7 Октомври, 2020 16:31 3 708 12

Борел: ЕС ще поиска Турция да не отваря Фамагуста!

  • кипър-
  • фамагуста-
  • ес

Кипърският евродепутат Лефтерис Христофору настоява Европейският парламент също да излезе с позиция по казуса

Борел: ЕС ще поиска Турция да не отваря Фамагуста! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кипърският евродепутат Лефтерис Христофору поиска Европейският парламент да излезе с декларация по повод предвиденото за утре отваряне на Фамагуста, която е закрита зона. Той подчерта, че това се прави по инициатива на Турция.

В отговор върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви:

"Отварянето на този район, който е затворен според споразумението за прекратяване на огъня под егидата на ООН, е сериозно нарушение на това споразумение. Вчера направихме изявление, днес 27-те страни-членки ще направят още едно, в което ще поискат Турция да спре да извършва тази дейност.

Знаете, че Европейският съвет направи изявление за ситуацията в Източното Средиземноморие и това със сигурност няма да помогне, а точно обратното - ще доведе до нарастване на напрежението и ще направи по-трудно постигането на споразумение за особено сложната ситуация в Източното Средиземноморие".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турска работа

    16 20 Отговор
    Виждаш нова статия за Турция и веднага разбираш какво ще прочетеш .... проблем, противоречия, криза, кръв .... за една от съседните й държави или дори за нейния собствен интериор!

    Коментиран от #2

  • 2 Погледни

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Турска работа":

    Сайтовете за валутна търговия...
  • 3 турчин

    29 12 Отговор
    Турция също иска ЕС да не подкрепя терористите ПКК и Фето и какво нищо,сега е ред на турците да не еб..в.т двуличния ЕС.
  • 4 Минувач

    21 7 Отговор
    Голям вой от ЕС се носеше за Крим ама продължават да се правят на ощипани повече от 40 год за окупацията на Северен Кипър !! Двойния стандарт накрая ще им "изяде главата".
  • 5 Info

    6 9 Отговор
    Решението на Турция за Вароша е неприемливо, Русия казва: Ние сме сериозно загрижени. В изявлението на руското външно министерство се казва, че едностранните действия, които нарушават приетите в миналото резолюции на Съвета за сигурност на ООН, създават допълнителни трудности за възобновяване на преговорите по кипърския въпрос.

    Коментиран от #6

  • 6 То е неприемливо и да се игнорират

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Info":

    Правата и на кипърските турци. Наблегнете на това

    Коментиран от #8

  • 7 TRoskOt

    7 4 Отговор
    "То злобата в сърцето

    трансформира

    в една борба,

    която

    днес

    клокочи.

    И то ще ни повърне Филипините

    и едрите звезди

    над Фамагуста,

    и радостта

    помръкнала в сърцето"

    Вапцаров
  • 8 Само че

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "То е неприемливо и да се игнорират":

    Не се притеснявай за кипърските турци, те живеят от много години в Англия, която е била колониалната сила, или в европейски страни, тъй като имат европейски паспорти. Те биха могли да бъдат спасени от изолираната и бедна държава, създадена от Турция на север, и го направиха. Трябва да скърбиш за страдащите заселници, пренесени там от дълбините на Анадола от Турция и които са тези, които търпят страданията, на които ги е подложила родината им.
  • 9 ОТ ФАМАГУСТА

    2 2 Отговор
    Правите грешка.Фамагуста или Амохостос или на турски Газимагуза е отворен град в т.н.СКТР/Сев.Кипър.Затворен е кварталът в южната му част "Вароша",който е бил населяван от кипърци гърци.Ако под отваряне турската страна има пред вид премахване на телените заграждения,разминиране,сваляне на военната охрана то това би било редно да се обсъди и с гръцката страна.Защото после идва сложното .Как ще се процедира с гръцката собственост-къщи,хотели и др.имоти,църкви и т.н.като с това само ще се ескалира ново напрежение между двете общности.
  • 10 Само бой

    1 4 Отговор
    за маймуните! Бой до посиране и после пак. Докато не се преселят всички в Анадола.
  • 11 Шоколад с малини

    0 0 Отговор
    Всички селища завзети от арменците в Нагорни карабах, ще бъдат заселени с тюркюти от Сирия бившата Ал нустра клон на Алкайда в Сирия те се бият на страната на Турция и азерите там,Кипър е разделен от НАТО И ЕВРО СЪЮЗА ,сърбите ще съжаляват горчиво ,при положение че станат член на НАТО,про турски военен блок,обслужващ интересите на Ердоган,има две области в Сърбия населени албанци мюсюлмани, НАТО иска да ги размени с косовска митровица, НАТО настъпва на всякъде водена от най важния и член ,определящ фактор за Турция
  • 12 Полудяли

    0 0 Отговор
    Град който е чисто гръцке окупипан от най важния член на НАТО,Турция, с някакви глупави договори, които нато не схазва а евро съюза си дрънка глупости особено най големия застъпник на Турция в нато,Германия, какво мислехме и очаквахме преди да станем членове на нато и Евро съюза, пълна противоположност, нулева загриженост за в върховенството на закона,корупция кражби мизерия ние се превърнахме в някакъв вид колония,с поставени политици от Меркел и Вебер, нищо остава да чакаме разпада на тази безпринципна организация, милиардите служат на мафията създадена от ДС и Меркел която не дава и прашинка да падне хо тях,жалко много жалко за нас българите