Last news in Fakti

15 Октомври, 2020 10:09 6 424 38

Пендаровски: Ако не влезем като македонци, които говорят македонски, нямаме нужда от ЕС

  • северна македония-
  • ес-
  • македонски език-
  • стево пендаровски

През последните три месеца е извършена интензивна двустранна работа със София за преодоляване на недоразуменията

Пендаровски: Ако не влезем като македонци, които говорят македонски, нямаме нужда от ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Като президент досега не съм получил нищо в писмена форма или получавал устна информация, че на срещата в София на Османи е предаден набор от искания, както твърдят медиите“. Това казва президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от МИА, предаде "Актуално".

В интервю за „Топ Тема“ на телевизия Телма той потвърди, че през последните три месеца е извършена интензивна двустранна работа със София за преодоляване на недоразуменията и че Северна Македония използва благоразположението на Германия като председател на ЕС, който има стратегически интерес от европейска интеграция и провеждане на първите междуправителствени конференции със Северна Македония и Албания.

„До този момент, дори на словесно ниво, никой от българска страна не е искал промени в Конституцията. По отношение на тълкуването на двустранното споразумение, не за първи път някой от София иска политическа декларация или изявление, което да обяснява някои неща в Споразумението от 2017 г. Има изявление на президента Радев с искане за анекс към това споразумение, което се твърди, че не е спазено или на практика ново споразумение, казва Пендаровски. Той добавя, че и по някои други поводи има предложения от София да се направи политическо изявление или декларация, че и двете страни ще се ангажират с комисия, съставена от историци, която да работи по-бързо, но няма времева рамка за нейната работа.

„Уверявам ви, че нашата комисия, съставена от това споразумение, съставена от историци от двете страни, работи съвсем стабилно. През последната година тя изобщо не работеше заради пандемията и заради изборите, които отложихме. По това време имаше джентълменско споразумение за това. Комисията не може да работи онлайн. Освен тази година, когато нямаше срещи, мога да ви уверя, че комисията работи с доста добър резултат. И твърдя, че няма нито една историческа комисия от този формат в никоя европейска държава, която през последните 100 години да е работила по-добре и по-бързо от нашата, казва Пендаровски за работата на Съвместната македонско-българска комисия по исторически въпроси, която утре и вдругиден в Скопие трябва проведе десетото си заседание.

По отношение на натиска от страна на България за преразглеждане на Споразумението от 2017 г., можем да предложим да потвърдим само с някаква политическа декларация, че наистина сме имали предвид под някои точки от споразумението, ако те се нуждаят или да убедят членовете на ЕС, но в параметрите от това споразумение, а не за ново споразумение, каза Пендаровски. „Не е възможно е да се обсъжда каквато и да е промяна в Конституцията или приложения и допълнения към споразумението, не е необходимо“, допълни Пендаровски.

Той уточнява, че недоволството в София се дължи на предполагаемото пренебрегване от страна на Северна Македония на Споразумението от 2017 г. в интерес на това от Преспа. Предвид различията в правния смисъл на тези споразумения, едното е двустранно, а другото международно и двете споразумения в политически смисъл са еднакво важни за страната, тъй като и двете отварят големи врати за европейска интеграция. „Можем да подпишем декларация, която би потвърдила ценностите, на които се основава Споразумението за добросъседство“, категоричен е държавния глава.

По отношение на рамката за преговори, той отбеляза, че в ЕС се водят вътрешни разговори за хармонизиране на нейното съдържание. „И нашата дипломация, косвено и двустранно се опитва да изясни вижданията ни по оспорваните реплики на България, приложени към обяснителния меморандум, който тя изпрати до ЕС и страните членки - оспорвайки етногенезата, македонския народ и македонския език като диалектна форма. на български и с официалното им изменение на преговорната рамка е, че трябва да се използва само „официалният език“, без да се споменава „македонски“, което няма смисъл. Практически неща, за които не може да се преговаря, защото македонският език отдавна е езиков факт. Той повтори изявлението си, в което изказва твърда държавна позиция, че „ако не влезем като македонци, които говорят македонски, нямаме нужда от такъв ЕС“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАРОДЕН

    53 7 Отговор
    И КАКВО Е МАКЕДОНИЯ,ОБЛАСТ НА БЪЛГАРИЯ КАВАТО Е ДОБРУДЖА И ТРАКИЯ...МАКЕДОНЦИ,А ГОВОРЯТ НА БЪЛГАРСКИ ???

    Коментиран от #8, #36

  • 2 Гост

    65 3 Отговор
    Ами не влизайте...ЕС и без това има достатъчно бедни паразити.
  • 3 русенец

    62 6 Отговор
    Че говорете си на македонски, защо говорите на български? А и след като гърците ви набиха в канчетата, че не сте "потомци" на гърка Александър Македонски, редно е и ние да ви набием в дървените шопски глави, че македонският език е измислен от Коминтерна и Сталин. СССР ни направи наша си Украйна.

    Коментиран от #10, #15, #24

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 да де

    37 5 Отговор
    Тия са всичко друго, но не и македонци.
  • 6 дело

    24 9 Отговор
    Български цигани са така наречените македобчета!
  • 7 Комита

    39 4 Отговор
    С тези УДБА-ши/югославските тайни служби/ и бивши комуняги как трябва да се разговаря ?! Тези хора живеят в друго измерение, те си мислят, че родовият им корен започва от бащите им и от тях. Дедите им македонски българи сигурно се обръщат в гроба, а тези родоотстъпници ни се перят насреща. Вместо да се смирят ни правят провокации - бугари-татари, били сме фашистки окупатор и т.н.
  • 8 Иван

    28 8 Отговор

    До коментар #1 от "НАРОДЕН":

    И България е била част от римската, турската и византийската империи. А Македония в по-новата си история - част от Сърбия и Югославия. Голям хаос ще настане, ако италианците, гърците и турците почнат да претендират за нашите земи. И защо въобще ни е територия, над тридесет процента заета от албанци? А онези които имат български корени, мразят България.
  • 9 аз съм Веска

    32 4 Отговор
    ЕС ОПРАВИ НАКЛОНА НА КРАСТАВИЦИТЕ , И СЕ ЗАЕ С МАКЕДОНСКИЯТ ЕЗИК .
  • 10 Иван

    14 12 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Ако си чувал нещо на македонски ще ти светне, че той има прилики колкото с българския, толкова и със сръбския. Той, езикът им е микс от сръбски, български и диалект на тази територия. Да си го наричат както си искат говорещите на него. На мен лично не ми пречи. В тази държавица въобще не е останал български дух. А на сила тази работа не става. Как така кримчани в болшинството си знаят, че са руснаци, а не украинци, въпреки заплахите 2014 от украинските власти? Донецк и Луганск също. А северно македонците с български произход за едно поколение забравиха кои са били бащите и дедите им.Не е само до пропаганда. Украинските власти положиха също не малки усилия и то десетилетия. И от човешкия материал много зависи.
  • 11 Българина

    29 2 Отговор
    Ние нямаме нужда от България версия 1.0 в ЕС. В ЕС има четири държави с официален немски, Германия, Австрия, Швейцария и Люксембург , както и поне три с френски. проблема си е ваш. Вие сте българи и говорите български диалект. Който се чувства сърбин има държава Сърбия

    Коментиран от #35

  • 12 Прости шопи

    31 2 Отговор
    За да не сте българи, трябва да станате някакви други и да нямате нищо общо с нас! Първо сменете имената на бабите и дядовците с албански или гръцки, второ сменете културата и празниците с албански, трето сменет и героите си с албански, сменете езика, и накрая и днк то си сменете с албанско, за да е сигурно че не сте българи. Само като смените всичко това вкупом ще ви признаем за каквито искате. Когато успеете да го постигнете пак ще говорим Жокер, това ще се случи до 30 г до без да правите нищо, албанците ще ви превземат с матки и патки... Тогава ще ви вземат дори в ОАЕ!
  • 13 Е па сложете

    2 7 Отговор
    Небо у БИЛА торбата, що се прайте на неразбрали?
  • 14 ALEX

    20 3 Отговор
    МАКЕТА, ВЪОБЩЕ ТАКИВА БЕДНЯЦИ КАТО ВАС НЕ НИ ТРЯБВАТЕ В ЕС!
  • 15 Какъв коминтерн бълнуваш

    5 29 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Македония (на гръцки: Μακεδονία) е името на антично царство, възникнало според сведенията на гръцките хронисти през 808 г. пр. Хр. и съществувало до 148 г. пр. Хр. или над 640 години. СтолицаЕге (808 – 399 г. пр. Хр.), Пела (399 – 167 г. пр. Хр.)Официален език древномакедонски език Религия в Древна Гърция Форма на управление монархия. Видно отгорното, и като се има в предвид че българия е създадена през 681г. Или 808+681= 1489г преди създаване на българия е имало древномакедонски език.

    Коментиран от #20, #21, #37

  • 16 фен на сидеров

    20 1 Отговор
    стойте си в которката и продължавайте да грухтите злобно !
  • 17 стоян георгиев

    13 6 Отговор
    стево пендарески,зоран заев,бранко цървенковски,радмила шекеринска...тва са имената на съвременните македонски политици.андреи ляпчев,тодор александров,никола груев,георги делчев,иван михаилов са имената на македонските политици и революционери от преди 100 години.първите днес говорят за традиции и запазване на националната македонска идентичност и смятат вторите за национални предатели.за да сме угодим на македонските смешници ние трябва да се примирим с тази гротеска.лошото е че борисов е готов за този компромис само и само да не го тормозят от брюксел за шкафчето с еврата.та сме на прага пред поредното национално предателство и провал.
  • 18 Людоед Всеядов

    34 2 Отговор
    Бесарабските българи на чист руски ти казват, че са българи, а македонците на чист български ти казват, че не са българи. пълен парадокс!!!
  • 19 Нямам Срам

    18 2 Отговор
    Си зимайте пример от Австрия .... Там говорят немски а не австрийски
  • 20 хихихиххи

    24 4 Отговор

    До коментар #15 от "Какъв коминтерн бълнуваш":

    Публикувано във факти.бг: древномакедонски език...Я кажи два лафа на този древно там какъвто е бил! Я да чуем как е шпрехел Сашко Великиот!
  • 21 Аз да ти кажа!

    13 4 Отговор

    До коментар #15 от "Какъв коминтерн бълнуваш":

    Браво!Когато човек е грамотен,говори с факти,а не с каканижене на комплексари!Поздравления!
  • 22 Оги

    15 1 Отговор
    Скоро ще говорите само на шиптърски, македонче кухо.
  • 23 Димитър

    18 3 Отговор
    Македонец е равно на посръбчен българин! Да четат макетата за братята на Аспарух! Кубер къде води своите племена? В днешна РСМ. Много ме е жал за българите, които се срамуват да се наре чат българи!

    Коментиран от #32

  • 24 Ваня

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Защо не се представят документите от онези времена. Една част от тези записи са в руските архиви и няма да ги предоставят но в България със сигурност съществуват. Аз знам че македонската азбука е измислена в български университет и даже е била променяна няколко пъти за да не си прилича много с българската но в същото време да не затруднява много населението за запеметяването й. Тази ситуация е много унизителна за македонците и ще трябва време за да разберат и почувстват с душите си какво им се случило и да простят на Сталин и Чърчил, за да продължат да живеят достойно присъединявайки се към България, която е нашата обща родина.
  • 25 ПЕНКО

    7 1 Отговор
    КОЙ ОСВЕН САЩ ВИ БУТА КЪМ ЕВРОПА БЕ --- " МАКЕ ЮНАК" !?!?!?
  • 26 Реалист

    9 1 Отговор
    Стойте си извън Европа, на никой не му трябват безродници...
  • 27 Реалист

    8 0 Отговор
    Стойте си извън Европа, на никой не му трябват безродници...
  • 28 Реалист

    6 1 Отговор
    Стойте си извън Европа, на никой не му трябват безродници...

    Коментиран от #33

  • 29 Реалист

    9 0 Отговор
    Вие просите български паспорти, а не ние сърбалашки...
  • 30 Реалист

    8 1 Отговор
    Вие просите български паспорти, а не ние сърбалашки...
  • 31 Стефан

    6 1 Отговор
    За да бъдат поне малко вразумени сърбите, се наложи да бъдат бомбандирани от НАТО. Северомакедонците са техни на ученици повече от 100год.Така, че е безсмислено да им се правят отстъпки.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ще изгонят

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "Реалист":

    България от ЕС и ще приемат Македония.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Seafarer

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българина":

    Всъщност Швейцария не е в ЕС но по принцип си прав/а. Лихтенщайн е в ЕС, и попълва бройката от 4 държави в които немският е официален език!
  • 36 Опълченец

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "НАРОДЕН":

    Така и така макетата три пъти се прекръстиха, да се кръстят ЗАПАДНА БГ и да се свърши с тази мъка
  • 37 Да го подържиш

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Какъв коминтерн бълнуваш":

    Ми що не пишеш на древномакедонски
  • 38 Плевен

    1 0 Отговор
    Бедна Ви е фантазията на какво са способни северозападните идиоти.Реално погледнато, това са най големите врагове на България.Най добре е да им се каже че ние повече не се интересуваме от тях.Всичко свързано със Северна Македония е носело само мъка и щети за България.Защо след като толкова съжаляват за Югославия тия Готови боклуци не станаха "Южни сърби".
Новини по държави: