Last news in Fakti

20 Октомври, 2020 11:20 2 536 12

В Анкара: Ред е на признаването на СКТР!

  • кипър-
  • севернокипърска турска република

Кипърските гърци в действителност никога не са искали федерация и подкрепят идеята за предоставяне на някои по-широки малцинствени права на кипърските турци в рамките на унитарна държава

В Анкара: Ред е на признаването на СКТР! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Ред е на признаването на СКТР", пише в заглавие днес турският в. "Айдънлък" по повод изборната победа на протурския националист Ерсин Татар на президентските избори в признатата само от Турция Севернокипърска турска република /СКТР/.

Според изданието на вота в Северен Кипър е победила "политиката на Денкташ", т.е. по-твърдолинейният подход към разрешаването на кипърския проблем, прокарван и от първия кипърски турски президент - покойния Рауф Денкташ, предава БТА.

Вестникът цитира изявлението на Татар, че ще работи "в хармония с Турция" и желае укрепване на добрите отношения и връзките с родината майка във всяка една сфера.

Според анализатора на "Айдънлък" Утку Рейхан изборът на Татар, който открито се обявява за решение на базата на две отделни държави в Кипър, представлява преломен момент и е "ключът за промяна на /посоката на/ вятъра от ЕС".

Дипломатът от кариерата Онур Йоймен смята, че кипърският въпрос трябва да се разглежда като "надпартийна национална кауза" и да се оставят настрана вътрешнополитическите спорове както в Турция, така и в СКТР.

Специалистът по международни отношения Хасан Юнал пък е на мнение, че официално трябва да бъде изложена идеята за формиране на две държави на острова и да бъдат инициирани контакти с приятелски страни като Азербайджан, Русия и Иран за признаването на държава на кипърските турци, която занапред да се нарича "Кипърска турска република".

"Кипър защити своята "турска идентичност", коментира в заглавие в. "Тюркгюн". Според изданието изборът на Ерсин Татар е "исторически" за бъдещето на кипърските турци. "Гърците са в шок", отбелязва в подзаглавие вестникът и цитира коментари от гръцкия печат по повод на изборите в Северен Кипър. "Стана това, което искаше Ердоган", цитира "Тюркгюн" заглавие на гръцки вестник. Според медиите в Гърция загубата на изборите от Мустафа Акънджъ, застъпник на създаването на двуобщностна федерация в Кипър, означава много пропуснати шансове за острова, пише още "Тюркгюн".

В. "Карар" цитира ключови акценти от посланията на избрания за президент на кипърските турци Ерсин Татар: "Ще продължим да присъстваме на масата /за преговори/", "Статутът на страна гарант на Турция се запазва", "Преговорите ще се водят под шапката на държавата СКТР" и "Няма да бъде прието нито едно условие, което не отразява волята на кипърския народ".

"Сега е времето на Татар..." е озаглавен материал по темата на англоезичния в. "Хюриет дейли нюз", чийто автор е известният турски анализатор Юсуф Канлъ. В текста за предшественика на Татар на президентския пост в Северен Кипър и негов съперник на изборите в неделя Мустафа Акънджъ се посочва, че е "експерт по емпатия към кипърските гърци" и човекът, "който разруши почти всички червени линии на кипърските турци" на преговорите за уреждане на кипърския проблем.

"Той беше този, който в над 60-годишната история на кипърските преговори за първи път даде на кипърската гръцка страна карта с териториални отстъпки, без да сметне за нужно да се консултира с кипърското турско правителство и парламента или с правителството в Анкара. Той беше този, който заяви, че статутът на страна гарант на Турция не е "sine qua non" /задължително условие/ и тя може да бъде сменена с международна сила", пише Канлъ.

Според анализатора на "Хюриет дейли нюз" кипърските гърци в действителност никога не са искали федерация и подкрепят идеята за предоставяне на някои по-широки малцинствени права на кипърските турци в рамките на унитарна държава.

"От 1977 г. вариантът за федерация е затварян, отварян и отново затварян на преговорите. Така и не беше постигнат успех. Сега е крайно време да бъдат променени както целта, така и условията на кипърските преговори", пише Канлъ. Той напомня, че изборната платформа на Татар е основана на ангажимент и желание за подновяване на преговорите с кипърските гърци за "двудържавно решение".

"Кипърската турска страна сега ще бъде готова за искрен и болезнен процес на разрешаване на кипърския проблем", посочва Канлъ, добавяйки, че кипърските турци "имат политическа воля за постигане на решение с болезнени компромиси, стига и кипърските гърци да могат да извървят този път".


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Съдията Дред

    15 5 Отговор
    Да се приеме федерация значи да се приеме на практика Турция в ЕС и да се даде право на Ердоган да налага вето на решенията на съюза. Чак толкова малоумни европейските лидери не са.
  • 3 Скъп лук

    11 5 Отговор
    Има по-сериозни проблеми. Турците сега дори нямат пари да си купят хляб. Ердоган ги превърна в просяци. Режимът стартира кампания "обесени хлябове", някои, които все още имат пари, да купят още хляб и да го оставят извън фурните, за да го вземат бедните безплатно....

    Коментиран от #5

  • 4 да ама не

    7 2 Отговор
    признаването на сктр = признаване на нашествие-окупация-национално прочистване, изкореняване на военни престъпления, заличаване на изнасилвания-екзекуции на граждани-кражба на имущество.
  • 5 Хи хи

    10 8 Отговор

    До коментар #3 от "Скъп лук":

    Хиляди българи ползват съвременните модерни болници на Турция, а вие събрахте ли боб, леща за вашите болници, че нещо от безпаричие пациентите няма какво да ядат. В държава от ЕС и в XXI век болниците са все едно от XVII век.

    Коментиран от #6, #8

  • 6 само че

    7 7 Отговор

    До коментар #5 от "Хи хи":

    оставете многото думи и плащайте заемите на западните банки, с които сте построили болниците, и плащайте лекарствата, дадени ви от западните фармацевтични компании, за да излекувате турците. здравна система с просия и милостиня от западняците, имате, нямате достойнство, плащайте каквото дължите.

    Коментиран от #11

  • 7 Мустафа Кемал

    8 3 Отговор
    Турция няма право да бъде в Кипър. Тя нарушава Договора от Лозана през 1923 г. Има условие, което изрично забранява връщането на Турция в Кипър. Турция го подписа.
  • 8 що се

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "Хи хи":

    смееш, българските болници са и твои. Все пак не си турчин.

    Коментиран от #12

  • 9 Дурхан

    4 4 Отговор
    Две държави е най добрия вариант и да се заделят турци на острова и по такъв начин броя на турците да е по голям от гърците и след това да се обединят. Кипър никога не е бил гръцки
  • 10 XaXaXa

    6 4 Отговор
    Утре се очаква Гърция, Кипър и Египет да изпратят ново послание до Анкара, тъй като ще има нова среща на върха в Никозия. Там премиерът на Гърция Мицотакис ще се срещне с президента на Египет Ал Сиси и президента на Република Кипър Никос Анастасиадис и ще има съвместно съобщение. Всички заедно и ердопсориарис отделно.
  • 11 Хи хи

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "само че":

    Турците поне със заемите построили нещо, а българите с милиардите заеми взеха едни хвърчащи ф хартийки, някакъв блок беше, но входа не се знае
  • 12 Хи хи

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "що се":

    То ако влезеш здрав в болница, болен ще излезеш