Лимперт. В репортаж за германската обществена телевизия АРД, озаглавен "Попътен вятър за демонстрантите в България", се казва, че от ГЕРБ са изтълкували доклада като потвърждение за успешно сътрудничество с Еврокомисията и одобрение за досегашната борба срещу корупцията.

"Тъкмо затова и сега на Бойко Борисов не му беше никак трудно да обещае, че ще изпълни всички препоръки от Брюксел. Но този път неговата ситуация е коренно различна", коментира по същата тема и Франк Щир. Той изброява и множеството скандали около премиера - като изтеклите записи на подслушани телефонни разговори, снимките от спалнята на Борисов с чекмеджето, пълно с банкноти от по 500 евро - "които предизвикаха голям отзвук в международните медии, без обаче да бъдат разследвани от българската главна прокуратура", уточнява германският журналист.

"Борисов демонстрира невъзмутимост и се опитва да печели време", четем в репортажа на германската общественоправна телевизия АРД. "Той отхвърля журналистически искания за интервюта, а в своите включвания на живо във Фейсбук се представя като загрижен баща на народа, управлява сам своя джип, слиза на различни места и приема поздравите на възторжената тълпа, разпитвайки за здравето на хората."

Вече дори и евродепутатите от задните банки научиха за скандалите

Проблемите на България обаче вече намират широк отзвук в международния печат. Поради нестихващите протестни демонстрации Европа и светът научиха за огромен брой корупционни скандали, които пораждат сериозни съмнения дали правителството на Борисов зачита върховенството на закона, пише Франк Щир. "Даже депутатите от задните банки в ЕП междувременно разбраха, че български държавни служители в министерството на транспорта са въртели със замах търговия с шофьорски книжки, че политици могат да си купуват луксозни апартаменти на смешно ниски цени, както и че "Осемте джуджета" не е заглавие на приказка, а шокиращ трилър за изнудване", посочва още германският журналист в статията си за "Цицеро".

Изводът, който Щир прави, гласи: "Между приказките на Борисов, че се придържа към върховенството на закона, и действителната ситуация в тази балканска страна зее пропаст, която просто няма как да не бъде забелязана. Колко дълбока е тя явно ще се опитат да измерят на заседанието на Европейския парламент на 5 октомври, както и през ноември, когато Европейският съвет ще се занимава с тази неприятна тема."


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 83 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям Слон

    66 9 Отговор
    Дойче З, вие си го назначихте, вие си го сваляте сега. Дори само по статиите е видино. ;-)

    Коментиран от #22

  • 2 мали мали

    31 13 Отговор
    Да идва царя хаха ха на такъв народ такива офчари,офчиииии офци
  • 3 да де

    66 7 Отговор
    По-лошото е, че и доверието към Брюксел залязва след очОвадния двоен аршин.
  • 4 Генералът

    67 7 Отговор
    Европейският елит начело с Меркел още не разрешава падането на ТИКВАТА. Но народът вече губи търпение.
  • 5 Ддддд

    58 8 Отговор
    Дааа ама Брюксел си го тачи Боцко-по послушен от него нямат в кочината си
  • 6 Последния Софиянец

    48 10 Отговор
    Те го плюят,той мисли че дъжд вали.Много нагъл тулуп!
  • 7 Прецакан

    21 16 Отговор
    Следващият Бойко ще е Слави...
  • 8 ****

    42 8 Отговор
    Бойковият залез ще настъпи с пълна сила,когато влезе в затвора,и това е спасението от този ,и всички останали кърлежи които заробват поколенията със заеми.

    Коментиран от #10

  • 9 Залез

    12 4 Отговор
    слъце !
  • 10 Барабар

    29 7 Отговор

    До коментар #8 от "****":

    с цялата клика ! Ревизия до лев !
  • 11 Фен

    24 4 Отговор
    Дойче Веле не е германска, а сороска медия! Моля!

    Коментиран от #24

  • 12 мали мали

    16 4 Отговор
    Да спират евро парите,за да почваме да произвеждаме я доматт я чушкаця тиквички ама нема къде всичко испродадоха,освен у някои полигон за билла ,тя затова има една поговорка що сееш това ще жънеш,ганиоооо ганиоооо виж се на какъв си се заприличал,като някои аидут
  • 13 соларис

    6 5 Отговор
    ДО"5"най точно си го казал!респект!!!
  • 14 оня с коня

    8 12 Отговор
    ЦЕЛИЯТ ЗАПАД начело с Америка с дружни Усилия не успява все още да свали Мадуро ,Порошенко и разни други,та Някакви си Мисирки от Испания и Германия ли ще бутнат бат Бойко?

    Коментиран от #20

  • 15 Здрав разум

    14 8 Отговор
    Кои са тези? Как са разбрали за българските проблеми и защо ние трябва да ги слушаме? Като ирландската социалистка, която бъкел не знае на български. Извод:който плаща поръчва музиката!
  • 16 анонимен

    29 3 Отговор
    Виновни сме си ние, без да мислим на времето избрахме Боко Тиквата, сега ако изберем Слави Чалгаря, скоро Б-Я няма да я има ПРОСТОТИЯ,ПРОСТОТИЯ и пак ПРОСТОТИЯ.......
  • 17 Аве Адолф Хайл

    13 9 Отговор
    Нескопосано стъкмисана статийка под прикритието на Дойче Зеле ...... голям напън за внушения и .... голям смях.
  • 18 Ще го търсите Бойко

    10 13 Отговор
    Както търсите Тошко Правешки.Робите са си роби.Ако не е Бойко ще е Гойко,има хиляди като него ,готови да ви стрижат.
  • 19 един от многото

    18 4 Отговор
    Не знам дали в България Тиквон го сготвиха , но от Брюксел замириса на печена тиква!
  • 20 Последния Софиянец

    12 3 Отговор

    До коментар #14 от "оня с коня":

    Бат ти Бойко ще бутне цялото ЕНП.

    Коментиран от #23

  • 21 БРЦК

    19 5 Отговор
    Не ни трябва евро съюз . Плащаме вноски които са безмислени. Залъгват ни с еврофондове. Българина отстива от ЕС . Поредния робовладелец . Само приказки и кражби. Те (от ЕС) са същите като ТИКВАТА
  • 22 Добре ли

    5 12 Отговор

    До коментар #1 от "Голям Слон":

    Дойче веле в момента е със заведено за клевети и лъжи от Борисов.
  • 23 Последния Софиянец

    4 8 Отговор

    До коментар #20 от "Последния Софиянец":

    Еха колко съм добър в коментарите, моля слагайте +++++++++++++
  • 24 Моля

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Фен":

    Топно Германска от 1953г. Офис главен Бон
  • 25 Пико

    8 7 Отговор
    Има девиз-кадрите решават всичко.Много са ярките примери за провалена кадрова политика на Борисов,но назначаването на Гешев е върхът.Колко трябва да си не в час за да направиш акцията срещу президента и да създадеш такъв проблем на Борисов насаждайки го пачи яйца.Ако двамата са я измислили - нямат акъл .Тази акция се яви фетила да започнат протестите.Ако явно я няма тази взаимна връзка Борисов-Гешев ББ пръв трябва поради този гаф да му иска оставката.
  • 26 КОКО

    7 9 Отговор
    ХА,ХА,ХА-БОЙКО И ГЕРБ ЩЕ ВИ БИЕ НА ДЕСЕТ,БОЙКО Е НАШИЯТ ЧОВЕК,БРАВО,БОЙКО,БРАВО И НА ГЕШЕВ,ГЕРОЙ!!!
  • 27 Ани

    4 5 Отговор
    А баце е вечен нема на кои да остави властта
  • 28 аз съм Веска

    1 3 Отговор
    ТЕ ТАКА МИСЛЕХА И НА МЕСТНА ПОЧВА- ДАЙТЕ МУ ТАМ ФУСТИ , ПАРИЧКИ ... ПОГЪДЕЛИЧКАЙТЕ МУ ЕГОТО ... ДА СЕ ПРЕПОДРЕДИМ... ДА СИ ПОСТЕЛЕМ .... ПОСЛЕ ЩЕ ВИДИМ .
    САМО ЧЕ , НА МОМЧЕТО ВЗЕХА , ЧЕ МУ ХАРЕСАХА И ФУСТИТЕ ,И ПАРИЧКИТЕ И ГЪДЕЛА ,КЪДЕТО НАЙ- ОБИЧА ....
    НЕЩЕ ДА СИ ТРЪГНЕ.... РАЗПЛЕТЕ ИМ СХЕМАТА , И ВЗЕ ДА Я ПОЛЗВА ЗА СОБСТВЕНО УДОВОЛСТВИЕ ...
    ТАКА ЧЕ , ЕВРОПА , КЪДЕ СТЕ СЕ ЗАБЪРЗАЛИ СЪС ЗАЛЕЗЪТ.... ТОЙ Е ЛУНАТА .
    ЩЕ ЗАЛЕЗЕ КАТО СЛЪНЦЕ , ЩЕ ИЗГРЕЕ КАТО МЕСЕЧИНА ....
    ТЪЖНОТО Е , ЧЕ Е И ОДИСЕЙ.... ЩЕ РАЗКЪСА ВЪЖЕТАТА И ЩЕ СТАНЕ ЖЕРТВА , НА ТАЗИ ОМАЙНА ПЕСЕН ...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ПЕНКО

    0 3 Отговор
    НОРМАЛНО -БОРИСОВ Е ЗА ПЕНСИЯ - НАПЪЛНО НОРМАЛНО -65 Г. !!! АЗ НА НЕГОВО МАСТО / НА 66 Г.СЪМ/ СПОКОЙНО ЩЕ СИ ГО ПРЕМЕСТЯ ОТ ЕДИНИЯ КРАЧАЛ В ДРУГИЯ -ПО БЪЛГАРСКИ - И ЩЕ О ТБИЧА ЕВРОСЪЮЗА - ЗАВИСИМ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!!! НИЕ ПРОПУСКАМЕ ЕВРОПА КЪМ АРАБСКИЯ ИЗТОК / МАМ АТА ЩЕ ИМ Е БА /!!!!!!!!
  • 31 НЕЛИ БАНКЯ

    1 1 Отговор
    ИМА ЛИ ОЩЕ СУДЖУЦИИИИ БРЕЕ
    МУТРИ СБОГОМ
  • 32 надолу

    3 1 Отговор
    ОСТАВКАААА
  • 33 Камата съм

    2 1 Отговор
    събуди се народеее крадат тее
    мутри сбогом
  • 34 СТАЛИН

    1 1 Отговор
    Няма човек няма ПРОБЛЕМ.
  • 35 Мани, мани!

    0 1 Отговор
    И ся кво? Успяхме да оправим и ЕНП-то брюкселско, развалихме му имиджа. Отиде, та се не виде, що му трябваше да се захваща с нас!
Новини по държави: