21 Октомври, 2020 13:37 2 703 7

Втора вълна! Трийсетгодишните в Гърция водят хорото на заразата

  • гърция-
  • ковид-19

Специалистите очакват, че след около 15 дни ще се наблюдава натиск върху здравната система заради високия брой новозаразени в момента

Втора вълна! Трийсетгодишните в Гърция водят хорото на заразата - 1
Снимка: Shutterstock

"Трийсетгодишните водят хорото на заразата", пише на първа страница гръцкият ежедневник "Катимерини", като съобщава, че вчера в страната е поставен нов рекорд от 667 случая на коронавирус за едно денонощие.

Основна черта на втората вълна на пандемията в Гърция е, че разпространението на вируса се дължи преди всичко на възрастовата група от 18 до 30 години. Средната възраст на активните случаи в Солун е 30 години, а в Атика - 33. Втората характеристика на настоящата ситуация са многото огнища извън Атика, предимно в Северна Гърция. Само в Солун вчера са регистрирани 125 нови случая. Специалистите очакват, че след около 15 дни ще се наблюдава натиск върху здравната система заради високия брой новозаразени в момента, предаде БТА.

"На разстояние един дъх е вирусът в Солун", пише и местният вестник "Типос Тесалоникис". "Какво чакат, за да обявят задължително носене на маска и на открито?", пита изданието и съобщава, че според специалистите това в скоро време би могло да ограничи броя на дневните случаи до около 200 вместо сегашните над 600.

"Та неа" съобщава, че се разглежда възможността и за налагане на нощна карантина, т.е. комендантски час, като се разглеждат като пример мерките, наложени в Париж. Над 400 случая в продължение на 14 дни биха означавали да бъде обявен червен код за тревога в област Атика.

Вестникът коментира и ескалацията на напрежението с Турция. Гръцкият военноморски флот е изградил "стена" пред турския сеизмографски кораб "Оруч Реис", който вчера достигна на разстояние от 8 морски мили от гръцкия остров Кастелоризо.

За "твърд покер" около Кастелоризо пише и "Катимерини". Вестникът съобщава за "парад" на военни кораби на Гърция и на Турция в района, след като "Оруч Реис" навлезе в зона на потенциален суверенитет на Гърция (в момента териториалните води на Гърция се простират на 6 мили от бреговете ѝ в региона, но страната има право едностранно да ги увеличи до 12 мили).

Изданието пише, че Гърция разиграва европейската карта, като вчера външният министър Никос Дендиас е поискал спиране на действието на митническия съюз с Турция, а от колегите си от Германия, Испания и Италия - и налагане на оръжейно ембарго срещу Анкара.

Опозиционният вестник "Ефимерида тон синдактон" посвещава водещата си страница на продължаващия процес срещу лидерите на крайнодясната партия Златна зора, за които прокуратурата препоръча условни присъди. Вчера обаче председателят на съдебния състав е обърнал внимание, че аргументът, че осъдените имат чисто съдебно досие, не е точен за някои от тях.

Вчера съдът отложи окончателното си решение до изясняване на съдебното минало на осъдените.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грейс

    4 4 Отговор
    Като даде фира някой от тези които стресират населението ще ви повярвам колко е страшен вирусът.
  • 2 Дон Греко

    3 2 Отговор
    Гърция има хубави острови. Голям живот е там. Няма да им правя реклама обаче. Съчувстваме на братята и сестрите гърци.
  • 3 Фактология

    0 2 Отговор
    Следвайте графиките бе господа журналисти..Стига сте чели оттук оттам.. В България на 19.10. починали 22 човека,20.10. починали 11 човека при 3,20% смъртност.В Гърция ни дава 19.10. починали 11 човека,20.10 починали 8 човека при 1.99 % смъртност.Гърция е с население над 10 милиона.В България между 5-6 милиона неустановено.Черните чували стоят на склад остават само надутите %.Що се отнася до Златна зора, хората преди да тръгнат по съдилищата си създадоха дъщерни партии.По тези партии членуват предимно млади, надъхани хора и няма да оставят нещата просто ей така, при този наплив на емигранти.
  • 4 Навсякъде Етака

    2 2 Отговор
    Навсякъде в момента пандемията се движи от безсъвестни млади. Знаят много добре че най вероятно ще го изкарат лесно но не си дават сметка че ще заразят баби и дядовци за които този вирус е смъртоносен. Нискоинтелигентен егоизъм. В България ако училищата не преминат онлайн, скоро и децата ще станат проводник на вируса.
  • 5 Rolex

    1 0 Отговор
    А защо всички големи медии мълчат за опашките с патладжани в ранни зори пред лабораториите за тест?
    Кой плаща?
    Няма ли кой да пита Боко?

    Коментиран от #7

  • 6 Корона 👑 19

    0 0 Отговор
    Така, така, и в България скоро
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.