12 Октомври, 2020 10:52 3 444 63

Меркел и съюзниците ѝ се готвят да отмъстят на Путин

  • алексей навални-
  • ес-
  • отравяне-
  • владимир путин-
  • русия-
  • германия-
  • ангела меркел-
  • санкции-
  • новичок-
  • северен поток 2

Газопроводът "Северен поток 2" вероятно ще бъде пощаден

Меркел и съюзниците ѝ се готвят да отмъстят на Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Ангела Меркел и нейните европейски съюзници се готвят да си отмъстят на правителството на Владимир Путин заради отравянето на един от най-явните му критици, но плановете им не създават особено впечатление за Кремъл, пише в свой анализ Bloomberg.

Въпреки че ответният отговор на Брюксел е почти неизбежен, действията на Европейския съюз единствено могат да се изразят в замразяване на активи и забрана за пътуване на руски длъжностни лица, твърдят служители близки до евродискусиите. Почти завършеният газопровод „Северен поток 2“ между Русия и Германия, който представлява истинското слабо място на Путин, вероятно ще бъде пощаден, коментират запознатите лица, предаде Bloombergtv.bg.

Предприемането на действия срещу руски лица, отговарящи за сигурността на държавата, би имало ограничено въздействие за Москва, въпреки че би било "болезнено", ако се наложат наказателни мерки срещу крупни бизнесмени и висши служители, коментира Иван Тимофеев, експерт от Руския съвет по международни отношения - основана от Кремъл изследователска група. Констатацията, направена от най-големия световен наблюдател на употребата на химически оръжия, че забранено химичен агент от семейството вещества "Новичок" е бил използван за отравяне на Алексей Навални, налага бремето върху европейските политици да предприемат действия срещу Путин.

„Всяко използване на химическо оръжие е акт, който не може да оставен без тежки последици", заяви главният говорител на Меркел Щефен Зайберт, след като Организацията за забрана на химическото оръжие публикува своите заключения. „През следващите дни ще се проведат спешни дискусии на Изпълнителния съвет на ОЗХО и между партньорите от ЕС относно какви ще са следващите стъпки“ Отравянето на Навални, който в момента се възстановява в Берлин, насочи обратно вниманието към историята на руската агресия, чийто съвременен вид беше опреснен, след като Путин завзе Кримския полуостров от Украйна през 2014 г. Меркел изрази ясно своите притеснения, посещавайки Навални в болницата, малко след като опозиционерът се събуди от изкуствена кома.

Германските прокурори твърдят, че руското правителство е виновно и за кибератака срещу Бундестага преди пет години и за убийство в гангстерски стил в берлински градски парк през 2019 г. Делото за убийството започна днес в германската столица.

Но въпреки че германските високопоставени лица са твърдо убедени, че нападението срещу Навални е наредено от висшите етажи на властта, то това може да се окаже недостатъчно в убежденията им да се откажат от външнополитическите взаимоотношения с Русия. Политика, която разочарова съюзниците, най-вече сред които САЩ. Германците обещаха, че всички действия ще бъдат предприети в съгласие с ЕС, но европейските власти правят разлика между аферата "Навални" и отравянето през 2018 г. на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, което предизвика координираното експулсиране на над 150 руски дипломати.

Атаката срещу Скрипал се е случила на британска земя, докато инцидентът с Навални, който се разболя тежко по време на полет за Москва, се случил на територията на Русия. Този "дребен шрифт" може да доведе до лека реакция, тъй като германските високопоставени лица полагат огромни усилия да гарантират, че всяко тяхно нататъшно действие ще бъде напълно законосъобразно.

И всичко това седи върху правото на вето, което всички 27 държави членки на ЕС могат да наложат, превръщайки договарянето на санкциите в упражнение за постигане на компромис.

Точка на напрежение за Путин

От своя страна Навални призова ЕС да наложи забрани за пътуване и замразяване на активи, притежание на доверения кръг на Путин. Именно тази група опозиционерът обвинява в убийства и присвояване на собственост, за да бъде задържан руския президент на власт. "Санкциите срещу цялата страна не работят", коментира Навални пред вестник Bild. „Най-важното е да се наложат забрани за влизане срещу печелившите от режима и да се замразят техните активи - олигарси и висши чиновници, най-близкият кръг на Путин“, поясни Навални.

"Северен поток 2" - противоречивият проект на Газпром, който трябва да удвои количеството руски газ директно за Германия под Балтийско море, не сред мишените на германските управници. Бурният дебат в Берлин за това дали тръбопроводът трябва да бъде завършен беше фактически отменен от канцлера Меркел, която заяви, че потенциалните санкции трябва да бъдат взети на европейско ниво и въпросът не е национален. Оттогава длъжностните лица в Берлин се съмняват, че тръбопроводът някога ще се превърне в цел. Подобен ход никога не е придобивал широка популярност в коалицията на Меркел, особено с младшия партньор - социалдемократите.

Икономическият министър Петер Алтмайер, който рядко си позволява да каже нещо, което не върви в унисон с вече заявеното от германския канцлер, потвърди тезата си, че против предприемането на мерки срещу тръбопровода.

Дитмар Войдке, социалдемоктратическият премиер на източната провинция Бранденбург, заяви миналата седмица, че потребителите разчитат на "Северен поток", и тръбопроводът не трябва да бъде част от инструментариума за наказване на Путин. „Трябва да се направи всичко, за да бъде принудена Москва да изясни случая с Навални, без каквито и да е резерви. Но аз съм против прекратяването на този проект, за да накажем Путин“, коментира Войдке в интервю за Bloomberg News миналата седмица. „Трябва да се запитаме дали можем да се справим без този проект.“

Иван Тимофеев от Руския съвет по международни отношения заяви, че САЩ могат да изберат налагането по-строги наказателни мерки, включително финансови ограничения, като посочи, че администрацията на президента Доналд Тръмп преди време спря внезапно опитите си да се насочи към ключовия пазар за дълг на рубла през 2019 г. Ход, който трябваше да бъде отмъщение за отравянето на Скрипал.

Русия също ще получи възможност да предприеме свои действия, след като Меркел и други поискаха пълно разследване. Москва заяви, че няма доказателства, че Навални е бил отровен, а служителите са нарекли случая "клевета" на западните служби за сигурност, обвинявайки лидера на опозицията, че спазва инструкции на ЦРУ. Навални е изписан от болницата и публично обвинява Путин за нападението - обвинение, което Кремъл определя като „обидно“.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русата главица

    11 42 Отговор
    България трябва да си изтегли всичките дипломатически представители в Русия и Беларус, че се пропиха.

    Коментиран от #27, #45

  • 2 Май

    58 8 Отговор
    Навални не струва и 5 копейки за да му обръщат внимание....

    Коментиран от #17

  • 3 ТаУмВзе

    55 8 Отговор
    Меркелица май не помни 9май. Путин да им спре не само газа, но и суровините. Да видят как се кляка.

    Коментиран от #5

  • 4 гост

    11 49 Отговор
    Санкции до дупка за руската кочина !

    Коментиран от #20

  • 5 Чарли

    6 52 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Кляка се, добре че бяха САЩ, че сега цяла Русия щеше да шпреха дойч...

    Коментиран от #6, #25, #58

  • 6 хии

    20 0 Отговор

    До коментар #5 от "Чарли":

    хихихиххихх!
  • 7 Ами спрете

    25 1 Отговор
    ... да изнасяте оборудване. Само че на кого ще го продавате. Парите трябва постоянно да влизат в джоба на немския капиталист!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 безсилен бяс

    30 1 Отговор
    Да бъдем милистиви и да не обръщаме внимание какво бръщолевят ситните евроатлантически мишлета.Безсилната злоба е гадно нещо.
  • 10 барчо

    36 2 Отговор
    Дали Нахални е отровен или не, това явно няма никакво значение за германците, които в момента обслужват само и единствено американските интереси. Руснаците твърдят, че Нахални е изпратен в Германия без каквито и да са показатели за отравяне и това негово състояние е следствие от диабет в напреднала фаза. Германците пък твърдят, че са и докарали бутилка от хотелската стая на същия Нахални в която те открили Новичок!!!! Въпросната бутилка е взета, но дали е дадена същата е друг въпрос, защото тази бутилка не се пътувала с жената, която я е предала?????? Но това е съвсем друг въпрос! Логично е щом едните твърдят едно, а другите друго, то да се реши въпроса на международно ниво или съд, който да реши кой е прав. Да бъдат представени НАДЛЕЖНО събраните доказателства според правилата на правната криминалистика от специалистите от двете страни, на основата на което съдът да реши кой крив, кой прав. Когато съдът реши, че Нахални е отровен да постанови да се намери кой точно го е отровил и да бъде привлечен под отговорност, като си понесе последствията според престъплението. При положение обаче, че не се докаже отравяне на територията на Русия, то германците трябва да си понесат последствията за НАБЕДЯВАНЕ с цел подкопаване авторитета на трета държава. Мисля си, че това е логиката на нещата и така се процедира във всяка държава, упражняваща римското право за невинен, до доказване на противното.
  • 11 Папуций

    35 3 Отговор
    Ако Навални беше отровен , щяха ли така либерално да го пуснат да се лекува в Германия ? Пълно театро!
  • 12 Юсуффф

    27 2 Отговор
    ЕС лидерите вместо да се потрудят да вдигнат благосъстоянието на народите си, се занимават с разни дневални отрепки.
  • 13 яяяя

    16 1 Отговор
    Рекох, че пак ще се пробват като лятото на 1941, пък то "отмъщението" било бляблабля!
  • 14 Лост

    15 0 Отговор
    Авторът да прочете какво значи отмъщение. Да не би да казва, че всичко което ще направят е незаконно?
  • 15 Тия тъпаци

    19 1 Отговор
    хем мрънкат срещу Китай, че били вече много силни, хем зорлем пращат Русия към Китай.
    Джендъри, сър!
  • 16 Костова

    23 2 Отговор
    Доказателства от кой е отровен Навални, ако изобщо е бил отровен до сега не са представени. Работи се с предположения, че това е Путин. И не се разглеждат и другите страни, които имат интерес за премахването на,, великия"опозиционер. Например факта, че в него се вливат милиони, а той не оправдава тези пари със смешната популярност от около 2,5 процента. Западът след толкова години реклама не може просто да го скрие някъде, той им е по ценен като сакрална жертва, а не жив. Тази сапунена сага около неговото отравяне няма разбира се да повлияе на Северен поток 2.С него са се захванали чичовци с много пари, а не зрители на турско испански сериали.
  • 17 Хаха

    3 12 Отговор

    До коментар #2 от "Май":

    За разлика от Навални малоумните тролове тук се вмирисват все повече и повече.
  • 18 русия е джудже

    3 17 Отговор
    Ботоксовото джудже тука на колко стола се е качил ,че изглежда толкова висок
  • 19 ЦРУ

    2 16 Отговор
    ЖЕРТВИТЕ на злобното джудже - НЕМЦОВ....НАВАЛНИ..ЛИТВИЕНКО....БЕРЕЗОВСКИ...СКРИПАЛ....ПОЛИТКОВСКАЯ.....123-ма РАЗСЛЕДВАЩИ ЖУРНАЛИСТИ.....ген. ЛЕБЕД....20 ГЕНЕРАЛА ...противници на Кремъл.....3 руски ДИПЛОМАТИ...и т.н...т.н...т.н...

    Коментиран от #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ахахаха

    11 0 Отговор
    Тпи немски клоуни.
  • 23 Костова

    18 0 Отговор
    Много ми е интересно как точно Меркел ще отмъсти на Путин, след като Северен поток 2 ще има. На Путин лично никой не слага санкции. И ако изобщо някой пострада, то това ще бъдат дребни чиновници, на които ще бъде забранено да пътуват на Запад. И ще им бъдат блокирани банкови сметки, ако имат такива. Това ще бъде урок за останалите им събратя да не си държат парите в Западни банки.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Чарли":

    Тоя селски език ли?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Костова

    15 0 Отговор

    До коментар #19 от "ЦРУ":

    Обединения Запад разполага с мощни ресурси. Интересно защото за никого от споменатите,, жертви "на Путин няма заведено съдебно дело? Има само лаене в медиите и шарани като теб се хващат веднага на въдицата, тъй като не са чували за науката Логика.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 русия е джудже

    3 9 Отговор
    Ботоксовото джудже на колко стола се е качил тук ,че изглежда толкова висок
  • 35 В.В.П.

    10 2 Отговор
    Отмъщението на Запада ще бъде ,,,страховито,,...Джамбазки,е написал яка статия...Хахаха.....
  • 36 БАЙ Х@Й

    14 1 Отговор
    Навални отровен с бутилка минирелна вода ! След публикация , че ТОВА ОВ е нестабилно във воден р-р , ама била намазана бутилката! Ама сега и бутилката я няма ! Ама няма и кръвните изследвания! Ама НЯКОЙ така каза - вярвайте!

    Коментиран от #51

  • 37 В.В.П.

    8 0 Отговор
    Отмъщението на Запада ще бъде ,,,страховито,,..И Навала вече призовава за санкции срещу Путин,Лавров,Шойгу и т.н...Тава некъв майтап ли ..Навални щеше да подари Крим на янките...Ако беше на власт..,което никога няма да стане...и т.н...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Денис Говноедов

    1 0 Отговор
    Статията е супер в НПОто ще са доволни
  • 43 Денис Аналов

    2 0 Отговор
    Много ги обичам такива стстии дават ми добри стотиники в НПОто като ги публикувам
  • 44 Максим

    9 0 Отговор
    То че масово се готвят да отмъстят на Путин е ясно, ама само с готвене тая работа не се получаване и с разказване на приказки за отровен безработен опозиционер. Необходим е ум и оценяване на реалната обстановка. Да се пробват отново. Много време не им остава, в света вървят промени по всички вертикали и хоризонтали. А и хората все пак не пасат всичко, което медиите опитват да им пробутат. Медийното и политическо лицемерие вече минава всички граници.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Потрес

    9 0 Отговор
    С всеки зиминал ден тези от ЕНП ми стават все по-противни с лицемерието си!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Ахахха

    4 0 Отговор
    Ще се искамскоро оставката и на ЕК . Тази Лайнен е един голям шитлъръ!
  • 51 Костова

    11 0 Отговор

    До коментар #36 от "БАЙ Х@Й":

    С бутилката вода всъщност Навални уталил жаждата си, след като Путин го отровил. Това станало часове преди излитането на самолета, в чиято тоалетна му прилошало. А сега въпроса, какъв е този отровен боен газ, който действува 3 и повече часа след като с него е атакувана армията на бойното поле. Нали целта е противниците д се натръшкат веднага, а не първо да завършат битката и после да предадат Богу дух?
  • 52 БАЙ Х@Й

    8 0 Отговор
    А КАК ОТМЪСТИХТЕ ЗА ХАШОГИ?

    Коментиран от #57

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 АНОНИМЕН

    5 0 Отговор
    Едно копи-пасте отпреди месец от статия, но не от Денис Джамбазов :
    "Един от създателите на "Новичок": Няма как Навални да е отровен с него
    Според Леонид Ринк твърдението е "нелепо""
    Въпросния Ринк сега живее в Щатите.
  • 56 АНОНИМЕН

    5 0 Отговор
    Украйна - Майдан,"НАФТОГАЗ"-Джо Байдън, Луганск, Донецк, Беларус - Лукашенко! Заигравките между Щатите, Англия и Русия не спират! Поляците, които мразят руснаците повече отколкото германците също са част от пъзела на газовия транзит Русия - Германия!
    Изобщо тоя Навални е като Елена за Троянската война! Има ли нещо за Елена след края на войната - НИЩО! И с него ще е същото - употребен и забравен!
    И тогава и сега всичко е за ресурси /горива, вода, територии, пазари.../, влияние, власт! И следват санкции!
  • 57 отмъстителите

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "БАЙ Х@Й":

    Ми увеличихме поръчките за нефт, да се чудят СА как да ги изпълнят!
  • 58 Ти виц

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Чарли":

    ли казва или сериозно го мислиш? Съпостави дати на начало война кой къде през войната и кой кога се включва във ВСВ.Да ти кажа само,че ако не бе СССР да изнесе тежестта на войната,не ти Англия не ти САЩ щяха да ги има. Германците най-голямата им грешка е в това,че нападнаха руснаците,а не довършиха англичаните. Всъщност това е добре за изхода на войната такъв какъвто го знаем иначе резултатите щяха да са ужасяващи,а САЩ по това време са мижетурки във военната промишленост и тактики на водене на военни действия. След като и те влизат във война срещу японците,а това е през декември 1941г.,когато руснаците вече са отблъснали германците на 40-50 км от Москва и е първия обрат във ВСВ. За ленд лиз не си мисли,че е с чак такова огромно значение,няма да обяснявам защо.
  • 59 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    НЯМА УБИТ ОТ "НОВИЧОК" !!! САМО ЕВРОПЕЙСКИ ДЖЕНДЪРИ ИЗПОЛЗВАТ НАЗВАНИЕТО !!! ВСЕКИ МАЖЕ ДА УБИЕ НАВАЛНИ -БЕЗ ПРОБЛЕМ -ДОРИ СЪС СТРЕЛИЧКА , -КАМО ЛИ С ИЗСТРЕЛ !!! НЕЩО КАТО -НЕКАДЪРНИТЕ РУСКИ СПЕЦИЯЛНИ СЛУЖБИ !!!
  • 60 2020

    5 0 Отговор
    Стига с този Навални.Нито е бил отровен ,нито е лежал болен.Има диабет ,пие, взима антидепресанти,неспазва режим.Той и Скрипал и Юлия не са отровени от Новичок.Къде са доказателтвата? Ако има такива ,защо не се представят в Международният съд в Хага?Но тогава ще лъсне истината,че Русия и Президентът Вл. Путин не са виновни.Кой тогава ще бъде виновен-Сащ ,Меркел/респективно Германия/ или Англия?!Много удобно да обвиняваш другия ,а не виждаш ,къде е истината.Русия от предатели не се интересува,а санкциите при нея нямат ефект ,защото не е виновна.
  • 61 охахех

    1 0 Отговор
    мЕЧОКА УДРЯ ,а не те храни с мухоморки.
  • 62 Путин

    0 0 Отговор
    Как с гол Задник срещу моя топор
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: