Last news in Fakti

10 Октомври, 2020 09:51 3 640 13

Ситуацията в Киргизстан се успокоява

  • киргизстан-
  • сооронбай жеенбеков

По време на протестите, започнали в столицата Бишкек след анулираните заради измами избори, участниците в тях разгромиха сградата на парламента

Ситуацията в Киргизстан се успокоява - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Положението в столицата на Киргизстан Бишкек, където след вчерашните сблъсъци между привърженици на различни опозиционни сили бе въведено извънредно положение, се намира под контрола на силовите структури, съобщи главното управление на вътрешното министерство в града, цитирано от ТАСС.

"Нощни патрули, състоящи се от бишкекски милиционери, военнослужещи и народни отрядници, се организираха през нощта за предотвратяване и пресичане на възможни нарушения и престъпления. Обществената сигурност на гражданите е под контрола на силовите структури и на отрядниците. Частното и държавното имущество, както и стратегическите обекти, са под надеждна охрана", се казва в съобщението.

Според полицейското управление през нощта не са отбелязани случаи на погроми и мародерство. Снощи агенция "24.kg" съобщи, че към резиденцията на президента Сооронбай Жеенбеков е била изпратена военна техника. Там днес трябва да се състои заседание на парламента, на което депутатите трябва да утвърдят кандидатура за нов министър-председател.

По време на протестите, започнали в Бишкек след анулираните заради измами избори, участниците в тях разгромиха сградата на парламента и в създалия се хаос и под натиска от групи демонстранти всеки ден се налага да се търси ново място за заседанието на парламента. По тази причина възникват и трудности по гарантирането на кворума.

Вчера, освен че обяви извънредно положение в столицата, президентът Жеенбеков подписа и указ за оставка на правителството, но всички членове на досегашния кабинет, освен премиера Кубатбег Боронов, продължават да изпълняват своите длъжности до съставяне на ново правителство.

Седем души са пострадали при вчерашните сблъсъци между различни опозиционни групи, протестиращи на централния площад на Бишкек с искане да наложат свой кандидат за премиер на страната. При едно от стълкновенията неизвестен стреля с пистолет по колата на бившия президент Алмазбек Атамбаев. Той не е пострадал, започнало е разследване на случая.
От началото на сблъсъците в Бишкек, започнали на 5 октомври, досега са пострадали над 1000 души, като 240 от тях са хоспитализирани.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    6 7 Отговор
    Заминавам за Киргизстан.Древните земи на прабългарите.Там още е жив българския дух.Тука умре.

    Коментиран от #5, #7, #8, #9, #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Отивай

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    и се не връщай

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иван

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Прав ти път.Значи по твоему типично по български е опозицията да пали и руши где що свари и като се е преборила с властта да почне да се избива помежду си зсщото не може да раздели сладките местенце у властта.
  • 8 А там

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    умира поредната цветна "революция", т.е. контрареволюция! Кой ги инициира тези цветни "революции"! Не са прабългарите, които повече от 1500 г. нямат присъствие там, нали?! Руснаците също нямат интерес от нестабилност по границите си - Белорусия, България, Нагорни Карабах, Киргизия...

    През 2015 г. Киргизия изгони концесионера за добив на злато Дънди Прешъс Метал - канадска компания, с неизвестни за нас собственици.
    Изгони ги, защото давали САМО 30% АКЦИЗ за добитото там злато!
    Народът на Киргизия сметна, че кончесионната такса е унизително ниска и развали концесионния договор...

    За сравнение, нашите управници (анти-комунистите на Костов) дадоха българския златодобив срещу концесионна такса от 1,5% в хартийки (поне да беше в натура).

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ха ха ха

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    че идеш на макя си у фурната че идеш
  • 11 волен сидеров

    2 0 Отговор
    ХВЪРЛЯЙТЕ ОРЪЖИЯТА
  • 12 стоян

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "А там":

    До 8 ком -Ама Ти сигурен ли си в това дето го пишеш-или просто така
  • 13 барчо

    1 0 Отговор
    Армията влезе в столицата и наложи само с присъствието си ред. Гледах ги как парадно маршируваха с пълно бойно снаражение и размирниците само си бършеха сърполите. В града е и бронотехниката. Наложено е извънредно положение с вечерен час и забрана на всякакви сборища на народ. Така се прави. Време и Лукашенко да последва този пример.