Last news in Fakti

12 Октомври, 2020 12:08 2 209 4

Близо 2 милиона бебета са се родили мъртви през 2019 г.

  • aleteia-
  • бебе-
  • мъртви-
  • новородени-
  • уницеф-
  • сзо

Нов доклад изкарва наяве притеснителни данни

Близо 2 милиона бебета са се родили мъртви през 2019 г. - 1
Снимка: Shutterstock

В съвместен доклад на УНИЦЕФ и Световната здравна организация се казва, че близо два милиона бебета са се родили мъртви през 2019 г. Проучването установи, че този сериозен проблем засяга по-бедните страни и че броят на бебетата, родени мъртви, се е увеличил поради причинените от Ковид-пандемията проблеми в здравните услуги, предаде Aleteia.org.

Както съобщава Vatican News, изследването установи, че 84 процента от мъртвородените са регистрирани в страни с по-ниски средни доходи. „Загубата на дете при раждане или по време на бременност е опустошителна трагедия за семейството, която често се преживява тихо, но се случва твърде често по целия свят“, каза Хенриета Фор, изпълнителен директор на УНИЦЕФ.

„На всеки 16 секунди една майка някъде ще преживее неизразимата трагедия на мъртво раждане... За много от тези майки просто не трябваше да е така“, каза тя. Докладът установява, че през 2019 г. огромна част от тези трагични данни са регистрирани в Африка и Азия, докато само 6 процента от общия брой са били в Европа, Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия.

Според генералния директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус „трагедията с мъртво раждането показва колко жизненоважно е да се укрепят и поддържат основни здравни услуги и колко критично е да се увеличат инвестициите в медицински сестри и акушерки“. Авторите на доклада изчисляват, че 50% понижение на здравните услуги (заради коронавирусната пандемия) може да причини близо 200 000 допълнителни мъртвородени деца за период от 12 месеца в 117 държави с ниски и средни доходи.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кокорчо🙄

    11 0 Отговор
    А вие ни надуахте главите с някакъв си грип, а колко аборта са направени и колко умрели от глад
  • 2 Мария Тънасова

    0 0 Отговор
    Наборе, по принцип могат да се оправят нещата. На молив. Дайте да преизчислят в нашата статистика(НСИ към ГЕРБ), и посочете желаната цифра. Ще ви изкарат и доказателства, че сте петокласник в мексиканско вечерно училище, и вЪобще не сте добър на голият бели денс в крайпъната хасиенда петък вечер.
  • 3 Иван

    2 0 Отговор
    В Сърбия от години има мафия в медицинските среди, чрез която много бебета се обявяват за мъртви. На родителите се отказва предаването на телата на новородените и те се продават в чужбина. Едва ли с цел само осиновяване. Благодарение на скандала с америманския продуцент научихме за ужасите, при които се използуват детските тела и души в сатанински те секти и развлекателния секс бизнес.Оказа се, че много уж благотворителни организация са замесени в бизнеса с търговия на деца.
  • 4 Ко Видя

    6 1 Отговор
    Тази година ще са повече поради ковид мерките. Но сме спасили безброй 90 годишни в крайна фаза на деменция и 5-6 придружаващи заболявания, които така или иначе не биха доживели зимата.