Last news in Fakti

13 Октомври, 2020 16:23 2 741 11

Унгария ще получи първа модифицираното ядрено гориво

  • пакш-
  • унгария-
  • русия-
  • аец-
  • ядрено гориво-
  • атомна енергетика-
  • твел

Първата партида модифицирано ядрено гориво ще бъде доставена на АЕЦ „Пакш“ тази година

Унгария ще получи първа модифицираното ядрено гориво - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, завърши проект за разработване и обосновка на нова модификация ядрено гориво за реакторите ВВЕР-440 на унгарската АЕЦ „Пакш“. На възложителя - MVM Paks Ltd., бе предаден пълен пакет документи за лицензиране на новото гориво в националния ядрен регулатор на страната.

Първата партида модифицирано ядрено гориво от второ поколение за ВВЕР-440 ще бъде доставена на АЕЦ „Пакш“ тази година. То ще позволи да се оптимизира водно-урановото съотношение в активната зона на реактора, ще повиши ефективността на използване на горивото и ще подобри икономическите характеристики на експлоатация на енергоблоковете.

В проекта по разработване и обосновка на новото гориво участваха специалисти от ОКБ „Гидропресс“ (част от машиностроителното подразделение на „Росатом“ – „Атоменергомаш“), Високотехнологичния научно-изследователски институт за неорганични материали „Акад. Бочвар“, Машиностроителния завод в град Електростал и Курчатовския институт. На площадката на „Гидропресс“ топлоотделящите сборки и работните касети от новата модификация преминаха комплекс от хидравлични, ресурсни и вибрационни тестове. Договорът между ТВЕЛ и унгарската MVM Paks Ltd. за реализиране на инженеринговия проект за разработване, обосновка и внедряване на ново гориво, бе подписан в края на 2017 година.

„ТВЕЛ и АЕЦ „Пакш“ са свързани с многогодишни партньорски отношения и редица успешно реализирани проекти. Внедряването на нова модификация гориво в четирите енергоблока на АЕЦ „Пакш“ ще позволи на възложителя постепенно да намали горивния компонент в разходите за производство на електроенергия и да получи осезаем икономически ефект. АЕЦ „Пакш“ изработва близо половината от електроенергията на Унгария и за нас, като производители на ядрено гориво, е въпрос на професионална гордост да осигурим за унгарската атомна енергетика надеждни доставки не само на качествена, но и на икономически изгодна продукция“, отбеляза президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Европеец

    2 49 Отговор
    Какви са тия лъжи дето ги пишете Кой купува въобще нещо от Русия особено пък свързано с ядрените централи Чернобил го помним всички

    Коментиран от #5, #8

  • 4 sdsfs

    34 5 Отговор
    ВВЕР-440 в България трябваше да се затворят, защото са като в Чернобил. А ВВЕР-440 в унгария няма проблем да си работят!

    Коментиран от #9

  • 5 барчо

    25 1 Отговор

    До коментар #3 от "Европеец":

    Помним Чернобил, но и знаем причината да бумне. А тя е ако не знаеш, премахването чрез шунтиране на някои компоненти, отговарящи за безопасността и дебилността на дежурните, които просто не са си вършели работата. Ако погледнеш в историята доста повече атомни централи са дефектирали във времето от такъв калибър и не са руски. От тогава нищо не може да бъде "шунтирано" и няма как да гръмнат.

    Коментиран от #10

  • 6 барчо

    24 2 Отговор
    Абе тая държава не наложи ли на руснаците санкции???? Дали тези санкции не са просто хвърляне на прах в очите на глупаците??? Чудя се ако руснаците наложат на европейците санкции и спрат доставките на газ, нефт, атомно гориво какво точно ще се получи??? Дали хляба у нас няма да стане по 20 лв парчето от половин кило???

    Коментиран от #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Енергетик

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Европеец":

    Образовай се малко и опитай пак
  • 9 Енергетик

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "sdsfs":

    ВВЭР 440 няма нищо общо с Чернобил или с реакторите от чернобилски тип (РБМК 1000). Нашите малки блокове се затвориха от предатели и продажни политици. Нашите ВВЭР 440 са В230, унгарските в Пакш са В213. В213 е второ поколение, В230 първо. На нашите им направихме модернизация, чрез която покрива изискванията на МААЕ и отговаряха на всички критерии. Бяха аналогични на реакторите от второ поколение. Но някои предатели за пари решиха друго.
  • 10 патриота

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "барчо":

    Явно ти си Шунтиран. Когато Чернобил гръмна,даже нашите продажни управляващи казаха,че е заради ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕ РЕАКТОР !!! Никой по света не си парви илюзиата,че можа да се мине метър със сигурността в ядрена централа.Руснаците се опитват да прехвърлят вината на други,заради некадърните си инженери.
  • 11 патриота

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "барчо":

    Ххахаха, ако руснаците спрат да си продават газта на Европа,ще фалират за седмица.Те няма конкурентна индустрия ,а без евро и долари ,няма да имат с какво да си купят за ядене.По времето на СИВ всички изхранваха СССР.Тези времена си заминаха и сега трябва денги ,за да си купиш за ядене. Понимаешь товарищ ???
Новини по държави: