22 Октомври, 2020 04:46, обновена 3 Юни, 2022 13:07 6 866 43

22 октомври 1721 г. Русия става империя

  • русия-
  • империя-
  • петър първи

Петър I остава като един от най-великите императори в руската история

22 октомври 1721 г. Русия става империя - 1
Снимка: Shutterstock

На 22 октомври 1721 г. Русия става империя. Цар Петър I е обявен за император. Минали са едва девет години от 18 август 1682 година, когато Петър I, един от най-добрите владетели на руската държава, се възкачва на руския престол. По време на своето управление той създава Руската империя и се провъзгласява за първия руски император.

Петър I е първият император от династията Романови, а неговата политика допринася за развитието на Русия през 18.век. Той разширява териториите на руската държава и започва модернизация в страната. Петър I е повлиян от европейската култура и извършва редица реформи в областта на държавното устройство.

Петър I е роден на 9 юни 1672 година. Той е най-малкият син на цар Алексей Романов, припомня сайтът Русофили. Петър I е дете от втория брак на царя с Наталия Наришкина. Цар Алексей има 13 деца от първия си брак, но само двама от синовете му успяват да го надживеят. След смъртта на руския цар, започва борба за власт между родовете на двете му съпруги. Накрая се стига до решение царската корона да се наследи от двама души. През 1682 година Петър I се възкачва на престола заедно със своя по-голям брат – Иван V. Той е син на цар Алексей от първата му съпруга. Двамата управляват заедно до 1696 година, когато Иван V се оттегля заради влошеното си здравословно състояние. Тъй като Петър I е само на 10 години, когато наследява царската титла, затова до навършване на пълнолетие, негов регент става майка му – Наталия Наришкина. Младият руски цар израства в предградие на Москва и получава образование от известни европейски учени. Малко преди да навърши 18 години, по съвет на своята майка, сключва брак с болярката Евдокия Лопухина. Техните взаимоотношения още в началото се влошават и през 1699 година бракът им е разтрогнат.

След официалното встъпване в длъжност, Петър I насочва усилията си към продължителната война с Кримското ханство. През първите години от своето управление, той се стреми да разшири морските граници на Русия. Дотогава единствената морска граница на руската държава е град Архангелск, който се намира близо до Бяло море. Петър I иска разрастване на държавата до Балтийско море и осигуряване на излаз до Азовско море. За да превземе териториите до Азовско море, руският цар трябва да завладее крепостта Азов, която е под влияние на Османската империя. През 1696 година той организира близо 40-хилядна армия и флота, за да извърши обсада над крепостта. След продължителни бойни сражения, на 19 юли 1696 година войските в крепостта се предават и Русия се сдобива с територии до южните морета. Петър I осъзнава силата на флота и след обсадата на Азов, започва изграждането на нови кораби. Според руския владетел за изграждането на флот и постигането на нова организация в армията са нужни съветите на чуждестранни специалисти. Това е причината той да изпрати на обучение в Европа млади руски дворяни.

Петър I е бил привърженик на европейската култура. Това е причината през 1697 година да замине заедно с част от своите съветници за Европа. В продължение на 15 месеца той обикаля различни европейски държави и се запознава с тяхната местна култура. Основната цел на това пътуване е да привлече съюзници в евентуален сблъсък срещу Османската империя. Междувременно руският цар е впечатлен от развитието на технологиите и военното дело в европейските страни. През 1698 година Петър I е принуден да се върне в Москва заради разрастващите се размирици в града. Причината за избухването на местното въстание е заговор на сестра му София. Тя се съюзява със стрелци от армията и цели свалянето на Петър I от престола. Руският цар научава плановете на сестра си и заповядва да бъде заточена в манастир. След като се прибира в Русия, той осъжда на смърт над 800 стрелци от своята армия. След потушаването на въстанието, Петър I решава да промени строгите руски традиции и да наложи западноевропейски обичаи. Издава се заповед, която гласи, че неговите служители трябва да премахнат брадите си и да носят европейско облекло. Той сменя руския календар, при който дните започват да се броят от 1 септември, с Юлиански календар. Създава армия по западен образец, като военният чин вече не се предава от поколение на поколение, а се получава заради военни заслуги. Продължава изграждането на флота, като се стреми да превърне Русия в световна морска сила.

През 1699 година, по идея на Петър I, е създаден така нареченият Северен съюз. В него се включват Русия, Дания, Саксония и Полша. Северният съюз се обединява срещу шведския крал Карл XII. Целта на Петър I е да осигури излаз на Русия на Балтийско море. Тъй като руската държава не може да си позволи да воюва на два фронта, затова през 1700 година руският цар отива в Константинопол и сключва мирен договор с Османската империя. Споразумението за мир продължава 30 години. Първоначално руската армия влиза неуверено в бойни сражения с шведския крал, но в последствие руските сили нарастват. През 1702 година, войските на Петър I превземат крепостта Нотебург, а през пролетта на 1703 година завладяват крепостта Ниеншанц, близо до река Нева. Руският владетел е впечатлен от този район и издава заповед да се построи нов град. Така започва строителството на Санкт Петербург. По време на изграждането на новия град, Петър I се запознава с литовката Марта Скавронска. През 1707 година той сключва брак с нея и тя променя името си на Екатерина I. Междувременно руската армия превзема Нарва и Дерпт, като така си осигурява достъп до районите в Източна Прибалтика. Войната със Северния съюз приключва през 1721 година, когато е подписан мирен договор между Русия и Швеция. Руската държава получава Ингрия, Естония, Ливония и голяма част от Карелия. Тогава Петър I провъзгласява Русия за империя, а самият той се определя като император.

След приключването на войната, руският император продължава да извършва редица реформи в страната. Той провъзгласява за столица на руската държава Санкт Петербург, въвежда нов шрифт на кирилица и премахва длъжността патриарх. На негово място създава Светия синод, който се ръководи от императора. В последните години от своя живот, Петър I прави една от най-големите реформи в Русия. Той приема закон, който гласи, че монархът има право сам да определи кой ще го наследи.

Руският император умира на 8 февруари 1725 година. След смъртта му, наследник на престола става неговата съпруга – Екатерина I. Петър I остава като един от най-великите императори в руската история.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    71 21 Отговор
    Да живее пазителят на християнската култура и ценности - братска Русия. Смърт на световния имперализъм, юдеизъм, джендаризъм!

    Коментиран от #10

  • 2 Сафиянец

    39 23 Отговор
    Общо взето европеец е Петров първи, от кал и мочурища създава европейска Русия, такава каквато и вова мечтае. Това е и рожденната дата на Московия, седем века след като ние сме ползвали кирилица укрите започват да я ползват. И така не успяха да излезнат на Босфора заради което и ни “освобождават”. Накрая идват болшевиките и всичко приключва!

    Коментиран от #4, #7

  • 3 Активист на БКП

    40 20 Отговор
    Непобедима... Непобедима Русия !!!

    Коментиран от #5

  • 4 хихихиххи

    31 6 Отговор

    До коментар #2 от "Сафиянец":

    Енциклопедия Британика бледнее пред твоите познания!
  • 5 ха-ха

    13 16 Отговор

    До коментар #3 от "Активист на БКП":

    Само че вие от БСП сте европейски гендъри.
  • 6 Даммммм

    44 13 Отговор
    Още от това време-англо -саксонците точат лиги да владеят руските пространства и богатства-та до наши дни е така...Затова така силно и се подклажда русофобията по света-ама у нас удрят на камък шорошите...
  • 7 Д'мин

    31 9 Отговор

    До коментар #2 от "Сафиянец":

    Публикувано във факти.бг: Това е и рожденната дата на Московия. Московското княжество се създава през 1283 г., 1721 г. Русия става империя! Елементарна е разликата, но за някои е трудно да я разберат-проблема е в умствения капацитет.
  • 8 Козловски

    36 5 Отговор
    Истината , дали някой ще ви я каже на готово , или ще я намирате сами между редовете ? Това е времето в което западно-европейските конфюрсти , са предприели активни мероприятия за ограничаване , възпиране , и разчленяване на Османската Империя , тази империя е свършила своята роля , за която е била създавана подпомагана ,да се разправи с Източно-Римската Империя , и прилежащото и православно население . Нещо повече , тази османска империя е станала голяма силна заплаха за самите тях. За целта ползват "услугите " на една друга империя , голяма изостанала и потънала в противоречия , вътрешни войни , и бунтове , това е Русия, и с това идва възхода на Петър1 и Русия . С желязо кръв , и високите европейски технологии Петър1 прави от Русия една велика сила , изважда Русия на незамръзващи морета и търговските пътища. На който му се чете историческият роман "Петър 1 " от Толстой голяма тухла , но много полезно четиво за пишман политици , чели преди това само "Винету" от Карл Май.

    Коментиран от #29

  • 9 Всички империи са еднакви...

    20 6 Отговор
    Поробват народи и им пишат историята.... Ценностите са винаги едни - финикийски. !

    Коментиран от #15

  • 10 Християнин

    9 14 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    Примера е много важен, та Путин има истинско християнско семейство и ходи с него редовно на балет... Замълчи християнино, кога за последно ходи на църква и заглежда жената на ближния...

    Коментиран от #11

  • 11 Путин

    23 9 Отговор

    До коментар #10 от "Християнин":

    И двете вчера. Но какво лошо има? Бог е създал красивите жени за любов. Мъжете трябва да ги харесват, а не да харесват други мъже. Вярата няма нищо общо с 4те евангелия. И не смятам, че ми трябва църква, за да общувам с Бог.
  • 12 руски мелеz

    13 18 Отговор
    До 17-ти век на световната сцена няма Руска империя или дума Руснак

    Коментиран от #14, #22

  • 13 Чочо

    4 15 Отговор
    Империята московия,после русия,ссср има времево измерение 150 години възход150 апогей и 150 упадък и разпад.Сега са на третия етап.
  • 14 умньо

    10 4 Отговор

    До коментар #12 от "руски мелеz":

    Хайде бе, ти ще кажеш! "И докато етимологията на името Русия е относително ясна, проследяването на произхода на хората, които са дали името си на най-голямата страна в света, никак не е лесно. Първото писмено споменаване на думата Рус може да се открие в “Бертинианските анали”, франска историческа хроника от 839 г. от н.е., където пратеник от Рус е представен на крал Луи Благочестивия, а русите са дефинирани като шведски народ: “Qui se, id est gentem suam, Rhos vocari dicebant” (които заявяват, че техният народ се нарича руси); “eos gentis esse Sueonum”(те са от шведските народи)."

    Коментиран от #21

  • 15 Ами те, народите

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Всички империи са еднакви...":

    Що дават да ги поробват??? Така е, байно - силния яха слабия!
  • 16 Циганин

    7 4 Отговор
    Дотогава единствената морска граница на руската държава е град Архангелск, който се намира близо до Бяло море.
    Къде е Архангелск къде е бяло море?

    Коментиран от #18

  • 17 Софиянец

    6 8 Отговор
    А полезние идиоти се надпреварват да лижат рус които се били появили като народ 876 и били наследници на шведи не на азиатски цигани. Ти да видиш нашата братска любов, готов е и дъщерея си да пусне идиота.

    Коментиран от #28

  • 18 goni

    11 2 Отговор

    До коментар #16 от "Циганин":

    Това е друго Бяло море. Направи си справка. Между другото Архангелск е едиственото незамръзващо пристанище на Северният ледовит океан.Там им е базиран Северният флот. Бил съм там, ама през лятото!:) Темперетурата беше 5-6 градуса над нулата, а рускините палаво се пръскаха с вода на плажа!:) Красиви момичета, ама даже не се събляках, камо ли да хода да се къпя!:)
  • 19 Иван

    5 5 Отговор
    Той не е първия владетел от династията Романови. И изобщо не му пука за религията. Недейте щом напишат нещо да вярвате. Убива с жеското наказание сина си
  • 20 Българин

    7 10 Отговор
    03.03.1918г Руската империя капитулира пред царство България
  • 21 Гост

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "умньо":

    Колега то вярно, че Русия е велика страна и си търсят древна истария, но ти " утрепа рибата" с тоя пратеник от рус през 839г. от н.е.. Пратеник от коя рус, горна, долна, горска, речна, блатна, като даже в руската ВикипедиЯ, за начало на Киевска Рус се приема датата 882г. н.е., а за Новгородска 862г. н.е.. А за "старата столица" на русите Ладога, всичко е толкова изсмукано от пръстите, че !!! : "През втората половина на 8 - началото на 9 век населението на Ладога варира от няколко десетки до 100 души" .

    Коментиран от #25

  • 22 Ха ха

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "руски мелеz":

    Пък сега по наште земи има думата натовски потурнск , с пробити цървули, протрити потури сма джендър с ценности начи...хи хи
  • 23 И аз да кажа

    3 3 Отговор
    Цървули се привиждат на злобарите!
  • 24 Без срам

    11 3 Отговор
    За Петър 1,Екатерина и Иван грозни ако щете знаят и османците и вие знаете за цар освободител:) и Слава Богу, че Русия пак щеше да я има, ама България не:) 5737
  • 25 умньо

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Не съм утрепал нищо! Имаш цитати от франска хроника! Нарочно не съм цитирал руската Повест за отминалите времена! Ти чети и се учи, аз ще ходя да броя населението на Ладога през 9 век!
  • 26 Рико

    3 5 Отговор
    КАКВО СЕ ПРАВЯТ НЯКОИ ЧЕ НЕ ИМ Е ЯСНО.В онези времена, по онези сибири и чукари дето трева не никне,при тази рядко населена Европа,всеки е можел да отиде там и за империя да се обяви. Онова там за живеене от хора не е ставало,на кой му пука че някакъм юнак за император се обявил. Ако онова ставше за нещо,мислите ли че силните държави в Европа щяха да го оставят на самозаселване? Аз съм цар на блатото-ами цар си,то това блато никой не го иска.

    Коментиран от #27

  • 27 Ха ха ха

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "Рико":

    Ти си бил много умен:) блато, ама с бая ресурси, от които се топлиш и ти, да не говорим за цар освободител и нац. ти празник, умник :)
  • 28 Рико

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "Софиянец":

    Непригодното като човешки материал е било изтласкано по сибири и пустини. Добрите земи са за качествените хора.Естествен подбор! Господ се смилил и им отпуснал природни богатства(на сибирите и пустините),тези от пустините ги използват рационално и добре живеят.Онези от сибирите очевидно е че за нищо не стават,въпреки щедростта Божия. Той ще види че от щедростта му полза няма и ...

    Коментиран от #33

  • 29 Толстой

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Козловски":

    Книгата е страхотна, за жалост Алексей умира преди да я завърши.

    Коментиран от #32

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Рико

    6 3 Отговор

    До коментар #29 от "Толстой":

    Там има нещо което може да бъде знак за стремящите се към Европа руснаци. Когато шведите капитулират и предават сабите на Петър,той им ги връща с думите : ОТ ВАС СЪМ СЕ УЧИЛ. Каквото е направил Петър Първия го е направил защото не се е срамувал да се учи. И си го е признавал. Ха сега на Путин му кажи,че има да учи!

    Коментиран от #35

  • 33 Без срам

    6 2 Отговор

    До коментар #28 от "Рико":

    И ти си бил много умен, бе, пък и от името на Господ говори:) и то за народ спасил евреите всв, за което 9 май официален празни в Израел, а за 3 март знаеш къде е национален, а не ти ли идва на ума като говориш от името на Господ, че може този народ да има мисия, за която говорят всички големи пророци за разлика от теб, като почнеш с американската Ванга Кейси, та до нашата :), умнико пишман пророк:)

    Коментиран от #36

  • 34 Бай някой

    2 0 Отговор
    Защо са коментариите както ги триете?
  • 35 Именно

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "Рико":

    Путин е не по малко дипломат, когато преди 2 г. За първи път сащ изгониха руски дипломати Путин покани всички американски дипломати на коледния бал в Москва:) Колкото за ученето сега, ако ще го учат на многото полове, 32 в САЩ и на другите извращения или политноректност не мисля, че е правилно, иначе в космоса си партнират идеално, днес се върна единия руски екипаж, сменен от другия с двама руски кавалери и американка астронавт, разбира се на руски кораби:)
  • 36 Рико

    3 4 Отговор

    До коментар #33 от "Без срам":

    Вие руснаците и тук комунистите се кълнете едновременно в Бог(идеализъм), комунизъмъ(материализъм) и в черната метафизика(Ванга). Не може и трите. Само и две от тях не може заедно.Трите са толкова противопоставени,че чек не се признават за съществуващи едно друго. Или си Християнин или си комунист-не може и двете. Това е крещящо невежество. Идеализъм и материализъм са различни планети. За баба ти ванга ,да не говорим.

    Коментиран от #37

  • 37 Ха ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Рико":

    Ах, че си умен:)) Първо комунисти истински вече няма, това е друго време просто, ние сме други поколения, нищо, че сме кръстени като деца някои в социализма, сега тези, на които викате комунисти като Путин всъщност са най големите пазители на христянството е момента на фона на извращенията от запад, безгрешни хора няма:), колкото за едгар кейси и Ванга, не се правете на пророци има по добри от вас, а и тези славят Бога и християнските ценности нищо че църквата донякъде ги отрича
  • 38 Tarnovetz

    2 2 Отговор
    Крим е обитаван много преди Петър 1 и е бил много по-богат от днес; Преди битката под Виена 1683 12 септември Крим е част от Османската империя. Битката е известна като "Битката между Xристиянството и Исляма", тъй като австрийският владетел Людовик отхвърля заповедта на турския везир Kaрaмуcтaфa да приеме исляма - турци и техните съюзници избили 25 000 християнски заложници, и кралят на Полша Ян Собиетски пристига в помощ и на 12 септември 30000 полски войници заедно с няколко хиляди баварци, саксоници, французи и италианци побеждават 300 000 силна турска армия. Руснаците не изпращат войници за битката, но след резултата са първите, които разширяват империята си на юг. По-късно по време на Йосиф Сталин хиляди кримски татари и много българи са изгонени от Крим предимно до Казакстан, а хиляди руснаци и украинци се преместват на полу-островa.

    Коментиран от #39

  • 39 Без срам

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Tarnovetz":

    Ами в този слъчей далноводен е бил Сталин, макар, че има такъв руски филм за един татарски пилот от всв и изселването, но без това сега Крим нямаше да е християнски, български със сигурност не, а всъщност от твоето припомняне се вижда, че от време оно борбата е именно за това:)
  • 40 Ннн

    0 2 Отговор
    В Холандия още пазят манифактурата където великия Петър се обучавал, като чирак!
    После използва всичко научено единствено за война, като превъоръжи и обучи армията с немски технологии! Иначе руските нито "цар пушка" може да стреля, нито "цар колакол" може да дрънчи!
    Преди време един руснак докато се напивахме се оплака че рождения ден на петър бил предложен за световен ден, аз се учудих какво е лошото, но се оказа че предложението е внесено от Швеция! И досега руснаците с промитите мозъци тачат повече Ал. Невски мюсюлманина - православен светец и Сталин отколкото Петър и Екатерина!
    Е има такива на които нивото им е в космоса, но с тях трудно се разговаря огромни ерудити и депресанти са!
  • 41 A3e

    0 0 Отговор
    Не сте написали, че убива сина си. около 100 000 души умират при строежа на град Санкт Петербург, като преди това мястото е било блато с комари. В Англия се държи като дивак - потрошава луксозният дом, в който е бил настанен, чупи стени, пали огън вътре и т.н. Но пък като истински император работи наравно с работниците по строежа на кораби.
    Потомъкът му Александър Невски е наречен Освободител, защото уж отменя крепостничеството, но всъщност указа налага мн условия и всъщност е само за парлама.
  • 42 Реалист

    1 0 Отговор
    Всъщност тогава Русия е дръпнала напред, а какво й трябва на България , сега в 21 век да дръпне напред ?! Аз знам какво, но най добре вие да кажите !
    Хайде да си признаем, че за България пророци са предсказали, че ше се освободи чрез висше ! Като цяло има доста варианти за бъдешето на света ! Най-хубавият вариант е България наистина да се освободи чрез висше, след това трябва да стане "любовница" на Русия, а след това България РЪКА ЗА РЪКА да оправи останалият свят ! Преди всичко да започне, трябва непременно България да се освободи чрез висше !
    Има много работа за вършене !
    Едно от нешата се отнася за ромското племе, за в бъдеще трябва да има територия с държавна структура, оригинално знаме и други неща, но държава трябва да се казва Цигания, Ромия или Кардарашия ! Например някъде в южната част на континентът Америка, трябва да се създаде територия, голяма колкото територията на Македония , нешщо такова, но голяма част от парите "под 50%" от бъдещата хазна на самата държава трябва да бъдат "давани" на другата държава, която се е съгласила да отстъпи малка част от територията си, всъщност така трябва да станат нещата , че и двете държави да са в удобно положение и щастливо бъдеще !
    Гагаузите също трябва да имат територия с държавна структура, но да бъде удобно от едната страна и от другата страна !!!
    Например ако Бразилия отстъпи малка част от територията си, всъщност трябва да бъде там където няма населени места, но за в бъдеще да има ! Общо взето д

    Коментиран от #43

  • 43 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Реалист":

    Общо взето тва е дълга тема за обяснение !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания