Last news in Fakti

18 Октомври, 2020 04:27 8 491 25

18 октомври 1918 г. Екзекутиран е ген. Радко Димитриев

  • радко димитриев-
  • екзекуция-
  • русия-
  • болшевики

Българският генерал е екзекутиран от болшевиките

18 октомври 1918 г. Екзекутиран е ген. Радко Димитриев - 1
Снимка: Архив

На 18 октомври 1918 г. героят от войните за обединение на България ген. Радко Димитриев заедно с около 100 генерали и офицери е разстрелян от болшевиките. Тленните му останки са пренесени и погребани в църквата на град Пятигорск.

Радко Русков Димитриев е роден на 24 септември 1859 г. в село Градец, Сливенско. Завършва Априловската гимназия в Габрово. Участва в националноосвободителното движение Котел, а по време на Руско-турската война 1877-1878 г. е зачислен като преводач към руската армия. Радко Димитриев завършва първия випуск на военното училище в София (1879 г.) и Николаевската генералщабна академия в Санкт - Петербург (1884 г.). На 18 октомври 1884 г. е произведен в чин капитан.

Участва в подготовката на Съединението. След историческият акт е началник - щаб на Южнобългарските войски и в Сръбско-българската война командва авангарда на лявата колона при превземането на Пирот.
След победоносната война е един от главните организатори на преврата на офицерите русофили от 9 юни 1886 г. детронирал княз Александър І Български. След неуспеха на превратаджиите да се задържат на власт, емигрира последователно в Румъния и Русия.

След обявяване на амнистията за офицерите участници в преврата се завръща в България и е произведен в чин полковник. На тази длъжност заема различни постове в българската армия. На 1 май 1905 г. е повишен в звание генерал-майор и две години по-късно е началник на ІІІ военно - инспекционна област.
През Балканската война поема командването на ІІІ българска армия, формирана на 17 септември 1912 г. в Русе в състав: 4-а преславска, 5-а дунавска, 9 - плевенска пехотни дивизии, 3-а конна бригада, 3-о с гаубично отделение, Опълчение и допълващи части.

Общата численост на армията през 1912 г. достига 111 363 души, 26 030 коня, 3737 вола, 6675 каруци, 7 леки коли, 75 велосипеда, 72 картечници и 318 оръдия. Командваната от генерал Димитриев армия осъществява оперативно - тактическата изненада за турците на Тракийския военен театър в боевете при Лозенград, Люлебургаз и Бунархисар. При атаката на Чаталджанската укрепена отбранителна линия генералът поема командването на обединените І и ІІІ армии. По време на Междусъюзническата война е назначен за помощник-главнокомандващ, а малко по-късно е изпратен като пълномощен министър в Санкт - Петербург. На този пост го заварва и началото на Първата световна война.

Той напуска служба и се присъединява към действащата руска императорска армия начело на 8-и армейски корпус в състава на 8-а армия, действаща в Галиция. След успешни боеве срещу австро - унгарците през септември 1914 г. е повишен в чин генерал от пехотата и му е поверено командването на 3-а армия. С нея Димитриев обсажда безуспешно Пшемишъл, а до края на годината воюва на река Сан и по направлението към Краков.

В резултат на Горлицкия пробив през май 1915 войските му са разгромени и отстъпват от северните Карпати. Броени дни след поражението Димитриев е снет от командването на 3-а армия, но през март 1916 му е поверена 12-а армия в Прибалтика. С нея през лятото на 1916 и последвалата зима той провежда кръвопролитни, но безрезултатни офанзиви срещу германците на запад от Рига. През юли 1917 е снет от армейското командване и зачислен в резерва. По-късно заминава на лечение в Южна Русия.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1111

    68 18 Отговор
    Предателят Радко Димитриев, който заповядва артилерийски огън по българския полк, осъществил пробива на Чаталджа докато турците си укрепят позициите. Едно хубаво дело са извършили болшевиките като са погребали полуживо това псе!

    Коментиран от #14

  • 2 Да да

    61 9 Отговор
    Ако, болшевиките не го бяха убили нашите щяха да го осъдят за измяна и да го разстрелят!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 А царизма

    58 27 Отговор
    Болшевиките ли? А терора на царизма? А режима на Романови? А потушаването в кръв на всяка свободна мисъл? Репресията и ботуша на императорската армия? И какво знаете за болшевизма освен дребни папагалски фрази? Насочени статии, умишлено пропагандни...

    Коментиран от #15, #19

  • 5 що ли

    23 22 Отговор
    Нашата интелигенция все болшевиките я трепят.И тогава и сега
  • 6 Стефан

    50 5 Отговор
    Пак неточна статия на Факти той е руски генерал когато е убит от болшевиките които правят едно добро дело ликвидират един предател и дезертьори от българската армия виновен за поражението на Чаталджа, още седи негов бюст в Борисова та градина не мога да разбера какъв е този мазохизъм в България да се правят паметници на отявлени предатели и хора работещи срещу Българската държава това го няма в нито една що годе цивилизована страна

    Коментиран от #11, #13

  • 7 Русороб

    23 49 Отговор
    Така постъпват с неуспелите продажници, затова и днес полезните идиоти като Румен Радев и вицеа му, пикаещия във фонтана, бб, Сидеров така яростно защитават руските интереси. Просто знаят иначе какво ги чака.
  • 8 1944

    23 20 Отговор
    обикновено е така- русофилите ги убиват руснаци

    Коментиран от #10

  • 9 Сърп и Чукча

    30 19 Отговор
    Ленин е бил педал и садист избил милиони хора
  • 10 TRoskOt

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "1944":

    С времето си е влязъл в действие следното приложение : " Уморените коне ги убиват " .
  • 11 Reinchard H

    25 3 Отговор

    До коментар #6 от "Стефан":

    Да и паметник на американските шофьори на бомбовози - & 22.

    Коментиран от #17

  • 12 ГУ СВ

    26 4 Отговор
    Предател, никакъв герой , победите при Люлебургаз и Лозенград са въпреки неговото бездарно и некадърно ръководство с много греши заповеди,всичко е благодарение на героизма на обикновения войник и себеотрицанието на по-ниските офицери.Този руски аген никога не успява на бойното поле и е заслужавал бесилото още за преврата на единствения успешен монарх на България.
  • 13 Стефан

    10 18 Отговор

    До коментар #6 от "Стефан":

    Не са само американските летци, на Червената армия най големия паметник в София и на много други червени и не само бандити и терористи разпръснати из цялата страна списъка е много дълг
  • 14 Хъш

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "1111":

    Много българи са грешили, и сега грешат. Викам стига сме ровили костите на предците си, а да помислим ще се гордеят ли с нас внуците и пра пра внуците ни.

    Коментиран от #16, #18

  • 15 Рико

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "А царизма":

    РОМАНОВИ ЦАРСТВАТ 300 години - колко руснаци са избили? Болшевизмът колко години свирепства и колко руснаци избива?
  • 16 барчо

    9 2 Отговор

    До коментар #14 от "Хъш":

    Хубава мисъл! Само че като гледам как сме подкарали България да я опрапастяваме, нашите правнуци няма да говорят български език. Според немска фондация, която слага спирали на римлянките ни, до към 2067 г римляните ще са около 4.5 милиона, а българите около 500 хиляди. Аз лично си мисля, че грешат и тези цифри ще ги достигнем десетина години по-рано. Така че историята ни няма да има кой да я рие и разказва или пък да я слуша.
  • 17 барчо

    18 0 Отговор

    До коментар #11 от "Reinchard H":

    Имам страшно много и интересна вехта литература. Та онзи ден като си ровех на тавана намерих едни много интересна книга от 1945 г. "Сердика". Отнася се за София. Там има снимки на бомбандировките над София и цялата статистика за разрушените сгради, убити, ранени /десетки хиляди/. Само човек, който гледа снимките и чете статистиката може да се докосне до погрома, който сме понесли от американските и английските "героични" летци. В тази книга има и планове за възстановяването и бъдещото и развитие с още много статистика. За съжаление никой не го интересува тази история и тя се замита под килима, защото пречи на промиването на мозъци.
  • 18 барчо

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хъш":

    Писах ти плюс за втората мисъл, но по принцип не си прав. Аз мога да сгреша в рамките на моето семейство и да го оставя "на улицата" без покрив над главата си. Съвсем друго е обаче ако сгрешиш на държавно ниво. Тогава става страшно. Не може некадърник да държи в ръцете си милиони животи и съдби и да му бъде простено, когато се оака. Некадърници и продажници на държавни ръководни постове при изцепка трябва да бъдат съдени и унищожавани. Щом си заел такъв пост, трябва да си готов и да отговаряш подобаващо за действията си!!!
  • 19 Хаха

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "А царизма":

    Пиутинизма е съвременната версия на царизма и болшевизма
  • 20 ПЕНКО

    5 2 Отговор
    ТА ТОЙ СИ Е ИЗЦЯЛО ЦАРСКИ ОФИЦАР -ПА И ИМПЕРАТОРСКИ --- КЪДЕ Е ПРОБЛЕМА С РАЗСТРЕЛА МУ !?!?!?
  • 21 ПЕНКО

    1 4 Отговор
    АЗ СЪМ ЗА -ВСИЧКО МОНАРХИЧЕСКО И РЕЛИГИОЗНО / ЕВРЕЙСКО ПРОИЗВОДНО / -"ПОД НОЖА "!!! .....НО НИЩО ОБЩО С ДЕЦАТА НА РЕЛИГИОЗНИТЕ ОВЦЕ ОТ СТАДАТА БОЖИИ !!!!!!!!!!!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Труман

    3 0 Отговор
    Хей момче,научи се да пишеш. С едно изречние не може да каже ."Убит от болшевиките". В какво е обвинен.Какви са греховете му...Ах тези лоши болшевики Е така вземат ги от улиците и ги убиват за кеф.
  • 24 Българин

    1 0 Отговор
    Предателя Радко Димитриев дезертира от българската армия и отива на служба в Русия.Какво по-показателно от това?
  • 25 Нормален

    1 0 Отговор
    Едно свястно нещо да свършат комунягите
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания