10 Октомври, 2020 12:18 2 612 12

ООН призова: Нужни са спешни действия в Кипър!

  • кипър-
  • вароша

Съветът за сигурност призова за спиране на отварянето на Вароша

ООН призова: Нужни са спешни действия в Кипър! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съветът за сигурност на ООН призовава за отмяна на действията по откриване на града-призрак Вароша в окупираните северни територии на Кипър. Президентът на Съвета направи специално изявление тази нощ след като на закрити консултации бе обсъдена жалбата на Република Кипър.

Съветът за сигурност отново потвърждава статута на Вароша, както е посочен в предишните резолюции на ООН (550 от 1984 г. и 789 от 1992 г) и заявява, че не трябва да се предприемат никакви действия, които не са в съответствие с тях.

Съветът „изразява дълбоката си загриженост относно съобщението в Анкара на 6 октомври за откриване на бреговата линия във Вароша и призовава за отмяна на този начин на действие, както и за избягване на всякакви едностранни действия, които биха могли да увеличат напрежението на острова“, се подчертава в изявлението.

Съветът потвърждава също така ангажимента си за постигане на трайно, всеобхватно и справедливо уреждане на Кипърския въпрос, основаващо се на двуобщностна двузонална федерация с политическо равенство, както е посочено в резолюциите на ООН.

Удовлетворението на кипърското правителство от позицията на Съвета за сигурност изрази постоянният представител на Кипър при ООН посланик Андреас Мавроянис. Той апелира към властите в окупираните територии и по-специално към Турция да прекратят и да оттеглят всички действия, които унищожават перспективите за решаване на Кипърския въпрос.

Част от крайбрежната зона и плажа на града-призрак Вароша в окупираните северни територии на Кипър бе отворена за гражданите в четвъртък за първи път след 46 години. Правителството в Никозия заяви, че това нарушава резолюциите на ООН и подаде жалба в Съвета за сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    17 29 Отговор
    А защо Светът е против геноцида наложен над турците от гръцка страна и на азербайджанците от гадните арменски шмекери?Защо не се споменава че гърците извършваха геноцид над кипърските турци.

    Коментиран от #6, #12

  • 2 Много скоро

    18 11 Отговор
    туркия ке падне! Половината турци ще избягат в Ирак, а другата половина ще приемат християнството. Света София пак ще бъде християнска.

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хасан

    3 3 Отговор
    Е ти нали си тук бе пр.....опс, съединител
  • 6 Ердо

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Защото Кипър никога не е бил гръцки, било е френска английска турска колония и защото интереса клати феса
  • 7 Бай ганю

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Много скоро":

    Като цъфнат диреците
  • 8 Че какво ги бърка другите

    7 3 Отговор
    Какво правят турците в тяхната си част. Кипърците имаха възможност за съвместно взаимно управление, но го отхвърлиха. Да си се сърдят на себе си.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хасан

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Де си бе Хасане":

    А ти стегна ли твоята след 500 годишното олабване :)))
  • 11 Фесов

    1 0 Отговор
    Ердоган се изживява като фюрер. Светът трябва да вземе навреме мерки, докато не си е боядисал в черно мустачките. Такъв изрод в Европа не е имало през последните 75 г.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.