Last news in Fakti

13 Октомври, 2020 09:15 2 524 6

Подозират Amazon в шпионаж

  • амазон-
  • шпионаж-
  • amazon-
  • персонал-
  • разузнаване-
  • европа

Компанията не бива да шпионира служителите си и други части на обществото

Подозират Amazon в шпионаж - 1
Снимка: Shutterstock

Европейските синдикати заподозряха „Амазон“ (Amazon), че шпионира собствения си персонал. Наскоро американската компания публикува обява за две свободни работни места. Тя търсеше разузнавателни анализатори, на които да бъде възложена задачата да следят заплахите за вътрешната дисциплина, по-специално от работническите организации, съобщава „Евронюз“, предаде БГНЕС.

Секретарят на съюза на профсъюзите UNI EUROPA каза, че те са поискали от Европейската комисия да разследва дейностите на „Амазон“: „Не бива да шпионира служителите си и други части на обществото ни“, каза Оливие Роетиг. „Нека Европейската комисия и европейските институции да разгледат отблизо „Амазон“ и да видят какво точно цели тази кампания и как можем да я спрем. В Европа имаме права за защита на данните и поверителност и трябва да се спазват, което означава, че трябва да разследваме. ”

Два параграфа от съобщението на „Амазон“ предизвикаха подозрения. Първо, кандидатите трябваше да владеят френски и испански, което предполага, че европейските работници или политици са насочени към тях. На второ място, политическите инициативи, тероризмът и организираният труд са определени като опасни дейности, които трябва да бъдат наблюдавани. Група от 37 евродепутати се обърна към основателя на „Амазон“ Джеф Безос за разяснения. “Бях изумена, че в едно изречение се споменават наблюденията на политически лидери, работници и терористи”, каза френският депутат Лейла Шейби. “Тоест политическите лидери, терористите и синдикалистите са поставени под един знаменател. От гледна точка на компанията те са едно и също“.

„Амазон“ премахна обявата за работа от уебсайта си. Когато „Евронюз“ попита защо, тя отговори, че съобщението не описва точно ролите на специалистите, че е направено по погрешка и е коригирано. Компанията също така заяви, че не се занимава с шпионаж, а само се опитва да проучи средата, в която се работи. Синдикатите и членовете на Европейския парламент също изразиха загриженост относно нарушенията на правата на работниците в „Амазон“. Според Института за отворени пазари, компанията разчита на строга дисциплина и изисква суперпродуктивност от своите служители. Лейла Шейби събира жалби и свидетелства от няколко месеца:

„Всеки път ми се казва едно и също, по-специално, че „Амазон“ е създала свой собствен профсъюз. Казва представителката на френската левица. “Виждаме, че „Амазон“ пречи на създаването на независима организация на работниците в колектива”. Освен това европейските профсъюзи са недоволни от господстващото положение на американската мултинационална компания на пазара за електронна търговия. „Виждаме, че „Амазон“ се насочва към ситуация, при която никой не може да изплаща справедливи заплати, защото компанията е толкова конкурентна и влиятелна“, заключи професионалистът Оливие Роетиг. “Трябва да спрем това”, каза той. Синдикатите призовават Европейската комисия да вземе това предвид при разработването на нови правила за електронна търговия. Брюксел ще представи така наречения „Закон за цифровите услуги“ през декември.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    1 12 Отговор
    Еййййй! Завидиха на най голямата компания за интернет търговия! Всичко искат да унищожат в Европа и самата Европа.

    Коментиран от #2

  • 2 бате Митко

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    Какво общо има изедника олигарх Джеф Безос с Европа?!...Спри да пишеш и започни да четеш.Колкото до унищожението,такива като Безос се опитват да "унищожат" света не само Европа.
  • 3 един от многото

    5 1 Отговор
    Нещо напълно нормално за американската действителност , обладана от вечна параноя и безброй фобии.
  • 4 Иван

    5 0 Отговор
    Вярно е всичко това, там се държат с работниците като с роби, знам защото моя син работи към тях, тоя Безос е един експлоататор, а и не плаща кой знае какво
  • 5 Въх

    5 0 Отговор
    Мха американска компания,изобщо такива големи се опитвали да шпионират.Не господа те не се опитват а директно ни шпионират че даже и гащите ни знаят кой размер са.примери много я говорете нещо от сорта това или онова ми трябва пред телефона и веднага ще им видите рекламите.По ярък пример за подслушване от това не знам.
  • 6 Й0 хо хо

    1 0 Отговор
    От статията се разбира че тази мултинационална компания налага своите правила не само в америка но и в европа като създава свой профсъюз и работниците й не могат да се противопоставят на нерегламентирани разпоредби защото правата им са нарушени . Разбира се че заплатите им се определят от собственика и трудът им се заплаща в минимални граници. И естествено големите печалби идват от експлоатация на труд. Работи се много часове а се заплаща малко. Затова и европейската комисия иска да излезе с ясни и точни правила за изпълнение.