Last news in Fakti

20 Октомври, 2020 05:49 6 691 27

20 октомври 2011 г. Кадафи е екзекутиран - Октомври 2020

  • либия-
  • кадафи-
  • екзекуция

С годините Кадафи неколкократно променя своята геополитическа ориентация

20 октомври 2011 г. Кадафи е екзекутиран - Октомври 2020 - 1

На 20 октомври 2011 г. в битка за Сирт е убит лидерът на Джамахирията Муамар Кадафи.

Той е все още жив, когато попада в пленен. Във видеоклип, заснет от човек от тълпата и впоследствие излъчен по телевизията, Кадафи изглежда замаян и ранен, докато го издърпват от капака на кола, дърпат го за косата и го притискат към земята. След това той излиза от кадър. Проехтяват изстрели. Това е краят на едно 42-годишно управление.

Всичко започва на 20 октомври малко преди сутрешната молитва. Муамар Кадафи, обграден от няколко десетки верни телохранители и придружен от главнокомандващия Абу Бакр Юнис Джабр, се опитва да избяга на запад от Сирт. Групата обаче не стига далеч.

Междувременно Франция твърди, че е ударила конвоя на диктатора.

Муамар Кадафи е роден на 7 юни 1942 г. в района на град Сирт и е де факто ръководител на Либия от 1 септември 1969 година до 2011 г. От 80-те години на миналия ХХ в. се отказва от официалните постове в държавата и се титулува като „Лидер на Революцията“ в официалните изявления на правителството. Като част от управленческата си програма Кадафи национализира всички частни предприятия, включително селскостопанските площи, петролната индустрия и банките, и позволява развитието само на малък семеен бизнес. По време на управлението си той се опитва да наложи термина „джамахирия“, съчетаващ социалистически виждания с арабски навици и африканска традиция. .

В годините, непосредствено след като взема властта, образът му на бунтовник и военен, лявата му политика срещу Запада и срещу колониализма и несправедливото разпределение на богатствата му дават прякора „арабски Че Гевара“. Предявявайки претенции да бъде наследник на египетския лидер Гамал Абдел Насър като ръководител на панарабисткото и арабското социалистическо движение, между 1972 и 1977 година Кадафи се опитва неведнъж, безуспешно, да обедини Либия с други арабски страни, като Египет, Судан, Сирия и Ирак, с цел формиране на федерация на арабските републики. Кадафи се позиционира и като наследник на Йосип Броз Тито и Джавахарлал Неру в Движението на необвързаните страни и става лидер на тази организация на страните от Третия свят, отхвърлящи както американския капитализъм, така и съветския комунизъм.

С годините Кадафи неколкократно променя своята геополитическа ориентация. В началото неговият режим съхранява близостта с Франция, но впоследствие застава на страната на Съюза на Съветските Социалистически Републики (СССР). Кадафи последователно се обръща към панарабизма, антикомунизма, просъветската политика, панислямизма, войнствения интервенционизъм и панафриканския пацифизъм, превръщайки се в архитект на Африканския съюз.

В началото на XXI в., изоставяйки спонсорството на тероризъм в други страни и програмите си за оръжия за масово поразяване, Кадафи постига реабилитация от западните сили, като страната му от „престъпна държава“ става пълноправен член на т. нар. международна общност, в резултат на което Либия е посетена от водещи политически лица от САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия. Поради своите разнообразни политически възгледи и управление, Кадафи бива възприеман както като революционен лидер и идеалист, така и като непредсказуем и страховит деспот. Последното се потвърждава, след като по негова заповед наши медици са арестувани през 1999 г. и в последствие биват осъдени от няколко съдебни инстанции в Либия по обвинение за умишлено заразяване със СПИН на либийски деца. През 2007 г. с помощта на западни държави е постигнато споразумение за екстрадирането им в България.

С почти 42 години във властта, Кадафи е най-дълго управлявалият арабски ръководител, и сред най-дълго управлявалите ръководители в историята, които не са монарси. Той беше прочут с охраната си от жени-амазонки. Кадафи обичаше да пътува в чужбина с любимата си шатра.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й

    83 4 Отговор
    Дайте СНИМКИ !от Сирия преди нахлуването на носещите демокрация в Либия и разрушенията , упс разцвета на Либия сега!
  • 2 Без сантименти

    125 5 Отговор
    Кадафи не е екзекутиран-а беше убит от зверски издивяла тълпа,подържана от Запада.И Либия като държава престана да съществува-и досега е война и разруха там.Сега Кадафи вече е англел за либийците-но е късно вече..Излъгаха ги западняците и сега либийците мрът като мравки-и то защото Кадафи си поиска парите от френският президент Саркози.Набързо го обявиха за диктатор и му спретнаха Арабска Пролет.Ами на ви сега-глад,разруха и смърт...А "умните" европейци се напълниха с африкански приятели-защото точно Кадафи ги спираше по пътя им към Европа...Честито на всички "печеливши"...
  • 3 БАЙ Х@Й

    53 5 Отговор
    Колко е "случайно и любителско" видеото говори факта , че то е представено на Клинтън! Не се говори и за обещанието дадено от САЩ на Сирийския лидер за да предаде Кадафи! Може би защото то, като много други, не бе изпълнено! Трудно се намира и видеото на което Кадафи казва какво ще застигне Европа и Сирия !

    Коментиран от #8

  • 4 Не трябва да се забравя

    90 4 Отговор
    Няма да забравя истеричният и не-човешки злобен смях на Хилъри Клинтън когато и показаха видеото с убийството на Кадафи-тогава тя каза"дойдохме,победихме и убихме".Това сатанинско изказване и поведение беше чудовищно.
  • 5 Мето

    73 5 Отговор
    Убих го външни за страната му военни. Либия беше процъфтяваща страна с арабски традиции и африкански темперамент. Имаха си всичко .
  • 6 АНГЛОСАКСОНЦИТЕ И ЕВРЕИТЕ

    52 2 Отговор
    СА НА ПРИНЦИПА. .РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ. ..ТЕ ОРГАНИЗИРАХА ДА СЕ РАЗРУШИ ЛИБИЯ. ...С ПАРИ ВСИЧКО СТАВА. .
  • 7 Рошко

    51 3 Отговор
    Евреина саркози с негови пари стана президент нещо по, въпроса, че образование медицинско обслужване и всеки месец всеки либиец е получавал пари без да работи да кажете нещо,
  • 8 Кокорчо🙄

    32 1 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й":

    Не е трудно да намериш видеото в тубата, където казва пред арабската лига че мечката като играе у съседа може да дойде и увас а другите араби му се смее ха, най ясно се вижда башар асад как се подхилваше,
  • 9 Диверсант

    30 6 Отговор
    Убит е от американски офицер, след което са събрани статисти за Холивудското изпълнение. Как си представяте тия гашници от кадрите да са по добри бойци от охраната му.

    Коментиран от #13, #19

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ами не е разбрал че най важното е

    25 5 Отговор
    Да притежаваш ядрено оръжие не жени амазонки ....сега щеше да си управлява още
  • 12 Софка

    13 18 Отговор
    Да Либия беше страшна страна. Богата, развита, красива само дето едни Български медици гниха в затвора така без нищо. "Цивилизован страна". Българите я сториха, а тях бутнаха в затвора.

    Коментиран от #15

  • 13 Slamka

    4 14 Отговор

    До коментар #9 от "Диверсант":

    Много филми гледаш.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Айде де

    27 1 Отговор

    До коментар #12 от "Софка":

    И в Щатите има българи в затвора-да не би да им е по-хубаво? Айде стига с такова плиткоумие и мислене.А сега да не би Либия да е станала по цивилизована страна? ддддддд
  • 16 Дълбоко Виждащ

    31 2 Отговор
    Дневно от производство на Петрол либия печелеше между 45-50 милиона долара...за 45г.....Освен Кадафи,ротшилдовите псета избиха и фамилия Кадафи....Войната започнаха под предлог-терсене на биологично оръжие.....Браво,вече те ли то ли ,но се откриха с туй дето търсеха!Някой ще изчисли ли какви пари откраднаха -западните цивиизации от либия....

    Коментиран от #20

  • 17 Шопо

    26 4 Отговор
    Либийците имаха всичко! През декември 2010 с очите си видях хиляди автовози ,които караха чисто нови Тойоти към пристанището в Бари откъдето ги товареха на фериботи и пътуваха за Либия. Там Кадафи ги продавал на символичната цена от 800 $...
  • 18 Фен

    32 2 Отговор
    Кадафи им каза "Без мен, Европа ще почернее" Така и стана! Щото Хилъри това и искаше!
  • 19 РЕАЛИСТ

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "Диверсант":

    Французите хвърлиха нервнопаралитичен газ по конвоя. Затова охраната не е могла да реагира. Искаше да да бъде хванат жив иначе щяха да използват конвенционални бомби.
  • 20 РАЗБИХА Я ТАЗИ ДЪРЖАВА

    22 2 Отговор

    До коментар #16 от "Дълбоко Виждащ":

    АМЕРИКА. .ЕВРЕИТЕ. .АНГЛОСАКСОНЦИТЕ. .....БОГАТА ДЪРЖАВА БЕШЕ. ...АМЕРИКАНЦИТЕ СА ИЗНЕСЛИ ОТ ЛИБИЯ СЛЕД УБИЙСТВОТО НА КАДАФИ 20 ТОНА 24 КАРАТОВО ЗЛАТО. ...ЧЪРЧИЛ Е КАЗАЛ. ..ТЪРГОВИЯТА Е ИЗМАМА. .ВОЙНАТА Е ГРАБЕЖ
  • 21 РЕАЛИСТ

    10 1 Отговор
    Нашите сестри също бяха в играта по сваляне на Кадафи. Бенгази е средище на племето, което е основен враг на племето на Кадафи. Като помилва сестрите за заразяването на децата, Кадафи предизвика гневът им. Това е била целта на занятието.
  • 22 един от многото

    8 1 Отговор
    Убит , грънци. Никой не може да каже със сигурност дали е бил Кадафито или някой от безбройните му двойници. Всички помнят как минути преди бомбардировката на двореца му в Триполи е бил изведен от там с помощта на руснаците. И накрая да го убият като се крие като куче в пустинята , лъжа и уйдурма. Сигурно е нямал паричните ресурси на Божков да се разкара от Либия , глупости на търкалета.

    Коментиран от #25

  • 23 Франсе

    12 0 Отговор
    Саркози получи много пари от кадри и за благодарност го уби.
  • 24 ДОКО

    14 1 Отговор
    Е И КАТО ГО УБИХТЕ ЛИБИЯ ОПРАВИ ЛИ СЕ?ВЪПРОС НА ДОКО КЪМ САЩ И ФОН ЛАЙЕН..
  • 25 Дълбоко Виждащ

    13 0 Отговор

    До коментар #22 от "един от многото":

    Ротшилдовци са изроди -те унищожават и Семето!
  • 26 ГЛУПАЦИ

    15 1 Отговор
    Тoй e вce oщe жив, кoгaтo пoпaдa в плeнeн. Във видeoклип, зacнeт oт чoвeк oт тълпaтa и впocлeдcтвиe излъчeн пo тeлeвизиятa, Кaдaфи изглeждa зaмaян и рaнeн, дoкaтo гo издърпвaт oт кaпaкa нa кoлa, дърпaт гo зa кocaтa и гo притиcкaт към зeмятa. Cлeд тoвa тoй излизa oт кaдър. Прoeхтявaт изcтрeли. Тoвa e крaят нa eднo 42-гoдишнo упрaвлeниe. ЗА КОЕТО ЛИБИЙЦИТЕ ЩЕ СИ СПОМНЯТ С УМИЛЕНИЕ НО ТОВА НИКОГА НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ , СЕГА ЩЕ ТЕГЛЯТ РОБСТВОТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА !
  • 27 БОЙКО

    10 0 Отговор
    БОРИСОВ. .НИНОВА. .ЦВЕТАНОВ. .ПЛЕВНЕЛИЕВ ..ПЕТЕР СТОЯНОВ. .БОЕЦ. .СЛАВИ ТРИФОНОВ. .МАРКОВ. .КОСТОВ ЙОРДАНОВ ВСИЧКИ ТЕЗИ СА ПРОДАЖНИЦИ. .ПРОДАВАЛИ БЪЛГАРИЯ. .ВКАРАЛИ БЪЛГАРИЯ В ДЪЛГОВЕ. ...ДУПЯТ. .СЕ НА ЕВРЕЙТЕ И АНГЛОСАКСОНСКОТО ПЛЕМЕ. ..УНИЩОЖИХА ЗАГРОБИХА БЪЛГАРИЯ В ДЪЛГОВЕ. ..