12 Октомври, 2020 17:05 3 257 5

Япония укрепва отбраната си заради Северна Корея

  • северна корея-
  • япония-
  • отбрана-
  • сигурност-
  • армия-
  • ракети-
  • южна корея

Северна Корея продължава да развива своите оръжейни способности

Япония укрепва отбраната си заради Северна Корея - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Япония заяви днес, че ще укрепи отбранителните си възможности, за да отговори на заплахите от оръжията на Северна Корея, които стават "все по-широки и комплексни", както показа военният парад в Пхенян през уикенда, предаде AP.

На парада по случай 75-годишнината от основаването на управляващата там партия Северна Корея демонстрира разнообразие от оръжейни системи, включително и нещо, приличащо на междуконтинентална балистична ракета, по-голяма от всички от познатите досега ракети от този тип на пхенянския режим. Показан бе и вероятно модернизиран вариант на ракета, която може да бъде изстрелвана от подводници, предаде БТА.

Макар че според някои експерти показаните образци може да са макети на разработвани в момента ракети, те изглежда показват, че Северна Корея продължава да развива своите оръжейни способности по време на замразените ядрени преговори със САЩ. "За да отговорим на тези заплахи, ние упорито ще работим за засилване на цялостните си способности за ракетно възпиране - каза главният секретар на правителството Кацунобу Като на редовната си пресконференция в понеделник. - Наясно сме, че някои от (показаните от Северна Корея) ракети затрудняват нашия отговор на тях с конвенционални средства."

Той не пожела да даде японска оценка на ракетите, показани от Северна Корея, а само каза, че Япония ще продължи своето сътрудничество със САЩ и други заинтересувани страни с цел защита на японския народ. При почти 8-годишното управление на силно консервативния премиер Шиндзо Абе Япония засили своята военна роля в международен план в рамките на японско-американския военен съюз, за да отговори на нарастващите заплахи от Северна Корея и Китай. Токио в момента прави задълбочена преоценка на своята политика за ракетно възпиране, което да включва и създаване на възможност за превантивен удар по вражески бази с цел защита от неминуеми нападения. Очаква се наследникът на Абе - Йошихиде Суга и неговото правителство да подготвят новата ракетна програма до края на тази година.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питам само

    7 4 Отговор
    Нали уж ракетата на ЧОВЕКА РАКЕТА на парада била фейк, защо тогава е тази паника и пълнене на памперси?

    Коментиран от #2

  • 2 Щото

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Питам само":

    Има един чичко зад океана, чичо сам, дето продава на Япония оръжия. За 105 ф-35, 23 милиарда е дала Япония. Шкембето на чичо ти дам не е от постене, да знаеш.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иван

    2 2 Отговор
    Нали преди малко ни уверихте че ракетата е фалшива???
  • 5 само истината

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Щото":

    Не 105 , а общо 147 . 105 бяха втората поръчка, а първата 42 . Първата поръчка е от варианта Ф-35 В за японските самолетоносачи клас Изумо .
Новини по държави: