19 Октомври, 2020 17:06 3 061 7

Как Куба сама разработи респиратори

  • куба-
  • ковид-19

Заради санкциите поддръжката на старите вентилатори се оказва невъзможна

Как Куба сама разработи респиратори - 1
Снимка: Shutterstock

Заради американските санкции се оказва, че Куба вече не може да поддържа в изправност старите си вентилатори за обдишване. Затова група учени в страната разработи своя по-евтина версия на медицинското изделие.

Куба може да се похвали с образцовата си здравна система и добре обучените си лекари, които изпраща по цял свят. Страната реагира бързо на пандемията и въведе драконовски мерки за ограничаването ѝ. Към този момент броят на заразените остава нисък, затова Куба започна предпазливо да приема чуждестранни туристи. При влизането в страната посетителите трябва да попълнят декларация, в която да посочат здравословното си състояние, и да си направят PCR тест.

Карибската държава иска да се подготви за очакваната втора вълна от инфекции, но американските санкции се оказват сериозна пречка. Сложната външнополитическа обстановка обаче успя да насърчи креативността при разработването на медицински изделия. Месеци наред кубинските студенти по медицина обикалят от врата до врата, за да наглеждат рисковите пациенти и да търсят заразени с коронавирус.

В страната не липсват квалифицирани кадри, които да се борят с вируса, но в началото на пандемията се появиха опасения, че медицинското оборудване е недостатъчно. Затова беше сформиран специален екип, който да гарантира, че страната разполага с необходимия брой респиратори. В него участва и Ернесто Веларде Рейес от Центъра по неврология в Хавана.

Заради санкциите поддръжката на старите вентилатори се оказва невъзможна

Първоначално задачата на екипа е да поддържа в изправно състояние старите вентилатори за обдишване. Оказва, че за ремонта липсват важни компоненти, които могат да бъдат получени само от чужбина. Това се оказва голяма пречка за Куба, обяснява Веларде Рейес: "Американските санкции нанесоха много щети на Куба, особено по време на коронакризата. Фирмата, която произвежда нашите респиратори, бе придобита от американска компания и от този момент нататък доставките на резервни части бяха прекратени."

Така екипът се сблъсква с предизвикателството да разработи свои собствени устройства. Кубинските експерти все пак се допитват до САЩ: на сайта на Масачузетския технологичен институт те откриват изчерпателни инструкции за конструирането на вентилаторите. Софуерът е с отворен код, което им позволява да го използват.

Веларде Рейес разказва, че работят съвместно с редица институции в Куба, в това число и военната индустрия: "Разбира се, беше голямо предизвикателство да разработим респиратора тук. Имахме нужда от ефективен мотор." Екипът започва да търси такъв в социалните мрежи. Накрая успява да го намери, но цената се оказва непосилна: "Моторът струваше 200 долара, което е много пари за един кубинец. Но един предприемач, когото дори не познавах лично, ни го подсигури. Направихме всичко по силите си, за да гарантираме, че на всеки кубинец ще бъде осигурен респиратор при нужда." Оказва се обаче, че компоненти като екрани и процесори задължително трябва да бъдат внесени от чужбина. Този път кубинските невролози получават подкрепа от Medicuba-Suisse, неправителствена организация от Швейцария.

Серийното производство ще започне в края на октомври

Организацията също трябва да намери начин, за да заобиколи американските санкции. "За всеки финансов трансфер, който правихме трябваше да намерим лабиринт, за да може парите да стигнат до Куба", разказва говорителят на Medicuba-Suisse. С нейна помощ е разработен изгоден респиратор, който предлага повечето функции на скъпите устройства на пазара. Стандартните вентилатори за обдишване струват между 10 и 30 хиляди евро.

Куба има традиции в науката и изследванията, казват от Medicuba-Suisse. За други държави в Централна Америка и Карибите би било трудно да развият сами подобни технологии, защото не разполагат с необходимата инфраструктура и технически познания.

Уредите се тестват първоначално върху животни, вече и върху хора. В края на октомври респираторите трябва да влязат в серийно производство и да подготвят Куба за следващата вълна на инфекции.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джон Магуфули

    2 25 Отговор
    Ковида прескача бедняци като кубинците, конгоанците, сомалийците и другите измекяри.

    Коментиран от #5

  • 2 реалиста

    3 19 Отговор
    къде са руските братя да им помогнат

    Коментиран от #3

  • 3 реалиста

    2 20 Отговор

    До коментар #2 от "реалиста":

    да им изпратят руските дефектни респиратори
  • 4 ****

    30 0 Отговор
    Това което правят сащ с налагането на тези санкции си е направо геноцид,дали избиваш един народ при война или със санкции не е важно,важното е,че ги обричаш на унищожение.Каде е ЕС да се застъпи за правата на човека като ревът толкова много срещу другите?

    Коментиран от #6

  • 5 Льохман

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "Джон Магуфули":

    от теб по- голям измекяр надали има.
  • 6 По време на Студената война

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "****":

    имаше забрана за търговия за стоки с евентуално двойна употреба.Сега този подход е фашистки типично за Муса....
  • 7 Ахахахахахахаххаахахахга

    1 0 Отговор
    чеБ за германя