Last news in Fakti

20 Октомври, 2020 18:40 2 283 4

Европейската комисия погна непорочните схеми за „златен паспорт”

  • кипър-
  • малта-
  • златен паспорт-
  • златни паспорти-
  • схеми-
  • ес-
  • ек-
  • инвестиции

Кипърското и малтийското правителство разполагат с два месеца, за да отговорят на официалните уведомителни писма

Европейската комисия започва производства за установяване на неизпълнение на задължения срещу Кипър и Малта, като изпраща официални уведомителни писма във връзка с техните схеми за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, наричани още схеми за „златен паспорт“.

Комисията счита, че предоставянето на гражданството на тези държави членки, а оттам и на гражданството на Съюза, в замяна на предварително определено плащане или инвестиция и без действителна връзка със съответните страни, не е съвместимо с принципа на лоялно сътрудничество, залегнал в член 4, параграф 3 от Договора за Европейския съюз. Това също така подкопава целостта на статута на гражданството на Съюза, предвиден в член 20 от Договора за функционирането на Европейския съюз, се казва в съобщението на ЕК до медиите.

Поради естеството на това гражданство подобни схеми имат последици за Съюза като цяло. Когато една държава членка предостави гражданство, съответното лице автоматично става гражданин на ЕС и се ползва от всички права, свързани с този статут, като например правото на свободно движение, пребиваване и работа в рамките на ЕС или правото да гласува на общински избори, както и на избори за Европейски парламент. В резултат на това последиците от схемите за предоставяне на гражданство срещу инвестиции не са нито ограничени до държавите членки, които ги прилагат, нито са неутрални по отношение на други държави членки и ЕС като цяло.

Комисията счита, че предоставянето на гражданство на Съюза за предварително определени плащания или инвестиции без действителна връзка със съответните държави членки подкопава същността на гражданството на Съюза. .

Следващи стъпки

Кипърското и малтийското правителство разполагат с два месеца, за да отговорят на официалните уведомителни писма. Ако отговорите не са задоволителни, Комисията може да издаде мотивирано становище по този въпрос.

Схемите за предоставяне на гражданство срещу инвестиции позволяват на съответното лице да получи ново гражданство въз основа единствено на плащане или инвестиции. Тези схеми се различават от схемите за предоставяне на право на пребиваване срещу инвестиции („златна виза“), които позволяват на граждани на трети държави, при спазване на определени условия, да получат разрешение за пребиваване в държава от ЕС.

Условията за придобиване и отнемане на национално гражданство са уредени от националното право на всяка държава членка при надлежно зачитане на правото на ЕС. Тъй като гражданството на дадена държава членка е единственото предварително условие за гражданството на Съюза и достъпа до правата, предоставени от Договорите, Комисията следи отблизо схемите за инвеститори, предоставящи гражданство на държавите членки.

Комисията често е изразявала сериозни опасения относно схемите за предоставяне на гражданство срещу инвестиции и някои рискове, които са присъщи на тези схеми. Както се посочва в доклада на Комисията от януари 2019 г., тези рискове са свързани по-специално със сигурността, изпирането на пари, отклонението от данъчно облагане и корупцията и Комисията наблюдава по-широки въпроси, свързани със спазването на правото на ЕС, повдигнати от схемите за предоставяне на гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции. През април 2020 г. Комисията изпрати писмо до съответните държави членки, в което изложи опасенията си и поиска допълнителна информация относно схемите.

В резолюция, приета на 10 юли 2020 г., Европейският парламент отново призова държавите членки да премахнат възможно най-скоро всички съществуващи схеми за гражданство срещу инвестиции или пребиваване срещу инвестиции. Както заяви председателят Фон дер Лайен в речта си за състоянието на Съюза от 16 септември 2020 г., „Европейските ценности не са за продан“. Комисията изпрати отново писмо и до България, за да изтъкне опасенията си по отношение на режима за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, прилаган от тази държава членка, и за да поиска допълнителни подробности. Българското правителство разполага с един месец, за да отговори на писмото с искане за допълнителна информация, след което Комисията ще вземе решение относно следващите стъпки.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хах

    14 1 Отговор
    Да проверят и кюфте войвода!
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 1 Отговор
    КАРАКАЧАНОВ продава паспорти незаконо
  • 3 пипи

    5 2 Отговор
    ВМРО май няма да имат повече финансиране?
  • 4 Гост

    0 1 Отговор
    Да им върнат всички бежанци в тези островчета. Те бежанцитве на бързо ще им видят сметката и ще ги изкарат и от ЕС после, тамън с 1 камък 2 заека