Last news in Fakti

23 Октомври, 2020 09:43 3 991 49

Азербайджан: Армения продължава с терористичните действия

  • азербайджан-
  • сабина алиева-
  • армения-
  • нагорни карабах-
  • тероризъм-
  • сражения

Окупиращата Армения последователно и умишлено продължава да изстрелва бомби

Азербайджан: Армения продължава с терористичните действия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Окупиращата Армения продължава своите военни престъпления и терористични действия срещу мира и човечеството, използвайки специални ракетни системи срещу цивилни лица. Това се казва в изявление на Сабина Алиева, Комисар по правата на човека (омбудсман) на Република Азербайджан. ФАКТИ публикува изявлението без редакторска намеса:

Следвайки агресивната си политика, окупиращата Армения последователно и умишлено продължава да изстрелва ракетни бомби по гъсто населените места на Азербайджан. По този начин Армения открито нарушава устава на ООН, общите норми и принципи на международното право, включително международното хуманитарно право, особено Женевските конвенции от 1949 г. и техните допълнителни протоколи, както и договореното прекратяване на огъня, провъзгласяно на 10 октомври 2020 г. в 12:00 ч.

Съжаляваме, че на 17 октомври 2020 г. около 01:00 ч. въоръжените сили на Армения, които продължават да извършват военни престъпления и терористични актове, включващи престъпни елементи срещу мира и човечеството, отново удариха централните части на древната и гъсто населена Гянджа, вторият по големина град в Азербайджан, разположен далеч от фронтовата линия, с ракети от територията на Армения. Според предварителните доклади са убити 13 цивилни, включително 3 непълнолетни, 52 са ранени, а съдбата на 2 деца е безизвестна. Многобройни граждански съоръжения също бяха сериозно изложени на щети. Текат спасителни операции за спасяване на онези, които са попаднали под развалините.

И така, Армения за пореден път извърши военни престъпления, като се насочи към граждански лица на Азербайджан с военни провокации в нарушение на Резолюциите на СБ ООН (№ 822, № 853, № 874 и № 884), (1993), които изискват незабавно и безусловно изтегляне на окупационните сили от окупираните територии на Азербайджан. Фактът на редовни обстрели на град Гянджа, както и на Мингечевир, град със стратегическо значение за енергийната сигурност на региона, както и на други населени места в региона, още веднъж доказва, че агресорът Армения като моноетническа държава пренебрегва общите норми на международното право, както и МХП. Въпреки това, съгласно правилата на МХП, по-специално Женевските конвенции, в ситуациите на въоръжен конфликт страните трябва да правят ясно разграничение между цивилни и бойци, военни и граждански обекти.

Окупиращата Армения продължава своите военни престъпления и терористични действия срещу мира и човечеството, използвайки специални ракетни системи за насочване на цивилни лица в явно нарушение на Женевските конвенции от 1949 г. и техните допълнителни протоколи, особено Женевската конвенция (IV), свързана със защитата на цивилни лица по време на война (12 август 1949 г.), Хагската конвенция от 1954 г. за защита на културните ценности в случай на въоръжен конфликт, КПД на ООН, Виенска конвенция за международното право (1969) и други обвързващи международни инструменти за правата на човека. Следователно е необходимо водещите международни организации и световната общност да осъдят актовете на Армения и да вземат строги мерки срещу него.

По този начин, като се има предвид продължаващата политика на агресия, военни престъпления и терористични действия от Армения, които застрашават живота и здравето на цивилни граждани на Азербайджан и които са против мира и човечеството, ние незабавно и отново призоваваме международната общност да не мълчи на тези насилствени действия и да подкрепя нашата справедлива позиция, в изискването си от Армения да сложи край на своите престъпни деяния и да вземе решителни и обвързващи решения, които установяват международна правна отговорност.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Но комент

    24 17 Отговор
    Видяхте ли на кои помагат евреите на гнусните ислямета от азербайджан.

    Коментиран от #40, #42

  • 2 Пишконян

    23 21 Отговор
    Аааа, сега ривете. Ми що ви требваше на баир лозе. Като знаете какъв бой ядохте навремето, що пак се зачоплихте с арменците. Не разбрахте ли че Арцах винаги е бил арменски и такъв ще си остане... Абе мнещо явно много се е закучила офанзивата, та ривети кат'сарански мечки.

    Коментиран от #46

  • 3 грес

    10 10 Отговор
    После ще реват, че имало геноцид над тях. А това, че ги спасихме от лапите на турците е нищо за тях, понеже те са си платили. Незнам колко струва един живот, мисля, че е безценен, значи нищо не са се от платили
  • 4 Морфей

    20 22 Отговор
    Какво ми публикувате МАНИФЕСТА НА ЕДНИ ОКУПАТОРИ КАЙВИТО СА АЗЕРИТЕ МЮСОЛМАНИ НА ЕДНА СУВЕРЕНА РЕПУБЛИКАТА КАКВАТО Е АРЦАХ - НАГОРНИ КАРАБАХ?

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Анонимен

    17 10 Отговор
    Е това ако е вярно е жалко. Не стига че са по-малко арменците а и се ежат и обстрелват при обещание за мир.

    Коментиран от #9

  • 7 Трябват не думи а дела

    9 4 Отговор
    Само визте Израел с кои е с шиитите(в Иран са шиити) азербайджанци.
  • 8 българин

    13 11 Отговор

    До коментар #4 от "Морфей":

    Та даже България не е признала тази "република', то така може да кажеш, че и столипиново е република

    Коментиран от #11

  • 9 56:-(!&:();-_"

    12 7 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    А ти кво искаш да бъдат допуснати тия дето режат глави в 21 век за карикатури и да се взривяват по гарите.
  • 10 Карагьози

    18 14 Отговор
    Бреееий че нагли тия бе. Агресорът говори за Женевска конвенция и международно правни норми...нагли, та нагли.
  • 11 никога ислям!!!

    12 11 Отговор

    До коментар #8 от "българин":

    Естествено турско-еврейският натиск към правителството на България е огромен.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 BAYRAKTAR TB 2

    19 10 Отговор
    Досега където съм бил винаги е настъпвал Мир, аз съм птицата на Мира
  • 15 Арменец

    22 11 Отговор
    Азерите ли не са убивали, бе ? Те ли не унищожиха домове, църкви, не убиха цивилни ли или и това е малко ? По спомен на 1.10.2020г имаше 150 семейства дошли от Арцах в Ереван , хора останали без дом и какво мислите Ха-Ха , че Армения не спира да агресира, щото видиш ли, нямала си работа ...
    Нелепо е !!!
    Бог да пази всички християни !

    Коментиран от #25

  • 16 Писна ми

    11 13 Отговор
    След като Северен Кипър е Турция - Нагорни Карабах Е Армения, Крим Е Русия. Байгъ̀н от двулични лъжливи джагалчета

    Коментиран от #17

  • 17 Хи хи

    13 8 Отговор

    До коментар #16 от "Писна ми":

    Косово го пизнават за албански ама Нагорни Карабах не щат да го признаят за арменски.Що така?

    Коментиран от #18

  • 18 Ми щото не е

    9 12 Отговор

    До коментар #17 от "Хи хи":

    Нито Косово е албанско нито Карабах е арменски.
  • 19 Osman

    17 17 Отговор
    Още малко остана и Пашинян ще вдигне белия байрак. Азерите до ден два ще прекъснат коридора Лачин като по този начин връзката на Карабах с Армения ще бъде отрязана. Вече освободиха цялата южна граница и настъпват на север. От изток частите на азерите са до Шуши. Войната почти свърши за арменците

    Коментиран от #27, #30

  • 20 Ако беше вярно това

    8 6 Отговор
    В което обвиняват турците, че са сторили през 1915г.всичко това сега нямаше да се случва и азерите щяха да си живеят мирно и кротко, а не да умират затрупани в домовете си.
  • 21 шушумиги

    15 2 Отговор
    Колко от вас биха били на бойното поле? От тук да лаете е лесно. Дъжд, студ, кал и постоянно фучащи куршуми около вас и паднали другари покосени от куршум или снаряд, искаш да избягаш, искаш да е един лош сън всичко това, но не е, там си, сам си...

    Коментиран от #49

  • 22 Армяните ако имаха успехи

    14 10 Отговор
    На бойното поле нямаше да прибягват до тези недостойни прояви. Всъщност достойнството е непознато качество за тях.
  • 23 ТЬI ВОР, ТЬl TРУС, ТЬl AРМЯНИН

    7 7 Отговор
    Шапки долу пред геният А.С.Пушкин!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Вие ерменците не сте християни

    6 11 Отговор

    До коментар #15 от "Арменец":

    Монофизитите сте сектанти...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 peace

    6 3 Отговор
    Единият казва ела и седни, ще направим взаимни отстъпки, другият казва, че първо ще направим етническо прочистване и след това ще преговаряме. Някои все още живеят в средновековието. Те приемат международната общност за тъпаци.

    Коментиран от #31

  • 30 Еърдоган

    10 11 Отговор

    До коментар #19 от "Osman":

    Абе четох сводките..днес били освободени още 173 села и населени места (разбирай-махали, къщи и курници) в НК. Общо от началото на офанзивата до сега, непобедимите азерски войски, подкрепяни от Турция, са освободили над 1500 населени места...Победния ход на великата азерска армия продължава. Нали така???

    Коментиран от #33, #34

  • 31 Така е ама

    9 5 Отговор

    До коментар #29 от "peace":

    Този дето сега казва ела и седни да преговаряме го казва след като усети сопата. Дотогава прочистваше етнически. Пък и какво има да преговаряш с тумба сиганьори самонастанили се в имота ти? Какво ще се договаряш с тях? Колко от двора да им подариш ли? Хайде по-сериозно!!! Окупаторите вън!!!!
  • 32 Месут

    15 13 Отговор
    Никакви отстъпки за арменците.Единственото решение е да си събират парцалите и да се изнасят в Армения.
  • 33 Osman

    14 9 Отговор

    До коментар #30 от "Еърдоган":

    Погледни картите на войната и ще разбереш че арменците нямат никакви шансове вече. Само отстъпват. Кактоказа Пашинян ,, Отстъпваме тактически ,, ХАХА.

    Коментиран от #35

  • 34 Абе не знам какво са освободили

    11 8 Отговор

    До коментар #30 от "Еърдоган":

    Ама съдейки по воят на арменците съвсем ясно е, че ядат голям пердах

    Коментиран от #36

  • 35 Еърдоган

    6 1 Отговор

    До коментар #33 от "Osman":

    Ми така де, нали и аз това казвам...никакви шансове, ама никакви...и докато ние с тебе си чешем езиците, Великата азерска армия освободила още 5 населени посьолки...Чети сводките, кво ми гледаш картите, гаче ли разбираш от география

    Коментиран от #39

  • 36 Мара Врачанка

    5 1 Отговор

    До коментар #34 от "Абе не знам какво са освободили":

    Нещо си се обръкАл бе, пиле. В таа статия вият азерите, арменците са в съседната, хОди там. Па ако нЕ ти се Оди пеши, фАни метрото.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    Е ТАКА .НЕ СЕ Е ЗАПАЗИЛ КОРЕНЪТ .И АРМЕНИ И АЗЕРИ СА СЕ НАРЕКЛИ НА БАТЕ БОРИСОВ .АРМЕНИТЕ ГО ОПРЕДЕЛИЛИ КАТО ДОБЪР МЪЖ .АЗЕРИТЕ НА БАЙКО ГО ОПРЕДЕЛИЛИ КАТО МНОГО СПОСОБЕН ДЕЙСТВАЩ ХУМАНИСТ .
    А СЕГА СЕ БИЯТ ...ДА СЕ ЧУДИ ЧОВЕК. НЯКАК ТРЯБВА ДА СЕ РАЗПЛЕТЕ ИСТОРИЯТА НА РАЗДЕЛЕНИЕТО , И ОБЩИЯТ ИМ КУЛТОВ КОРЕН .
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Рошко

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Но комент":

    Евреите и помагане 🤔🤔🤔🤔със евреин който е приятел бял ден не е видял
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 TRoskOt

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Но комент":

    "Видяхте ли на кои помагат евреите на гнусните ислямета от азербайджан. "

    Азерите са наследниците на Хазарския Хаганат така както съм казал и по напред, хазарите са едно от първото турско ханство приело за официялна религия еврейската така че изглейда нормално за тях.

    Коментиран от #43

  • 43 TRoskOt

    3 2 Отговор

    До коментар #42 от "TRoskOt":

    В Азербайджан имат 120 000 граждани изповядващи еврейска религия докато при арменците те са значително по малко и едва ли са хиляда. Търсих в нет пространството но не намерих достатачно данни.

    Коментиран от #44

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 TRoskOt

    1 1 Отговор
    Печенезите дето са живели на Балканите и са били помошници на Калоян за заловянето на Балдуин също са били от тази религия и са били част от този хаганат
  • 46 Амуджа

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Пишконян":

    До седмица караба ще бъде изчистена от армейските терористи така че братко бледолики и в арцах ще пушим лулата на мира
  • 47 Препоръчай му

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Карагьози":

    Твоя...
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Паръм Кочанов

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "шушумиги":

    а ти мушмул в коя война участва