Last news in Fakti

10 Октомври, 2020 17:46 4 014 8

Говори Ватиканът! Папа Франциск обявява за блажен 15-годишен компютърен гений

  • папа франциск-
  • карло акутис

Карло Акутис събирал вкъщи остатъчна храна, след което я разнасял на бедните по улиците на Милано, носел им и одеяла

Говори Ватиканът! Папа Франциск обявява за блажен 15-годишен компютърен гений - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Папа Франциск ще обяви за блажен 15-годишния Карло Акутис, известен сред връстниците си навремето като „апостола на интернет”. Това ще стане на 10 октомври в Базиликата на Асизи, градът на свети Франциск.

Беатификацията на починалия през 2006 г. от левкемия Карло ще събере младежи от цял свят, които ще го почетат въпреки изключителните мерки за сигурност заради пандемията от COVID-19. “Какъв е смисълът, ако един човек печели хиляди битки, а не може да надмогне себе си?”, казвал Карло.

Карло Акутис ще стане първият съвременен младеж, който ще бъде беатифициран в ерата на интернет. Карло бил момче като всички останали, но и известен като компютърен гений. Роден в Лондон, израснал в Милано, имал много приятели, обичал училището и футбола, бил пристрастен по интернет.

Използвал технологиите, за да разпространява вярата и за да помага на другите. Карло създал ИТ проекти на теми за вярата, както и сайта „Евхаристийни чудеса”, за да разкаже на всички радостта от конкретната среща с Исус. Дори без да е завършил компютърни науки, той успял да направи програми, по-добри и от академичните, и да използва социалните мрежи за евангелизация.

Карло събирал вкъщи остатъчна храна, след което я разнасял на бедните по улиците на Милано, носел им и одеяла. Помагал и на много имигранти. Папа Франциск го цитира като пример за младежите. Светият отец цитира и израза на Карло „Всички се раждат оригинали, но мнозина умират като фотокопия”.

„В дигиталния свят опасността от изолация и затваряне в себе си дебне зад ъгъла. Акутис обаче умееше да използва технологиите, за да комуникира Евангелието, за да комуникира стойности и красота”, допълва папата.

Тленните останки на Карло се намират в Асизи. Карло е с маратонки и със спортен екип, но в поза като на светец. Чудото, което се приписва на небесното му застъпничество, се отнася до изцелението през 2013 г. на бразилско дете с вродена аномалия на панкреаса.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Простотий

    3 5 Отговор
    Без край и ,без разбиране.К.....а ми ,защо не го обяват за блажен?
    Знаете ли ,колко булки са усещали ,блаженство к......во?
  • 2 5сф1ж

    12 3 Отговор
    Нее, това вече ми идва прекалено!
    Ми и аз всеки ден ден слагам парички в някоя касичка, дето се събират средства да бъде лекувано някое детенце, понеже държавата не и пука! И аз всеки ден оставям в кутийки за еднократна употеба, хартисалата храна от в къщи до някой гюм, за да може някой клошар да си хапне. Ама никой не ме обявява за блажен. А и не искам такива фалшиви награди, но ми идва в повече това, което се прави в момента!
    Тоя папа е някакво недоразумение! Ако пончат да се дават ордени за храброст на всеки, дето ходил без чадър под дъжда, това обезмисля наградата!
    Сбъркан свят, сбъркан папа, сбъркани овце!

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Афера

    6 1 Отговор
    Какво става... С този луд, луд свят
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Hoho Boho

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "5сф1ж":

    Карло Акутис не е имал за цел и не е очаквал,
    че ще бъде обявен за блажен.
  • 7 Stéphanie 🎲

    4 1 Отговор
    Какви големи глупости ...Карлос колко броя одеяло да е подарил..👀😂остатъчна храна 😕.Папата на колко е години ,нещо с централният мозък ....🤔???Колко ли са нахранени и стоплени на студа 😎 ...А Ватикана колко пари даде помощи и храна на нуждаещи хора ....?
  • 8 Хи хи

    3 4 Отговор
    Голям праз тпа измислена религия на несъществуващ господ.Пълна помия