Last news in Fakti

11 Октомври, 2020 09:35 2 048 15

Исторически избори! Кипърските турци гласуват за нов лидер на общността

  • кипър-
  • севернокипърска турска република

11 претенденти за т. нар. „президент” на отцепилата се и непризната от международната общност Севернокипърска турска република се борят за гласа на почти 200 000 регистрирани избиратели

Исторически избори! Кипърските турци гласуват за нов лидер на общността - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кипърските турци гласуват днес за нов лидер на общността на фона на политическа криза заради сериозни обвинения за открита намеса на Турция в предизборната кампания в полза на предпочитания от нея кандидат.

11 претенденти за т. нар. „президент” на отцепилата се и непризната от международната общност Севернокипърска турска република се борят за гласа на почти 200 000 регистрирани избиратели.

Основните съперници са сегашният лидер на кипърските турци Мустафа Акънджъ, който се бори за втори мандат като независим кандидат, подкрепян от леви партии, т. нар. премиер Ерсин Татар, лидер на близката до Ердоган дясна Партия на националното единство и лидерът на лявоцентристката Републиканска турска партия Туфан Ерхурман. Балотажът между двама от тях ще е на 18 октомври.

Политическото напрежение в окупираните северни територии на Кипър се повиши значително през последните дни след разпадането на правителствената коалиция и частичното отваряне на града-призрак Вароша в четвъртък.

Отношенията с Турция и решаването на Кипърския проблем – чрез федерално обединение или окончателно разделяне на две самостоятелни държави, бе най-важният въпрос в предизборната кампания. Отговорът днес на кипърските турци ще повлияе и на Кипър, и на ситуацията в Източното Средиземноморие.

Заради коронавируса предизборната кампания бе проведена без митинги и големи събирания. По време на гласуването днес, което започна в 8.00 ч., хората в избирателните секции трябва да бъдат с маски и ръкавици и да спазват социална дистанция.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хибриден

    9 6 Отговор
    Така де, така! Ако беше за Луганск или Донецк, израза щеше да бъде-сепаратиските и непризнати от никого републики! А тука, само кипърските турци.
  • 2 Хасан

    10 10 Отговор
    Защо да е " окупирана"? Все едно да кажеш българи окупираха Петрич!..има две общности и едната общност нападна другата и тя се защити

    Коментиран от #4

  • 3 Хасан

    6 9 Отговор
    Много ниско интелектуално ниво на Анатолий . Журналист би трябва да бъде обективен но не е
  • 4 Е затуй те търсят

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    И моли се да не те намерят!

    Коментиран от #6

  • 5 Пожелание

    5 6 Отговор
    Да гласуват за този който ще ги изведе от острова, и ще ги засели в Анадола, в земите от които са били транспортирани по време на завоеванията на империята! Хем острова да се очисти, хем кипърците да намерят покой от завоевателя!
  • 6 Хасан

    6 8 Отговор

    До коментар #4 от "Е затуй те търсят":

    Кой ме търси и защо!? Пиша си мнението по политически събития ако не ти харесва недей да четеш

    Коментиран от #7

  • 7 Те като те намерят

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    И мнението и генотипа и пола ще ти сменят!

    Коментиран от #9

  • 8 Ryazana karabina

    7 6 Отговор
    Хасански, съвършено си прав. Недей обръща внимание, ти го правиш, на простотията, невежеството, посредсвеността... Османската власт ни спаси от изчезване като етнос, днес ще ни спаси Турция, като нация. 3
  • 9 Хасан

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "Те като те намерят":

    Ти гледай своя генотип и пол ..да не дойде някой афган да ти смени пола

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хасан

    5 4 Отговор
    Да, жена съм в мъжко тяло. И какво от това. На турски ми викат гьотверен кокона. На който не му харесвам, да не ми ползва услугите. И без това гьота ми е само за етнически турци с рязани керестета.
  • 12 Хасан

    5 5 Отговор
    И още нещо. У нас в Анадола мъжката любов е за пример. Знаете, че турските войници сме най-силните на света. Също като спартанците, които се "мушкали" помежду си. Ние сме наследници на спартанците и освен бойните умения, тренираме и глутеусите си. Обезкосмяваме се редовно и си мажем ректумите с крем Нивеа, за да са меки и гостоприемни.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хасан

    0 0 Отговор
    Колко пада на станахте бре
  • 15 Хасан

    0 0 Отговор
    Колко хасана станахме ?