Last news in Fakti

20 Октомври, 2020 20:14 5 925 37

Коронавирус: ваксината се задава

  • ваксина-
  • сзо-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • заразени-
  • мерки-
  • имунитет

Ваксинирането срещу коронавирус би могло да започне в средата на следващата година

Коронавирус: ваксината се задава - 1
Снимка: Shutterstock

Световната здравна организация очаква ваксинирането срещу коронавирус да започне в средата на 2021 година. Експерт от СЗО съобщи, че данните от третата и последна фаза на проучванията трябва да са готови в началото на следващата година. Тогава ще може да се вземе и решението кога да започне ваксинирането. Резултатите от изследванията досега са доста обнадеждаващи, особено по отношение на ефективността на ваксината при възрастни хора.

Междувременно Детският фонд на ООН подготвя условията за по-бързото и безопасно доставяне на евентуалната бъдеща ваксина. УНИЦЕФ съобщи, че съвместно с базирания в Женева Световен алианс за ваксини и имунизации (GAVI) и със Световната здравна организация (СЗО) в момента се набавят 520 милиона спринцовки и други необходими помощни материали. Освен това е планирано за следващата година да се осигурят над един милиард спринцовки, които да бъдат на разположение като гаранция, че ще могат да влезат в действие при пристигането на ваксините.

"Ваксинирането срещу Ковид-19 в световен мащаб ще бъде едно от най-големите усилия в човешката история и ние трябва да реагираме своевременно в съответствие с пускането на ваксините в производство", заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Форе.

Ваксинирането вероятно ще продължи с години

Към този момент в света текат кличните изпитания с хора на няколко потенциални ваксини срещу Ковид-19. Някои от тях са достигнали до решаващата фаза за одобрение. В Москва масовите ваксинации могат да започнат още през следващите месеци, написа кметът Сергей Собянин в своя блог. "Това ще бъде окончателната победа над пандемията", обеща той. Много международни експерти обаче изразиха загриженост относно тази процедура, тъй като руската ваксина бе пусната преди приключването на важни изследвания.

На фона на тази новина бившият здравен съветник на германското правителство Матиас Шрапе обяви пред медиите, че очаква кампанията за ваксиниране срещу коронавирус да продължи няколко години. На базата на направените изчисления той и колегите му предполагат, че ще трябва да бъдат ваксинирани около 60 милиона души. Ако всеки работен ден се поставят по 60 000 дози ваксини, процесът ще отнеме общо 1000 работни дни. "Или иначе казано към четири години", обяснява Шрапе. При това тези изчисления вероятно са прекомерно оптимистични. Кампаниите за имунизации от миналото - като например тези срещу едра шарка или полиомиелит - отнеха десетилетия. "Това е сложен обществен процес", допълва Шрапе. "Трудно е да се намери консенсус дори за това кой трябва да бъде ваксиниран най-напред. Решението не би могло да бъде взето от лекарите - то зависи от политиците."

Председателят на Световната лекарска асоциация Франк Улрих Монтгомъри на свой ред съветва да не се решава предварително кои да бъдат ваксинирани първи. Според него, най- важното да има ваксини."Кой трябва да бъде имунизиран пръв зависи и от това коя ваксина е налична", отбелязва Монтгомъри. "Тъй като те се основават на различни фармакологични принципи, ще има някои, които например не работят при възрастни хора или не са толкова безопасни, колкото други."

Против стратегията за групов имунитет

И докато светът все още е в очакване на масовото производство на ваксина срещу Ковид-19, напоследък се появиха и мнения, че по време на пандемията рисковите групи трябва да бъдат изолирани, за да се ограничи разпространението на вируса. Авторитетният германски вирусолог Кристиан Дорстен и неговите колеги обаче яростно се противопоставят на тази стратегия. "С безпокойство отбелязваме, че отново се увеличават гласовете, които се фокусират върху естественото заразяване на големи части от населението с цел да се развие групов имунитет като стратегия за борба с пандемията", се казва в становище на Дружеството по вирусология (GfV) със седалище в Хайделберг, което се поддържа и от Дорстен. Груповият имунитет означава, че след прекарване на заболяването или след ваксиниране голяма част от населението е придобила имунитет.

Неконтролираната епидемия би довела до ескалация в броя на смъртните случаи, пишат вирусолозите. Тъй като дори и при строга изолация на възрастните хора, все още остават други рискови групи, които са твърде многобройни, твърде разнородни и в някои случаи неидентифицирани, за да бъдат активно защитени. "Повишен риск от тежко протичане на Ковид-19 има например при затлъстяване, диабет, рак, бъбречна недостатъчност, хронични белодробни заболявания, чернодробни заболявания, инсулт, след трансплантации и по време на бременност."

Според Дружеството по вирусология, все още няма надеждна информация колко дълго би могъл да трае имунитетът, придобит след заразяване. Стремежът към групов имунитет без ваксина е неетичен и носи висок медицински, социален и икономически риск. Именно затова председателят на СЗО Тедрос Гебрейесус изтъкна, че в историята на здравеопазването никога не е използвана стратегия за групов имунитет срещу пандемия.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SARS

    23 0 Отговор
    Това не е вярно първите ваксини ще са готови до края на тази година!

    Коментиран от #26

  • 2 ХМАМАМА

    35 2 Отговор
    УЖ ВАКСИНИРАНЕТО БИЛО КОНСПИРАЦИЯ ЛЪЖА ,ПЪК ВЗЕХТЕ ОТКРИТО ДА СИ ГОВОРИТЕ ЗА ВАКСИНИРАНЕ БЕЗ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАТЕ,МНОГО СТЕ НАГЛИ УБИЙЦИ ЕЙ!ПЪРВАТА ОВЦА И ОЩЕ НЯКОЛКО ДИШАТ ЧИСТ ВЪЗДУХ ,А ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДИШАТ ПРАХОЛЯКА!
  • 3 Ваш Гилгей билионера

    14 3 Отговор
    Дyпе да ви е яко !
  • 4 Реално

    20 9 Отговор
    Руснаците направиха вече две ваксини-над 800 милиона са поръчани от над 25 държави-а уж цивилизованият свят ще чака още време....изводите си правете сами.

    Коментиран от #23

  • 5 Бил Гей тс

    37 6 Отговор
    Разбрахте ли какво ни чака ?! Под строй всички в кабинета за ваксината !Който няма ваксина се обявява за враг номер едно на света !

    Коментиран от #27

  • 6 Бай Манчо

    5 9 Отговор
    абе Иди оти ваксината е готова и преминала всички етапи включително и шибаният ви 3-ти отивайте в Москва и поръчвайте какво чакате - и ако имате късмет и потенциал създайте своя до тогава като пилци ли ще мрем ??? над 600 000 000 са поръчани на института Гамалей какво чакате .

    Коментиран от #21

  • 7 Dade

    31 1 Отговор
    Колкото за спина има ваксина, толкова и за този изкуствено създаден вирус ще има🤖
  • 8 ето

    27 3 Отговор
    Ей за това е целият цирк! Да ни внушат колко е страшно и да ни ваксинират всички под строй като овце доброволно задължително... Това което става сега с всичките мерки, маски и проcтотии е само рекламна кампания за ваксините срещу измисления вирус!

    Коментиран от #9, #37

  • 9 3273

    6 12 Отговор

    До коментар #8 от "ето":

    Вируса не е измислен, съвсем истонски си е, и е изкуствено създаден, а дали неволно или волно е изпуснат, рано или късно ще се разбере.

    Коментиран от #12

  • 10 мангъров

    20 3 Отговор
    искат да ни чипират мозъците с чип
  • 11 Рошко

    19 0 Отговор
    Моята доза си я подарявам на баш шефа ви, дойче зеле

    Коментиран от #16

  • 12 О. Ч. З

    17 0 Отговор

    До коментар #9 от "3273":

    Там е работата че няма да се разбере но ние ще разберем че ваксината ще е задължителна но ще си я плащаме а за евентуални бъдещи странични ефекти от нея виновните пак няма да бъдат открити

    Коментиран от #13

  • 13 О. Ч. З

    19 2 Отговор

    До коментар #12 от "О. Ч. З":

    И един въпрос как първо намериха ваксина а лекарство няма
  • 14 иди

    4 0 Отговор
    ама се не види
  • 15 Просветен илюминат

    8 1 Отговор
    Изследване от University College в Лондон предполага, че поне 70% от случаите на COVID-19 в Обединеното кралство може да са безсимптомни. Но други проучвания казват, че действителният брой е много по-малък, тъй като фалшиво-положителни резултати при тестовете могат да доведат до неправилна диагностика на вируса.
    След това какви се оказаха тестовете каква ваксина очаквате да получите и срещу какво ще бъде тя?

  • 16 Моята доза

    19 0 Отговор

    До коментар #11 от "Рошко":

    я преотстъпвам на шефа на СЗО!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бизнес план

    15 2 Отговор
    Това е добре замислен бизнес план. За да се продават по-скъпо лекарставата и ваксината трябва да има много заразени и много умрели.
  • 19 Просветен илюминат

    18 1 Отговор
    Миналата година пневмония отнема живота на създателя на теста Кари Мълис
    PCR или полимеразната верижна реакция (Polymerase Chain Reaction), която диагностицира като „заразени“ с COVOD-19 над 35 млн. души в световен мащаб (или по-точно – 35 510 956 към 5 октомври). Тези дни попаднах на името на създателя на PCR теста, Кари Мълис (Kary Banks Mullis) и продължих да си задавам въпросите, които ме мъчат вече седем месеца, а именно: „Как така, този нов, никому неизвестен вирус, за който няма лечение, се диагностицира с един тест, който, видиш ли, е измислен толкова бързо, че да „улавя“ болните?


    Хем не познаваме нещо, хем вече имаме мерило (стандарт), според което/който да открием заразоносителя?“

    Коментиран от #29, #30

  • 20 Просветен илюминат

    9 1 Отговор
    Все повече доктори ще започнат да умират защото да си мълчиш и потискаш истини заради страхът да не останеш без работа и пари с времето разболява и е добре това да се осъзнае от тях. Помнете какво съм писал един ден. Същото е и с полицаите,търпят и изпълняват някакви заповеди отгоре само за да си запазят работата. Всичко избива един ден и покосява хората,защото напрежението вътре е до време.
  • 21 5ко

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Манчо":

    Тичай да те боцкат. После ще ти гледаме сеира. Бил Гей'тс открито говори за редуциране на населението на Земята до 500 000 000, а ти чакай да ти помогне "ваксината", създадена от неговите фондации. За създаване на ефективна и наистина безопасна ваксина са нужни от 15 до 25 години. Кога за толкова кратко време постигнаха такива резултати, покриващи всички изисквания?! Тука има нещо страшно гадно? лошо прикрито.

    Коментиран от #22

  • 22 Бай Манчо

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "5ко":

    Пич няма кой да те чака 25 години , а и повярвай ми Руската ваксина е 100% по безопасна (преминала е всички 3 етапа) от тези на Астра зенека или другите корпорации при изпитанията на която са починали 107 доброволци (астра зенека) и не се знае колко ще са осакатените т.е. не са преминали и 1-ви етап - така , че чакай не пречиш на никой :))))

    Коментиран от #34

  • 23 Манги

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Реално":

    Всичко е пари приятелю. Ний затуй и руски самолети не купуваме
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 000

    6 2 Отговор
    От 2 месеца не съм чела БГ новини. И сега реших да погледна. Всички новини са лъжи. Кой плаща незнам. Но такива измислици никоя западна медия не пише. Крайно време е, под всяка публикувана статия да има линк към поне нещо малко истина по-точно от къде сте преписвали. Това са манипулации с цел социален експеримен относно мнението на хората. И не визирам само измишльотините за ваксините и вируса, а изобщо всички новини особено и такива, които са свързани със Русия и Сащ. Там винаги везните се накланят към омраза към Русия. Целия свят протестира. Незнам дали го отразяват по ТВ НО СВЕТА Е ПО УЛИЦИТЕ. Ще излязат все повече хора. Никой няма да позволи масово да има ваксиниране. Още повече от СЗО са казали че ваксина най-вероятно няма да има скоро.Кой знае как треперят за живота си и от СЗО и всички големи риби дето забъркаха тоя психотрилър. с най-голямо влияние от страна на ф@шистк@ герм@ния.И фармацефтичната мафия на Сащ с техните спонсори. Всичко ще приключи края на 2021.Жалко,че ще умрат много невинни. Но и на тея убиици им се вижда края. Поиграха си за последно с човешките животи.
  • 26 Айде честито

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "SARS":

    От четвъртък, всички с маски, после на опашка за 💉 ваксини и чипиране, после всички ще се кротнат като агънца и квото каже Вожда, ха, хааааа, хааааа 😇🤣
  • 27 Така, така

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Бил Гей тс":

    ОФцете на опашка за 💉 ваксини и после чипчето 😁😇
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Манги

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "АманОт СЗО":

    И мисшиш ли, че ще можеш да си я позволиш, освен ако не е руска за копейки? $100 000 е курса за лечение в САЩ ако го пипнеш този вирус. Там първо плащаш, после влизаш в болница

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 АмаОт Разбирачи

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Манги":

    Ваксината ще е от порядъка на $20. Всеки може да си я позволи като пропусне ходенето на 2-3 бара. А 'лечението' с антивирусни и болнични процедури няма нищо общо с цената на ваксината. Доста си бос по тези въпроси и просто спри да коментираш като нищо не знаеш.
  • 34 Да бе

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Бай Манчо":

    Руската ваксина е 'безопасна' понеже няма публикувани НИКАКВИ фаза 3 изследвания, камо ли да съобщават разни умрели по време на тестването. При тестване на много хора както правят Астра Зенека, неминуемо някои от тях умират по време на тестовете от причини нямащи нищо общо с ваксината.

    Коментиран от #36

  • 35 лапайте го

    0 0 Отговор
    Задава се на дедо ми двуглавия змей !
  • 36 Пфф

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Да бе":

    Логиката ти е тъпа ! за тестове е избират доброволци в перфектно здраве , а не умиращи старци !
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.