Last news in Fakti

20 Октомври, 2020 07:20 2 302 16

Пробив! Пашинян и Алиев не изключват възможността за среща в Москва за Нагорни Карабах

  • нагорни карабах-
  • азербайджан

Илхам Алиев припомни, че когато е било получено предложение за организиране на среща на външните министри, азербайджанската страна веднага се е съгласила

Пробив! Пашинян и Алиев не изключват възможността за среща в Москва за Нагорни Карабах - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян не изключват възможността да проведат преговори за ситуацията в Нагорни Карабах в Москва, предава ТАСС.

„Конфликтът в Нагорни Карабах трябва да бъде разрешен изключително с мирни средства, това е нашата позиция. За съжаление Азербайджан не е съгласен с тази гледна точка. И аз съм готов да положа всички необходими усилия за постигане на такъв резултат, включително да отида, да се срещна, да разговарям“, каза министър-председателят на Армения, отговаряйки на въпрос на ТАСС дали е готов сам да отиде в Москва, за да се срещне с Алиев при посредничеството на Руската федерация.

В същото време Пашинян отбеляза, че решението на конфликта около Нагорни Карабах трябва да се основава на компромис. „Не капитулация на едната от страните, а компромис“, подчерта той, цитиран от Фокус.

„И ако няма готовност от другата страна, ние сме готови да се борим докрай за правата на нашия народ, за правата на нашите сънародници в Нагорни Карабах“, продължи Пашинян.

„Мисля, че това е позицията на правителството на Армения, на арменския народ, на арменската диаспора, мисля, че това е честна и конструктивна позиция“.

В интервю пред ТАСС Алиев също заяви готовността на представителите на Баку да преговарят с арменската страна в Москва. „Винаги сме готови да се срещнем в Москва и навсякъде другаде, за да сложим край на конфронтацията и да намерим начини за разрешаване на конфликта“, каза той.

Държавният глава подчерта, че Баку е „готов за всякакви контакти“. „И в този случай не получих такава покана, така че това не е въпрос за мен. Много пъти лично руският президент Владимир Путин и преди него Дмитрий Медведев провеждаха тристранни срещи между лидерите на Армения и Азербайджан. Но след като властта в Армения премина към ръцете на условния „Сорос“, подобни контакти са прекратени“, обясни Алиев.

Според него Русия винаги е играла важна роля в уреждането на конфликта. „За това има обективни причини - както исторически, така и географски. Както и причините, че Русия действа активно в нашия регион в продължение на много десетилетия и има високо ниво на взаимодействие. Затова сме готови за всякакви контакти“, подчерта лидерът на Азербайджан.

Алиев припомни, че когато е било получено предложение за организиране на среща на външните министри, азербайджанската страна веднага се е съгласила.

„Това говори и за нашата позиция, защото тогава азербайджанската армия вече беше освободила успешно част от стратегическите територии. Бяха минали повече от десет дни, откакто се възобнови конфликтът, и практически беше ясно на всички за какво става въпрос. Не беше много трудно да се предскаже по-нататъшния ход на военните действия. Но въпреки това, ние не се изтеглихме или спряхме. Ние казахме: „Да, готови сме“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помпата

    4 4 Отговор
    Алиев трябва да е доста тъп да се свърже за трети път на Пешинян. Ако Турция не е зад Азербайджан същото ще се случи каквото се случи през 1992г. в Ходжалъ.

    Коментиран от #3, #16

  • 2 Пишконян

    4 10 Отговор
    Азерите нещо го закъсаха. Май че и '';Байрактарите'' не са им в помощ, за да клекнат на преговори.Хахахаха...мюслито е добър воин, но много слаб тактик-печелят битки, но накрая винаги губят войните. Та и сега така става...
  • 3 Голям стратег си

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Помпата":

    Нещо за турската лира да кажеш? Или Султана пак ще вземе заемче
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Христо

    6 1 Отговор
    Много лъже този арменец. Вместо младите да отива той на бойното поле
  • 6 666

    6 3 Отговор
    Нагорни Карабах е Азърбайджан.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ПАШИНЯН

    3 1 Отговор
    Паша паша клекна пред Илхам Алиев.
  • 12 Чалга

    2 0 Отговор
    Пустата му Злоба и Завист превърнаха 9 милионна България в 6 милионен Катун. Продължавайте в същия дух; ромляните имат нужда от жизнено пространство.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Каква картинка

    0 0 Отговор
    Пашинян- диван чапраз пред Илхам Алиев паша. Султан Ердо ще се пръсне от кеф.
  • 16 Дурхан

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Помпата":

    Не си прав ..Азербайджан не е същия оттогава ,Русия не е същата оттогава а Армения без руска подкрепа е нула