21 Октомври, 2020 11:05 2 666 14

В Китай няма вътрешно предаване на вируса повече от два месеца

  • китай-
  • ковид-19

Всички училища и детски градини са подновили своята нормална дейност и вече няма дистанционно обучение

В Китай няма вътрешно предаване на вируса повече от два месеца - 1
Снимка: Shutterstock

Китай е страната, от където всичко започна и от където COVID-19 започна своето разпространение. Но сега, докато почти навсякъде по света виждаме ръст на заболелите - втора и трета вълна в много страни, то в Китай като че ли нещата изглежда са овладяни - поне такива са официалните данни.

Според Тодор Радев - журналист от радио Китай за чужбина в Пекин, ситуацията действително се е нормализирала и с изключение на 6-те случая в един от големите китайски градове от преди седмица, към момента няма вътрешно предаване на вируса повече от два месеца.

"Всички нови случаи са внасяни от чужбина, но те са малко - от порядъка на десетина, и причината за това е, че действително при влизане в Китай има много строги мерки и се прилагат все още карантини", коментира журналистът пред БНT.

Около 250 души все още са в болници, но всеки ден има изписвани.

Според Тодор Радев две са основните причини Китай да спре практически разпространяването на коронавируса - най-главната е, че властите не са бързали с разхлабването на мерките, които са продължили от януари до началото на септември, а в някои части все още действат. На второ място - това е личната отговорност и поведението на обикновените хора.

Журналистът разказа още, че мерките не се налагат със заповеди на министерството на здравеопазването или с други официални разпореждания, а на много места хората сами предпочитат да носят маски на закрити пространства, мери се и температурата на влизащите.

"Хората са притеснени да не се случи втора вълна на епидемията със същите последици и осъзнават, че от тях и личното им поведение зависи дали това ще се случи", допълни Радев.

Болниците, създадени специално заради вируса, вече са преустановили работа, тъй като няма нужда от специални звена. И въпреки това в останалите болници се спазват много стриктно мерките - не може пациент да влезе в която и да е болница, без да си направи тест, а лекарите също спазват всички необходими мерки.

Всички училища и детски градини са подновили своята нормална дейност и вече няма дистанционно обучение. Туристически обекти също се посещават от доста хора.

"Вчера имаше пресконференция на правителството, на която беше съобщено, че в момента в различна фаза на разработка в Китай са 13 ваксини - като 4 от тях са в най-напреднала фаза на изпитание, а в тестовете участват над 60 000 доброволци от няколко страни, включително Турция, Бразилия и Индонезия.

Според здравните власти до момента няма сериозни странични ефекти, първоначалните резултати показват, че ваксините са безопасни, но няма прогнозен график кога те ще бъдат достъпни за масова употреба", коментира журналистът.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Експерт

    12 4 Отговор
    Много ясно, който има вируса, има и противоотровата.
  • 2 честен ционист

    5 7 Отговор
    В Китай настинката изчезна с бързината, с която се появи, защото там им плащат с QR кодове, всички имат социален рейтинг, не вярват в никаква религия (само в религията на Мъск) и са коне с капаци, общо взето. В Швеция е подобна картинката, другите Кочини обаче ще се научат по трудния начин.
  • 3 Андрю Кауфман

    1 2 Отговор
    ГРИП от човек на човек, абсурд, още повече от прилеп на човек..
  • 4 йико

    5 1 Отговор
    Кой ще плаща за това вирусче---кой?
  • 5 ха-ха

    10 1 Отговор
    Преди половин година, Баце, се хилеше по медиите: ''Ами, нямаме заразени. К'во да правя. Да си внесем ли?'' Е, сега може да изнася за Китай. Да подобри търговския обмен :-)
  • 6 Вирусът

    8 1 Отговор
    е изкуствено създаден или поне е така манипулиран, че да няма как да му се противодейства (на този етап). Естествено Китай много добре знае за какво точно става въпрос и познайте после кой ще прибере трилионите печалби от ваксините... евалата им, много добра бизнес стратегия, която ще плаща целия останал свят...
  • 7 волен сидеров

    2 0 Отговор
    АНАТОЛИ ВЗЕ ЛИ СТОТАЧКАТА ,ЖАЛКО ЗА ТЕБЕ,МЕЧКАТА ИГРАЕ И ПРЕД ТВОЯТА ВРАТА НЕ ЗАБРАВЯЙ
  • 8 4567

    4 1 Отговор
    Да ама китай яко дезинфекцираха улиците, а тук другарката кметица пуска да метат и вдигат прахуляка само

    Коментиран от #9, #14

  • 9 Да ама ...

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "4567":

    Преди години, в ерата на цистерните и маркучите, ги миеха всеки ден. Тогава, пак мърморехме - да ама в Швейцария ги мият с ''Веро'' :-)
  • 10 ХРАНТУТ

    1 0 Отговор
    БОКО Е МНОГО ПО ПРОСТ ОТКОЛКОТО ИЗГЛЕЖДА ! ДЪРЖАВНО ГО ХРАНТУТИМ ОТ РОЖДЕИНИЕ ТОЯ ПАРАЗИТ !
  • 11 ChinaVID19

    1 1 Отговор
    Няма и ден без статия за китайския вирус с подпис "Чайна". Големи проблеми ще си имаме с това инвазивно племе, но някои още не могат да си отворят очите...
  • 12 Госあ

    2 0 Отговор
    Китайците си го казаха: "пуснаха ни го този вирус, но не познаха последствията " 😄
  • 13 Рико

    0 0 Отговор
    Числа искам, Радев - каква е смъртността в КНР ПРЕДИ и каква е СЛЕД епидемията. Изводите мога и сам да си направя.
  • 14 Рико

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "4567":

    Едни юнаци с цистерни и в Италия миеха,не забелязвам заразените в страната да са намалели.