Last news in Fakti

23 Октомври, 2020 10:33 5 807 45

В Скопие се чудят какво ще правят, ако България наложи вето

  • северна македония-
  • вето-
  • ес-
  • зоран заев-
  • преговори-
  • история-
  • гоце делчев

Нашият път към ЕС няма алтернатива, каза Заев

В Скопие се чудят какво ще правят, ако България наложи вето - 1
Снимка: Shutterstock

С поредица от видеоконферентни разговори поради Covid-19 високопоставени представители на ЕС вчера подкрепиха Северна Македония и насърчиха правителството да продължи реформите, съобщават македонските медии, като цитират премиера Зоран Заев, предаде БНР.

Заев, вицепремиерът Никола Димитров и външният министър Буяр Османи изразиха надежда, че подготвеността на страната ще бъде официално потвърдена и с приемане на рамката за преговори в началото на следващия месец, след което до края на годината ще последва първата междуправителствена конференция с ЕС. "Казахме на събеседниците си, че нашият път към ЕС няма алтернатива и очакваме много скоро да направим първите следващи стъпки с всяка отворена глава, за европейско качество на живот на нашите граждани", каза Заев.

Няма да допуснем нови отлагания, защото постигането на следващата ни стратегическа цел - членството в ЕС - е наше задължение в името на бъдещето на държавата и гражданите. Нашата страна остава посветена на поддържане на добросъседските отношения с последователно прилагане на Договора от Преспа и Договора за добросъседство с България, които донесоха нова енергия и допринесоха за възобновяване на интензивността на разширяванетго на ЕС със страните от региона, каза Заев. Той смята, че Северна Македония не може да постигне по-добър договор от Договора за добросъседство и сътрудничество и изрази увереност, че работата ще продължи последователно, за да може колкото е възможно по-рано да се намери решение за разногласията.

"Договорите с Гърция и България не са само на хартия, те се прилагат във всичките си аспекти. Драго ми е, че България много често напомня, че остава последователен поддръжник на нашето членство в ЕС. Вярвам, че има решение за всичко в съответствие с европейските ценности и принципи. Фокусирани сме върху намирането на решение, което да създаде хубава атмосфера за организирането на първата междуправителствена конференция до края на годината", каза премиерът и допълни, че решение трябва да се намери до първата междуправителствена конференция. Външният министър Буяр Османи каза, че Северна Македония не трябва да бъде част от предизборния политически дискурс в България и македонските реакции да се използват в предизборната кампания у нас. "Не мисля, че това е от полза за нас, нито за междусъседските отношения и за това, което искаме да постигнем заедно като две страни, каза Османи.

Заев, Димитров и Османи разговаряха чрез видеоконферентна връзка с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, със заместник-председателя Жозеп Борел, с еврокомисаря за разширяването Оливер Вархей и с председателя на Европейския парламент Дейвид Сасоли. Засега няма конкретен план какво би се случило, ако България наложи вето върху началото на преговорите, допълва ТВ "Алфа". Освен добра воля и диалог Заев не предложи нищо за начина, по който да решим проблема с исканията на София, които блокират Северна Македония. Заев не отговори дали, ако България блокира Скопие, договорът няма да бъде валиден, защото в същия документ източният съсед е задължен да подкрепя присъединяването на страната към ЕС.

"Знаете, че на практика избягвам такива въпроси "какво ще стане, ако стане" защото даваме шанс на това, което правим, наистина вярвам, че ще намерим решение", каза Заев, цитиран от "Алфа". Екипи дипломати работят за разрешаване на проблема с България, каза Заев и добави, че все още е оптимист, че първата междуправителствена конференция ще се състои до края на годината, но не изключи и възможността за блокада от страна на София. Антонио Милошоски от ВМРО-ДПМНЕ заяви за ТВ 24, че България засилва позициите си и е въпрос на време кога ще реши да блокира Северна Македония. "Дали ще бъде в самото начало или ще го отложи за някоя от следващите фази в разговорите между Македония и Европейската комисия. Посочихме това още през март, когато се състоя Съветът на ЕС и българската делегация успя с по-добра дипломатическа дейност да добави една съставна част от решенията на Съвета на ЕС, която се отнася за езика."

Той добави, че по негова информация по време на посещението си в София Буяр Османи е получил на срещата с колегата си Екатерина Захариева нон пейпър, в който са посочени условията, при които България би позволила да започне междуправителствената конференция, без да блокира Северна Македония, съобщи македонският "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 решението

    5 7 Отговор
    Как какво, ще анексират Пиринска Македония и ще си напечатат в Благоевград БГ паспорти на всички.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Перо

    30 2 Отговор
    Българската страна да изпълни решенията на изпълнителната,законодателната власт и Призива на Президента. За влизане в ЕС има ясни правила,които са задължителни за всички страни кандидати. Никоя друга държава не може да се меси във вътрешните работа на БГ в двустранните отношения на страната. Ветото към РСМ е наложително и БГ трябва да уведоми всички страни от ЕС с меморандум за отлагане на декемврийската среща!

    Коментиран от #21

  • 4 да де

    43 2 Отговор
    Изобщо да не се чудят. Много е просто подписват споразумение, че така наречения македонски език е диалект на българския и, че измислената им държава се е пръкнала по заповед на Коминтерна през 1944г. след което няма да има вето.
  • 5 Прецакан

    38 2 Отговор
    Въобще не трябва да ги приемат никъде. Евала на гърците, че толкова години ги спираха заради името. Ние сме продажници и ще ги пуснем да ни наложат измислената си история и претенции.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 111

    5 1 Отговор
    Не мога да си спомня кои в Северна Македония ги наричат арнаути.

    Коментиран от #14, #41

  • 9 аз съм Веска

    1 26 Отговор
    НЕ СЕ ОЧАКВА НИ ДА ЦЪФНАТ ,НИ ДА ВЪРЖАТ В ЕС . НО Е ХУБАВО ДА СА ДО НАС .И ТОЧНО БЪЛГАРИЯ ЛИ ЩЕ ИМ СПИРА РАЗВИТИЕТО , АКО СА СЕ МЕРАКЛИСАЛИ ДА ВЛИЗАТ .ТОВА Е НЕДОПУСТИМО .КАКВА ДИПЛОМАЦИЯ РАЗВИВАМЕ , И КЪДЕ ВСЪЩНОСТ Е ДИПЛОМАЦИЯТА ,АКО РАЗРУШАВАМЕ МОСТОВЕТЕ ПОМУЖДУ НИ .
    В ДЪРЖАВАТА Е НАСТЪПИЛ И ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ХАОС ... И НЕ СЕ ЗНАЕ ,КОЙ КОГО ОБСЛУЖВА.НО НЕЙСЕ ... И ТОВА ЩЕ МИНЕ .

    Коментиран от #12, #15

  • 10 тоя с магарето

    22 1 Отговор
    Наименованието на държавата е РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ.

    Северна Македония е географско наименование. Журналисти, не помагайте на макетата, за тяхната антибългарска пропаганда.

    Коментиран от #42

  • 11 бетоновоз

    33 2 Отговор

    До коментар #6 от "Закривай седянката!":

    Подкрепям с две ръце..кви братя са ми тия тъпани. С тях само проблеми, над сто години -само проблеми. Нали не си мисли някой, че тия точно сега ще се променят. Я гледайте в тубата клиповете на техните телевизии...ми направо ще колабират вече от антибългарско плюене. А пък коментарите..няма по-злостна пропаганда от тяхната. Сърбите яко са им промили мозъцит. Единствено правилната позиция- пълен блокаж за каквито и да било преговори.

    Коментиран от #17, #22

  • 12 гост

    20 1 Отговор

    До коментар #9 от "аз съм Веска":

    Казваш да си дадем и другата буза. Ту ми викат татар, той им лиже г...
    Не мога да разбера тази липса на самочувствие и липса на самоуважение.

    КОГАТО НЕ СЕ УВАЖАВАШ САМ, НИКОЙ НЕ ТЕ УВАЖАВА.
  • 13 Манафоглу

    3 14 Отговор
    Татарите оти немат държава сакат да я крадат историята от съседите.И нашиот Искендер сакат да окрадат.

    Коментиран от #16

  • 14 На албанците

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "111":

    им казват арнаути и шиптъри.
  • 15 Веске ,

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "аз съм Веска":

    нали не употребяваш забранени вещества?
  • 16 ВМОРО

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "Манафоглу":

    Татарите са в Крим и не съм чувал досега да имат претенции за Искендер.
  • 17 ВМОРО

    1 9 Отговор

    До коментар #11 от "бетоновоз":

    А по нашите телевизии се говорят камара глупости?!? Медиите са средство дезинформация! Говорещите са български македонци са кръв от кръвта ни, а кръвта вода не става. Ще се мине време, управляващите там друга песен ще запеят.

    Коментиран от #19

  • 18 татарско кюфте

    22 1 Отговор
    Абе като сме татари, що клечат пред нашето посолство и чакат за паспорти? Т.е. искат да са татари ли ? Аз казвам така- да си приберем паспортите и шута в задните части и кой от където дошъл. След стотина години, пак да кандидатстват за ЕС.
  • 19 панеловоз

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "ВМОРО":

    Виж сега, не ме бърка какво говорят по телевизиите им...ти гледай какви са коментарите и отзивите под тях. Те отразяват реалната картинка и нагласата на хората. Коментарите чети под клиповете, те ще ти кажат всичко....
  • 20 Една корекция

    8 2 Отговор
    При последвалата среща между Цар Борис III и Хитлер в средата на август, фюрерът изразява мнение, че трябва да се създаде „Велика автономна Македония“ от Лесковац до Елбасан и Воден, която ще има определени автономни права в Българското царство, нещо като Чешкия протекторат в Третия райх. Така по волята на Германия "Независима република Македония" съществува от 8 септември 1944 – 13 ноември 1944
  • 21 Една корекция

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Перо":

    Коментар # 20 е за теб!
  • 22 Една корекция

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "бетоновоз":

    Да, бетоновоз, но защо намесваш сърбите?

    Коментиран от #25

  • 23 504

    18 1 Отговор
    Ако сега се огънем и направим компромис с нашата история , ще ни се качат на главите . Те ни мразят и ни определят , за най големият им враг . Държат се високомерно и гадно с нас . Трябва да престанем да гледаме на тях , като на братя на тези подли хора .
  • 24 Обективен

    19 0 Отговор
    Сега повече от всякога е необходимо политиците, без значение от партийната си принадлвжност да заемат ЕДИННА ТВЪРДА ПОЗИЦИЯ спрямо македонистите.Време е да се събуди и гражданското общество по тази тема. Съдбовно време за МАЙКА БЪЛГАРИЯ е!!!
  • 25 бетоновоз

    8 2 Отговор

    До коментар #22 от "Една корекция":

    Ами защото сърбите им полираха до такава степен мозъците, че сами се отричат от себе си. Мисля, че разбираш какво ти казвам.
  • 26 Каквото искат да правят, то бива

    16 0 Отговор
    антиБГ, но те го обърнаха на подигравка, с какво сме им длъжни на сръбските шовинисти.Както Гърция, така трябва и ние, няма как да се подиграват с история и език
  • 27 Има ли били македонски език, все

    7 0 Отговор
    едно Австрия да казват, че имат австрийски език/все немскоговорящи/, наричат македонски език -български диалект с правописни грешки.Да се самоопределят както искат, ако искат да се пишат извънземни.Те били древни, в древността географска област македония са гръцко говорещи, що не говорят гръцки, ако са тези древни, понеже са наследници на етнически българи
  • 28 ВМОРО

    4 1 Отговор
    За интернет тролове не си ли чувал? Дори в този "новинарски" сайт бъка от такива. Нямам намерение да гледам каквото и да е и да си пълня главата с измишльотини. Иди до Щип, Битоля, Охрид, поговори с местните. Струмица и Радовиш също важат. В Скопие са най-промитите мозъци като цяло, но дори и там има изключения. Или се запознай с някои македонски студенти, учащи тук, не са малко. Има какво да си кажем.

    Коментиран от #30, #34

  • 29 ВМОРО

    0 0 Отговор
    Коментар 28 се отнася до коментар 19!
  • 30 панеловоз

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "ВМОРО":

    Няма какво да ме пращаш в Повардарието, знам ги много добре що за стока са. Ще ти цитирам буквално един техен ''политичар''-,, ..требе да си голем майстор да настроиш така бугарите срещу себе си..плюехме ги по Титово време, 30 годин, после 30 годин пак ги плюхме, па сега направо ке ги удавим. ..е, що сакаме тогава, да ни боднат китка ли...'' - край на цитата . Оставям ти за домашно да разгадаеш кой, аджеба, е тоя съвременен Северно Македонски политичар..

    Коментиран от #33

  • 31 Проф. Б

    14 0 Отговор
    Само ВЕТО! АМА ДЕБЕЛО, ЧЕТВЪРТИТО И БЕЗ ВАЗЕЛИН! МОЩНО ЦЯЛОТО ВЪТРЕ, СУХО СУХО СУХО. ВЕТО ДО ДУПКА И ВЪВ ВСЯКА ДУПКА. ВЕТО ДОКАТО МИЛЕНКО НЕДЕЛКОВСКИ НЕ ИЗРЕЦИТИРА АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ В ЦЕНТЪРА НА СКОПИЕ КАЧЕН НА СТАТУЯТА С КОНЯ!
  • 32 УМЕН

    12 0 Отговор
    Цяла България ще ликува ако мънкедонците получат вето!
  • 33 ВМОРО

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "панеловоз":

    Добре, Учителю! Мир Вам!
  • 34 панеловоз

    16 1 Отговор

    До коментар #28 от "ВМОРО":

    Бил съм и в Скопие, бил съм и в Битоля, Охрид, Валандово, Струмица..никъде не си спомням да са ме наричали ''братко'' , за разлика от егейските македонци от Солун, Едеса , Верия или Козани. Всяка втора дума им беше,,така ли е, братко''...говореха български по-чисто и от мен, и не се срамуваха да ме наричат братко, въпреки това, което са преживели и те.На какво се дължи тази разлика, а? на политичари ..или на съзнание?
  • 35 Полумаке

    10 0 Отговор
    Преди години в Охрид ми се радваха, че съм от Майка България.
    Съседите да кажат какво стана с тези хора...
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Българин

    9 0 Отговор
    Република Северна Македония продължава с упорството в преговорите по историческите въпроси, касаещи членството на страната в Европейския съюз, което зависи до голяма степен от България. Но настроенията в момента там са такива, че, ако западната ни съседка влезе в тази си форма в Съюза, тя би била най-големият враг на страната ни! Това мнение изрази един от членовете на Българо-македонската комисия - проф. Кирил Топалов
  • 39 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЗАЕВ Е ОТ КОТИЛОТО НА ЦРУ : + ЦИПРАС И ГОВНАЙДО- ВИПУСК !!!! НЯМА КАК БЕЗКРАЙНО ЗАДЛЪЖНЯЛИТЕ САЩ /ЕВРЕУС -ЦИОНИСТОС -СЕМИТОС / ДА НАПРЕДНАТ НА ИЗТОК СРЕЩУ РУСИЯ !!!!! ДОРИ ГЪЦИЯ СИ ПРОДАВА ЗЕЛЕНЧУКА И ПЛОДОВЕТЕ ПРЕЗ ТУРЦИЯ -В РУСИЯ !!!!!

    Коментиран от #40, #44

  • 40 Карагьози

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "ПЕНКО":

    Ти па направо изби рибата с тоя коментар..кви домати, кви зеленчуци са ти у кефалята бре. И защо трябва да ги продава през Турция. Я иди до Превеза и брой колко руски тира чакат ежедневно да натоварят . Или почакай месец да почнат да товарят корабите с портокали и мандарини.Продавали ...хахаха, зарзавата през Турция...абе що сте толкова празноглави, не мога да разбера.
  • 41 Бърдоня

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "111":

    Албанците са наричани " арнавути" в СМ.
  • 42 Цвятко от Прилеп

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "тоя с магарето":

    Бил ли си ти бе байчо някога в Македония? - Ако не си вземи си бай руски (Каракачанов) и елате да видите какво става. Тя си държава членка на ООН както и всички други. Какво ще бъде с нея не решава България. А сега ще се напрви по-голяма щета на отношенията та комплет ще стане Сърбска и Руска. ГАРАНТИРАМ. А българи има ли в Драма, Кавала, Сяр? - Защо не построихте паметник на Г. Делчев в Кукуш и в Баница. Я оставете македонците да си се мъчат самите, че да не им се намествате ако не ве попитат. И илинденското въстание не успя, заради „помощта“ от България. Ходете в Крушово та да ти кажат. (Не забравайте) най-големия аматер за Македония, Каракачнчо. Ще го убият бе македонските сърби... А има ги!

    Коментиран от #45

  • 43 Асен Стефанов

    0 1 Отговор
    Не мога да повярвам че България на Македония и` е по-голям враг от Гърците. Рецепта как македонците и да не искат, да си скочат в скута на Сърбия и Русия. Та нали сме братя бе? - те казват че можеби не сме, но сме сигурно братовчеди. Иначе Македония не е българска земя само заради наказание, щото в двете с.войни България играеше на картата на роднините на немските ни царе.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: