6 Октомври, 2020 14:45 2 685 12

Анулираха резултатите от парламентарните избори в Киргизстан

  • киргизстан-
  • избори-
  • протести-
  • цик

Един човек бе убит и 590 ранени при сблъсъците в Киргизстан

Анулираха резултатите от парламентарните избори в Киргизстан - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Централната избирателна комисия (ЦИК) на Киргизстан анулира резултатите от произведените в неделя парламентарни избори след избухналите вчера в страната протести, предаде "Ройтерс", като се позова на местния новинарски сайт 24.kg.

Новината бе потвърдена пред ТАСС от пресслужбата на избирателната комисия. От там казаха, че "във връзка с многочислените нарушения в хода на гласуването и в предизборния период на заседание на членовете на ЦИК бе решено изборите да бъдат признати за недействителни". Изборите са анулирани, за да бъде "избегнато напрежение", каза председателката на комисията Нуржан Шайдалбекова, цитирана от Асошиейтед прес.

Един човек бе убит и 590 ранени при сблъсъците в Киргизстан. Хиляди хора излязоха вчера на улицата, щурмувайки административни сгради. Опозиционни групи твърдят, че са поели контрол върху властта. Протестите избухнаха, след като близки до президента Сооранбай Жеенбеков партии бяха обявени за победители на изборите, предаде БТА.

Кметът на столицата Бишкек Азиз Суракматов е подал оставка по собствено желание, съобщи агенция Кабар, цитирайки ръководителя на пресслужбата на общината, предаде ТАСС. По-рано днес демонстранти превзеха сградата на кметството. Представители на опозицията обявиха, че за изпълняващ длъжността кмет на Бишкек е назначен Жоошбек Коеналиев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питанка

    21 4 Отговор
    И как в Киргизстан им се получава да изпълняват волята на протетиращите и народа, а тук в европейска България, където на власт е Граждани за Европейско Развитие на България, не можем да ги изгоним след 3 месеца на протести???!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Bit

    13 2 Отговор
    Така се прави, скоро и при нас.

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Питанка":

    Там са народ ,а не като тука.И полицията е с народа.
  • 5 4545

    12 3 Отговор
    Ето така се сваля нежелано правителство! Какво чакаме?
  • 6 куку руку ку

    7 2 Отговор
    И Пашинян дойде на власт в Армения след бурни протести. И в Ереван обикаляха едни хора с плакати "Русия е агресор". Сега Николчето защо плаче на рамото на Вовката? Четири пъти вече е звънял в Кремъл, след турско-азерската офанзива.
    Киргизите да си опичат акъла, да не станат китайска провинция...

    Коментиран от #11, #12

  • 7 Мдаа

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Bit":

    Кога СКОРО? ? ? Там за 2 дена поставиха на колене правителството и си постигнаха своето. Суверена стъпка решително самозабравилите се хрантутници и си извоюва промяната. Тук народа е търпелив, безволеви роб, наплашен и нерешителен, затова и протеста го караме цял сезон, а не за 2 дена...
  • 8 молев

    6 0 Отговор
    тук в тая държава ги развиваме едни работи не помните ли че в киргизстан имаха 2 революции първо свалиха онзи азакиев а после бакиев не си спомням имената добре а ту какво 7 години общо търпим ая мутра
  • 9 Тюрк

    3 5 Отговор
    Братята Къргъзи все повече са до независимост. Руските кукли в Къргизистан ще бъдат изритани от страната.
  • 10 един българин

    4 1 Отговор
    Във всички бивши комунистически държави като СССР , днес има проблеми с честността на изборите! Так и у нас! Лошотията от 45-те години трудно ще се заличи - най-вече в съзнанието на хората!
  • 11 един българин

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "куку руку ку":

    Точно това не искат да стават нито Китайска нито Руска провинция! Искат Цивилизована правова държава, като тези на запад с уважение към личността и защита от набези на свине избягали от кочините!
  • 12 Маалиии

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "куку руку ку":

    Ти на рамото на Вовата ли спинкаш, че знаеш? А що чиниш у Булгар, айде у кочината!