19 Октомври, 2020 15:30 2 563 30

Франция погва ислямистки онлайн движения заради обезглавения учител

  • франция-
  • терористи

Според близък до правителството източник неотдавнашната реч на Еманюел Макрон срещу ислямисткия сепаратизъм е засилила гнева

Франция погва ислямистки онлайн движения заради обезглавения учител - 1
Снимка: Shutterstock

Възможното участие на радикални ислямистки движения, особено активни в социалните мрежи, в обезглавяването на учител по история, извършено в петък в региона на Париж от 18-годишен руснак от чеченски произход, предизвиква безпокойство сред разузнавателните служби и френското правителство.

Присъствието на радикалния ислямистки активист Абделхаким Сефриуи сред единадесетте души, задържани в полицията като част от разследването на убийството на Самюел Пати, стана известно в събота и засили тези подозрения.

Тези ислямистки движения "на малцинството се стремят да убедят мюсюлманите, че Франция е ислямофобска държава. Те се стремят да ги инструментализират, да създадат конгломерат", каза Лоран Нунес, националният координатор по разузнаването и борбата с тероризма. "И при най-малкия инцидент те се захващaт за работа".

Известен на службите, Сефриуи е основател на колектива "Шейх Ясин" (наречен на името на основателя на Хамас, убит от израелската армия през 2004 година). В началото на октомври той е придружил в колежа, където е преподавал Пати, бащата на ученичка, за да иска уволнението на учителя, който показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед.

Представящ се като "член на съвета на френските имами", той е разпространил преди няколко дни и видеозапис в Ютюб, в който порицава учителя, като го определя като "бандит".

Националният прокурор Жан-Франсоа Рикар, отговарящ за борбата с тероризма, в събота не е направи пред медиите никаква връзка между този човек и убиеца.

Макар да не е установена "пряка връзка", Лоран Нунес смята, че без съмнение има "непряка връзка". "Виждаме, че е бил пресечен един праг", смята той, като посочва "качеството на жертвата - преподавател - и варварското му убийство".

Изпълнена с омраза атмосфера в социалните мрежи е придружавана от възраждане на радикалните ислямистки движения, според Лоран Нунес, който отбелязва контекста: "съдебният процес Шарли, повторното публикуване на карикатурите и речта на президента Макрон за бъдещ закон, целящ да засили светското начало и да се бори срещу ислямисткия сепаратизъм".

Процесът, за който той говори, е този срещу съучастниците на извършителите на нападението срещу редакцията на Шарли ебдо през януари 2015 г., които убиха 12 души, пак в отговор на публикуването на същите тези карикатури.

След нападението със сатър, извършено в края на септември пред бившата редакция на Шарли ебдо от млад пакистанец, източник от силите за сигурност обясни пред АФП, че именно "повторното публикуване на карикатурите допринесе за засилването на заплахите повече, отколкото процеса".

"Желанието да се нанесе удар на Запада е непокътнато", но "между тези, които са мъртви и тези, които са в затвора", способността на терористичните групи да предприемат действия е "силно ограничена", добави източникът, като подчерта, че заплахата е ендогенна, произлизаща от индивиди, които действат сами.

"Особено от един месец се наблюдава сближаване и мобилизиране на три ислямистки течения: "Мюсюлманите", водени от Маруан Мухамад, бивш говорител на Колектива срещу ислямофобията във Франция (КСИФ), КСИФ и "Барака сити", потвърди пред АФП източник, близък до правителството.

Председателят на тази мюсюлманска благотворителна организация, Дрис Йему, беше поставен под съдебен надзор по-рано тази седмица и предстои да бъде съден за тормоз на журналист, извършен в социалните мрежи.

Мухамад отрече наличието на "някакъв сговор или сближаване" между тези сдружения. "Те са независими и понякога имат различаващи се позиции", заяви той пред АФП. "Що се отнася до обвиненията в реч на омразата, насочена срещу Франция, е точно обратното".

Този лидер посочи, че "Мюсюлманите" предоставят съвети по теми като "поклоненията" и "събирането на дарения". "Нашата основен дискурс е декларация на обич към Франция. Ние не сме тук, за да се противопоставим на страната си".

Тези движения "са оглавили днес ислямосферата, с политическа, религиозна, радикална декларация на омраза срещу Франция", настоява обаче източникът, близък до правителството.

"За тях Франция е расистка, ислямофобска държава, нечестива страна и пълна с неверници", настоява той. "Те искат хаос и гражданска война, за да установят нов ред, базиран на шериата".

Според този близък до правителството източник неотдавнашната реч на Еманюел Макрон срещу ислямисткия сепаратизъм е засилила гнева им.

"Преминаването към дела от страна на този младеж (убиецът от Конфлан-Сент-Онорин, бел. АФП) се вписва в тази тенденция", смята той. Източникът подчертава и ролята "на посланията на омразата в социалните мрежи, които засипват младежите", като мимоходом изразява съжаление за "отмяната на почти целия закон за борба срещу посланията на омразата в интернет".

През юни Конституционния съд реши, че сърцевината на текста, който налагаше по-големи задължения на операторите на интернет платформи, накърнява свободата на словото и на комуникациите.

Арестуваният в събота баща на ученика на убития учител е публикувал на 7 октомври послание, призоваващо за мобилизация, в което споменава КСИФ.

"От две седмици насам", коментира източникът, близък до правителството, "проникването" на трите течения в социалните мрежи е "особено засилено".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    27 3 Отговор
    Франция погва ислямистки онлайн движения заради обезглавения учител. ПО-РАНО НЕ МОЖАХА ЛИ ДА СЕТЯТ?
  • 2 Нттр

    3 7 Отговор
    Каква е целта на тези карикатури?

    Коментиран от #14

  • 3 да де

    29 1 Отговор
    В ЕС се случва немислимото. Това което мюслитата не можаха да постигнат през вековете с военна сила вече е факт. Евролиберастите сами вкараха вълкът в кошарата и започват да си сърбат попарата която си надробиха.
  • 4 Биоробот

    23 3 Отговор
    Сетихте се, ама късно. Трябваше да поизчакате още малко докато ви подкарат към джамията за обрязване и тогава да действате.
  • 5 поло

    14 3 Отговор
    Меркелчетата и Макрончетата започнаха да действат, нещо по въпроса защо се стъгна до тук и КОЙ е виновен?

    Коментиран от #11, #12

  • 6 Бесен Язовец

    9 14 Отговор
    Европа трябва да затвори границите са тези диваци. От русия идва само лошо, доказано е многократно. Нищо полезно не са дали на света тия диваци.
  • 7 Наблюдател

    12 1 Отговор
    Тяхната работа е точно "След дъжд качулка"! Видно е обаче още не им е дошъл съвсем акъла какво значи Ислям!! Колко ли още ще платят с живота си цената либерализъм....
  • 8 Ехидна

    3 4 Отговор
    Абсолютна загадка остава за мен какво точно искат да постигнат с тези карикатури.

    Коментиран от #10

  • 9 ПиПи

    4 0 Отговор
    Ти Русия не я брой заедно с мюслитата. Русия действа по друг начин. Ако искаше,вече да ги е налапала.
  • 10 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ехидна":

    Това което трябва, да научат маймуните, че са само гости. При нас маймуните са в управлението след идването на голямата демокрация без прекъсване. Нали знаете? Преди Ганя да започне да коментира маймуните във Франция.
  • 11 Stéphanie 🎲

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "поло":

    Виновна е Меркел след това Оланд и Макрон които и играят по свирката.Трябваше ли да посегнат на учител за да се събудят?Вчера цяла Франция бе на вън,да отдаде почит на учителя и протест с/у тези варвари.Това не са хора ,един фанатик не може да се адаптира в Европа,болни хора са това.Нищо против нямам с/у мисюлманите които учат ,цивилизоват се ,стават доктори,адвокати...респект !!!„Проблемите“ в САЩ в края на краищата вече не изглеждат толкова лоши. Като европейка мисля да емигрирам там ако това продължава ...

    Коментиран от #13, #18

  • 12 Госあ

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "поло":

    Меркелчетата и макрончетата, ганьо, поне нямат партия в управлението на държавата както у бг'то. Нали знаеш ?
  • 13 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Stéphanie 🎲":

    Дали ще те пусне любимия ти тръмпи ?

    Коментиран от #15

  • 14 Stéphanie 🎲

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Нттр":

    Еманюел Макрон каза, че атаката носи всички отличителни белези на „ислямистка терористична атака“ и учителят е бил убит, защото „е учил на свободата на изразяване“.Министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер заяви, че Франция ще успее да победи враговете на демокрацията, ако бъде единна и че всички учители във Франция се нуждаят от подкрепа.Свобода на словото и печата -Демокрация !!!По история нашите учители не говорят ли за турското насилие над България -500г.?Така и тук....

    Коментиран от #17

  • 15 Stéphanie 🎲

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    На практика мон ами и двамата с мъжа ми сме на едно мнение.Нашата къща ако се продаде с тези пари спокойно можем да купим там друга в Америка ,имотите тук са по скъпи .Нищо не губим възрастните когато починат нали пак на нас ще оставят техните имоти във Франция.Тук от ден на ден става по страшно ...детето....знаеш ли че сама с бебето в количка не съм излизала на разходка -възможна атака ами да е само това.Франция е максимума на кошмара днес ,колко историй всеки ден Факти не може всичко да пише или Бг.телевизия да показва....Проблемите тук са големи

    Коментиран от #16

  • 16 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Stéphanie 🎲":

    😂 Бонапарт щеше да ви оправи само 😄
  • 17 Стефке, Стефке...

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Stéphanie 🎲":

    Какви глупости ръсиш?! Франция колко колонии има?! Половин Африка е френска колония. Много е лошо да си неук и да имаш под ръка устройство с интернет!!

    Коментиран от #19

  • 18 Шампс Елизеес

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Stéphanie 🎲":

    Глупости напускаха исляметата още повремето на Жискар Дестен и Митеран.Говорим за 60-те и 70-те тогава Меркел е била още студентка.
  • 19 Stéphanie 🎲

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Стефке, Стефке...":

    НЕ!!!Ти си умираш от кеф да ме атакуваш когато се засечем тук😊.Знам добре историята на Франция ,къде пише африканци приятелю ...?Иде реч за терор от фанатици ,ислямисти .ВярНо е и с афро хорицата проблеми много,много от африканците са мисюлмани .Написала съм проблеми във Франция това е заедно и с афро,мисюлмани,чеченци......Има и Френска Гвиана ако не знаеш -Разположена е в североизточната част на Южна Америка.Не само в Африка ......А колко острови ......Нова Каледония е един най красивите е остров в Тихия океан, владение на Франция. 

    Коментиран от #21, #25

  • 20 Мисля че

    0 1 Отговор
    автора на статията има функционална неграмотност. Объркани и зле подредени мисли и фрази без никаква логическа свързаност.-
  • 21 Опаля

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Stéphanie 🎲":

    И къде ще бягш.В Америка ако дойде Байдън ще стане мзало не че сега е добре.

    Коментиран от #22

  • 22 Stéphanie 🎲

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Опаля":

    Малко по добре са,там няма демокрация.Афро хората са в гета,във Маями,Малибу,Лас Вегас ..примерно отрпки няма много.Засилена охрана ,с една идея е доста по добре...За по мизерните места като Охайо,Пенсилвания ....забрави там е както при нас Америка е голяма.
  • 23 До 6Бесен язовец

    0 2 Отговор
    Язовецо Освен че си бесен също така трябва да отидеш и на психиатър.
    Това лакейте на дядо Тръмп, освен че сте бесни и въобще не четете статийте а пишете едни и същи коментари сте и лика прилика с вашият деменцирал бледолик вожд

    Коментиран от #24

  • 24 Stéphanie 🎲

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "До 6Бесен язовец":

    Язовеца не е мбого в грешка !!!Нищо че и мен напада често но аз съм обективен човек.Ти само си драскаш тук-знаеш ли че днес говори руски представител от КГБ по CNEWS,който обясни че и на Путин му е трудно с чеченците и много пари е дал....това са диваци.Не пиша всички руснаци има много интелигентни м/у тях.
  • 25 ANGKOR WARRIOR

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Stéphanie 🎲":

    Мюсюлманите в Африка са главно в Северна Африка!! в Суб-Сахарска Африка мнозинството са Християни
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бай Манчо

    1 0 Отговор
    меките китки се сетиха :)))) винаги са били меки итки да не казвам нещо по hard.
  • 29 любопитен

    2 0 Отговор
    Защо не забранят исляма на Френска територия ? Тогава вече може да действат ефективно , сега е само БУРЯ , но в рет-бутилка , клатят без резултатно !
  • 30 БПФ

    1 0 Отговор
    Щом Франция била расистка и ислямофобска държава, що щат тия рязани дивaци там? Да си заминават в своите държави. Що за наглост, да отидеш в чуждата страна, да безчинстваш, изнасилваш, колиш, а после да се оплакваш, че те мразели?
    За тия само трепане трябва, наред, без милост, без съд и присъда !!! Това не са хора, няма и да станат !!!
Новини по държави: