Last news in Fakti

15 Октомври, 2020 20:48 2 169 5

Хърватия подкрепя Сърбия за ЕС

  • сърбия-
  • хърватия-
  • ес

Страните от Западните Балкани заслужават европейска перспектива и в процеса на тяхната интеграция Загреб има не само задължение, но и интерес от стабилни добросъседски отношения с тях

Хърватия подкрепя Сърбия за ЕС  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хърватският външен министър Гордан Гърлич Радман заяви днес в сръбския град Суботица, че е дошъл с протегната ръка и с послание за добросъседски отношения и мир, като подчерта, че стабилното съседство е гаранция за обща стабилност, предаде "Танюг".

Гърлич Радман каза пред журналисти в Суботица, където беше подписан договор за финансова помощ за изграждане на Хърватски дом в града, че Хърватия държи нейното малцинство в Сърбия да се ползва с всички права като сръбското малцинство в Хърватия, както е договорено в споразумение от 2004 г.

"Хърватската общност в Сърбия облагородява живота на сръбските граждани и допринася за благосъстоянието и културата, за икономиката им", каза министърът, като добави, че Хърватия като членка на ЕС подкрепя бъдещото членство на Сърбия в съюза.

Той подчерта, че страните от Западните Балкани заслужават европейска перспектива и в процеса на тяхната интеграция Хърватия има не само задължение, но и интерес от стабилни добросъседски отношения с тях.

Гърлич Радман каза, че днешното му посещение цели да насърчи хърватското малцинство в Сърбия и подкрепи неговите проекти и планове. То е и важно послание за Сърбия, че диалогът за решаване на спорните въпроси ще продължи след формирането на новото сръбско правителство, каза министърът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 София

    3 0 Отговор
    Като гледам сръбският президент как се е хванал за главата - мигрена сигурно защото в руските сайтове в момента го псуват " братушка предател " но и сърбите ще влязат в ЕС.
  • 5 Нет Европа

    5 0 Отговор
    Каква Европа бре Кой ще ги пусне Путен за какво им даде пет самальота Миг29 втора ръка и шест танка от втората световна война
Новини по държави: