9 Октомври, 2020 19:05 1 959 0

Надпревара между двама президенти

  • киргизстан-
  • президенти-
  • протести

Някога съюзници, а сега в спор

Надпревара между двама президенти - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Спорът между двама президенти доведе до протестите в Киргизстан, съобщава Франс Прес.
Действащият президент е Сооронбах Жеенбеков. Неговият предшественик Алмабзек Атамбаев преди му беше верен съюзник.

Протестите успяха да стигнат до анулиране на последните избори. Самият Атамбаев беше освободен от затвора след действия на протестиращи.

Атамбаев се оттегли от поста след един мандат на стабилност. Той подкрепи своя съпартиец Жеенбеков за следващ държавен глава.

Това беше и първото мирно предаване на властта между двама президенти в страната. Експерти смятат, че бившият президент е искал да запази своето влияние над своя приемник и да управлява зад кулисите.

Жеенбеков обаче имаше различно виждане и малко уважение към своя предшественик. Така се стигна до сериозни критики от страна на Атамбаев.

Бившият президент беше обвинен в корупция и арестуван след двудневна барикада в неговата вила.


Атамбаев идва от Север, където живее елита, а Жеенбеков е от селските региони в юга.

През миналата година руският президент Владимир Путин разговаря и с двамата в опит да прекрати спора. В Русия работят много граждани на Киргизстан и стабилността е важна.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА