Last news in Fakti

15 Октомври, 2020 14:18 1 658 2

ЕК: Въпросът с върховенството на закона да не се обсъжда само в Брюксел

  • ес-
  • ек-
  • корупция

Всеки гражданин има право на достъп до независим съд, разнообразни медии, както и основните му права да бъдат защитени

ЕК: Въпросът с върховенството на закона да не се обсъжда само в Брюксел - 1
Снимка: Shutterstock

Важно е обсъждането на въпроса за върховенството на закона да бъде извън Брюксел и в него да се включат парламентаристите в Европа. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова във видеоконференция, организирана от евродепутата Илхан Кючюк (ДПС/"Обнови Европа").

Държавите от Централна и Източна Европа се присъединиха към ЕС не само заради единния пазар и свободата на движение. След годините на комунизъм искахме да живеем в свободно общество, където основните права - човешко достойнство, равенство, върховенство на закона, са защитени, добави тя. Демокрацията има нужда от свобода на сдружаване и на изразяване, и от върховенство на правото, посочи Вера Йоурова, предаде БТА.

Всеки гражданин има право на достъп до независим съд, разнообразни медии, както и основните му права да бъдат защитени. Само тогава ще живеем в истинска демокрация, обобщи зам.-председателят на ЕК.

Кючюк посочи, че ценностите на ЕС са в основата на всичко, което обединява европейците, затова нарушенията трябва да се разглеждат сериозно и обективно. По неговите думи европейските процедури при неспазване на ценностите са тромави. Кючюк заяви, че проблемът за постигането на необходимите решения трябва да бъде търсен в Европейския съвет. Законът трябва да стои като най-важен приоритет на европейските институции, каза той.

Евродепутатът Софи ин'т Велд ("Обнови Европа") посочи, че някои правителства в ЕС сериозно се притесняват от докладите на ЕК за върховенството на закона. Докладите не са достатъчни, необходими са политическа воля и смелост. Трябва да има възможност за наблюдение на законността и след присъединяването на държавите към ЕС, добави тя. По нейните думи представителите на Европейската народна партия (ЕНП) от България и Унгария вече не следват партийните ценности. Във всяка партия има странни роднини, всички сме хора. Въпросът е как тези предизвикателства да бъдат решавани, допълни Ин'т Велд.

Сергей Лагодински (Зелени) упрекна ЕК, че докладите не са съдържали "достатъчно политическа амбиция и настойчивост". Подценяваме разочарованието на гражданското общество, не бихме желали доверието в ЕК да пострада. Необходимо е изобличаване на нарушителите и съдебно преследване. Има прекалено много механизми на ЕС, но липсват последици - правни или финансови, добави той.

Владимир Билчик (ЕНП) призова за механизъм за наблюдение на законността, разбираем за гражданите и правно обвързващ. Във всички европейски политически семейства има проблеми, посочването с пръст не е решение, заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 минчо

    4 1 Отговор
    ЕС СА САМО СТАРИ ДЪРДОРКОВЦИ.ОТ КОЙТО НЯМА НИКАКВА ПОЛЗА.
  • 2 От много

    4 2 Отговор
    обсъждане и протакане - ей ги на резултатите !
Новини по държави: