Last news in Fakti

23 Октомври, 2020 09:36 2 578 33

Полша се развълнува! Конституционният съд забрани абортите дори при увреждане на плода

  • полша-
  • аборт

Това е "тъжен ден за правата на жените", написа в Туитър комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Дуня Миятович

Полша се развълнува! Конституционният съд забрани абортите дори при увреждане на плода  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Конституционният съд на Полша постанови, че абортът по причина увреждане на плода противоречи на конституцията, предадоха информационните агенции.

Така отпада едно от малкото основания, при които е разрешено прекъсване на бременността в тази предимно католическа страна, отбелязва Ройтерс.

След като решението на висшите магистрати влезе в сила, абортите в Полша ще бъдат законни само при изнасилване, кръвосмешение или заплаха за здравето или живота на жената.

Конституционният трибунал бе сезиран от група депутати от управляващата националистическа и консервативна партия "Право и справедливост", които твърдят, че прекратяването на бременността заради увреждания на зародиша нарушава изискването на конституцията за защита на живота на всяка личност.

Групи, отстояващи правото на аборт, и международни правозащитни организации се обявиха срещу по-нататъшното ограничаване на абортите в Полша, която и без това има едно от най-строгите в Европа законодателства в тази област.

Това е "тъжен ден за правата на жените", написа в Туитър комисарят по правата на човека към Съвета на Европа Дуня Миятович по повод решението на полските конституционни съдии.

"Отстраняването на основанията за почти всички законни аборти в Полша е равносилно на забрана и нарушаване на човешките права", добавя тя.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Полска

    7 17 Отговор
    Правилно.Полякините се eвaт с всякакви но не раждат бели дечица все aбopтирaт ама тичат да рaждaт кaфяви и жълти.Белите почнаха да изчeзвaт.

    Коментиран от #8

  • 4 Тя за друго и не става

    6 20 Отговор
    Нормално работата на жената е да ражда!

    Коментиран от #19

  • 5 Доктор Мооро

    4 9 Отговор
    На мен за Плоша ми е все едно!
  • 6 Добро решение...

    5 13 Отговор
    Заради модерната медицина, жените са "таковат" безразборно, а с помощите за самотни майки, не ги интересува дали ще забременее. Така хем ражда престъпник, хем държавата плаща за него. Трябва и презервативите, хапчетата против бременност и спиралите да се забранят. Ще се вдигне раждаемостта двойно.

    Коментиран от #16

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ти в Полша

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Полска":

    В Полша ходил ли си изобщо. Със сигурност Не. Там емигранти почти нямат. По работа съм бил в Краков и Катовице, и не видях тъмнокож. Имат много запазена природа, всичко е спретнато, чисти улици и тротоари, видях зубри, патици и много зайци около пътя. Виж Франция има много африканци, ако отидеш, но Полша е супер.

    Коментиран от #12

  • 9 аз съм Веска

    5 2 Отговор
    ГОСПОД Е НАПРАВИЛ ЖЕНАТА ЗА БЪРЗО И ЛЕСНО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ЗАЧАТИЕТО .А ЩОМ ПРИРОДАТА ГО Е СИТУИРАЛА ПО ТОЗИ НАЧИН, ЗНАЧИ СЪЗНАНИЕТО Е НАД ВСИЧКО.
    ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ПОКОЛЕНИЕ Е НАЙ- ВИСШЕТО ПРАВО . КОГАТО ЛИПСВА ГОТОВНОСТ , С ТОВА ПРАВО НЕ СЕ ЗЛОУПОТРЕБЯВА , НИТО ОТ ДЪРЖАВА , НИТО ОТ РЕЛИГИЯ .
  • 10 Госあ

    8 3 Отговор
    Ами аз подкрепям абортите при увреда на плода. Преди зачеване трябва да се правят генетични тестове на родителите и пренатални тестове. Иначе, аборта без причина трябва да бъде забранен навсякъде.
  • 11 JEFF

    10 3 Отговор
    Това е истинска гавра с жените .

    Коментиран от #13

  • 12 Свободно движение

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "Ти в Полша":

    Е те ходят до Франция и Германия а там черни и арабухи бол.Да не мислиш че полякините се в Полша седят.
  • 13 Госあ

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "JEFF":

    А дали пък някои същества от женски пол не се гаврят със живота. С уточнението, че прекъсването на бременността при увреждане на плода, освен другите изредени причини би трябвало да бъде разрешен.

    Коментиран от #15

  • 14 Ташун Касапа

    2 3 Отговор
    АМИ ТОВА Е КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД,А НЕ КАТО НАШИЯ СБИРКА ОТ НАВЕДЕНИ МИШОЦИ.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Добро решение...":

    Ха, значи, ако някоя жена роди без брак, детето и автоматично се превръща в престъпник? Нещо не съм попадал на социологически проучвания, които да изтъкват, че престъпниците се раждат само от самотни майки. Но съм чел, че значителна част от тези субекти са живеели с бащи , които ги малтертират.

    Коментиран от #18

  • 17 Гост

    11 0 Отговор
    Ще се увеличат доходите на заетите в сферата на криминалните аборти. Или полякините ще предприемат абортен туризъм в някоя от съседните страни.
  • 18 Така ли?

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Аз не съм казвал нищо за женитба, ама ако жената прави секс с мъж, който не иска деца и забременее? Той може да я изостави много лесно без брак, защото не е планирал да се обвързва с нея до живот. Абе защо си мислиш, че преди модерната медицина и ток, жените са се пазели девствени преди брак? Щото, ако забременее от мошеник и в изостави, ще трябва или да умира от глад, или да проституира. А мога да ти покажа статистика, но във факти изтриват коментари с линкове към други сайтове. Както и да е. Пили "single mothers crime rate". И ще ти излезе, давам пример. В сайта, "heritage" за самотни майки, казват че ако има 10% увеличение на самотните родители, то има и 17% увеличение на малолетната престъпност. В Америка, повече от 50% от престъпността се извършва от негри, 72% от тях са деца на неомъжени майки.

    Коментиран от #21

  • 19 Алиса

    8 4 Отговор

    До коментар #4 от "Тя за друго и не става":

    Нормално е всяка жена да бъде оставена на спокойствие сама да решава дали ще ражда или не. Защото не някое религиозно съобшество ще издържа третото и четвъртото и дете, а тя и мъжа и, принудени понякога да работят на 2 места, за да се справят. Защото те нямат заплатите на онези, които измислят законите. Нито социалните добавки на майките в Германия.

    Коментиран от #20, #22

  • 20 Хи хи

    4 6 Отговор

    До коментар #19 от "Алиса":

    Айде айде цяла Азия и Африка пълни с деца явно има как да се гледат.Все в европа лъжат скъпо бишо да се гледат деца глупости.

    Коментиран от #24

  • 21 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Така ли?":

    Не мисля, че преди модерната медицина всички жени са сключвали брак девствени. Нито чета статистики за негри от някое американско предградие. От децата там, получаващи житейското си образование на улицата при повечето случаи се получават престъпници, без значение, родено ли е детето в брак или не. Такава е реалността тъкмо защото там афроамериканците от няколко поколения не работят. И се гордеят с този факт. Издържат се от кражби, наркотици и от друг вид трудоустрояване, което предразполага образуване на адреналин и не дълъг живот.
  • 22 Моето момиче...

    2 7 Отговор

    До коментар #19 от "Алиса":

    Мъжете не могат да издържат жените в западните държави, нищо че имат 1500 евро минимална. Защото жените са 50% от трудоспособното население и запълват работният пазар. Това поевтинява трудът и работникът, но пък се увеличава производството. Това е добре да държавата, защото може да таксува жените, а корпорациите получават евтина работна ръка. В мюсюлманските държави, пример Афганистан. Жените имат една работа и това е да раждат деца. В Афганистан има повече от 5 деца на жена, а пък са във война. Да се остави на жената, да реши, колко деца ще има е грешка. Сега защото няма раждаемост, защото жените работят, населението застарява и няма мъже да работят. За това се докарват емигранти като нас в източна Европа Ил африканци да бачкат.
    Научно е доказано, право на образование и работа за жената, е равно на малка раждаемост.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Алиса

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хи хи":

    Зависи как ще го гледаш това дете. Може да го оставиш да се търкаля в уличния прахоляк или кал. Можеш да дадеш дъщеря си да бъде булка на 14 години и да се отървеш от всякаква отговорност по-нататък А може и да помислиш откъде ще намериш пари, ако три от шестте ти деца са любознателни и искат да се учат в някой университет.

    Коментиран от #29

  • 25 Kris51

    8 0 Отговор
    Значи според папата може граждански гей бракове, а не може една жена да вземе решение за съдбата си? Много демократично, няма що. На изказалите се по-долу им пожелавам да се изправят пред тази дилема, едва ли ще са толкова категорични колко правилно е да се раждат увредени деца, без да се зачита мнението на майката, която се очаква да посвети живота си единствено на това.

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Странджата

    5 1 Отговор
    Кошмар за семейството и детето.Докато са живи и здрави някак си и ще има кой да го обгрижва след това край.Все повече се замслям дали нацистите не трябваше да спечелят войната.
  • 28 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "Kris51":

    Двете неща нямат връзка. Едното е убийство след определен стадий, другото психическо увреждане. Но за последната част си прав, при увреда на плода, решението трябва да бъде на майката и бащата. Кой държавата ли ще се грижи?
  • 29 ФактичесТки

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Алиса":

    А вие като толкова ги гледате не виждате ли че тея с децата в прахуляка са ни превзели вече.
  • 30 Госあ

    3 2 Отговор
    Спокойно ! В недалечно бъдеще няма да има деца с увреждания. Поднебесната империя го показа. ККП ще прави децата и грешки няма да има 😄

    Коментиран от #31

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Госあ

    2 3 Отговор

    До коментар #31 от "Факт":

    А ти в Поднебесната империя щеше да садиш ориз. За това ставаш, и може да бъдеш полезен за обществото и себе си 😂
  • 33 Gen Gurko

    4 0 Отговор
    Поляците да се ориентират към друга религия. Например православната. Католицизма с този папа, не го чакат времена на възход и единство, а на разкол. И това пролича още когато кардинал Йозеф Ратцингер или папа Бенедикт 16, напусна под измислен предлог светия Престол. Сега прозореца на Овертон зее широко отворен към Содом и Гомор. Може би са започнали да пренаписват и Библията.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания