Last news in Fakti

23 Октомври, 2020 14:45 3 911 17

Русия включи в мрежата новия енергоблок на Ленинградската АЕЦ

  • ленинградска аец-
  • аец-
  • енергоблок-
  • росатом-
  • русия-
  • атомна енергетика

Предстоят проверки на оборудването в динамични режими на работа

Русия включи в мрежата новия енергоблок на Ленинградската АЕЦ - 1

Новият шести енергоблок с реактор ВВЕР-1200 на Ленинградската АЕЦ бе включен за първи път в енергийната мрежа на Русия и достигна мощност от 240 мегавата.

„Това е значимо събитие, както за самия енергоблок, така и за Русия. В процеса на пускане на енергоблока има два основни момента – въвеждането на реактора на минимално контролируемо ниво на мощност и първото му включване в мрежата, когато започва да изпълнява своята функция и да произвежда електроенергия. Днес страната ни получи още един енергоблок с мощност от 1200 мегавата и укрепи авторитета си като водеща в областта на атомната енергетика“, отбеляза Александър Локшин, заместник генерален директор по оперативно управление на „Росатом“.

Синхронизирането и първото включване на шести енергоблок на Ленинградската АЕЦ с реактор ВВЕР-1200 в единната електроенергийна система на страната бе предшествано от етапа на енергийното стартиране. Процесът включваше редица изпитания като проверка на готовността на основното оборудване и системите на енергоблока за усвояване на топлинна и електрическа мощност, както и поетапно увеличаване на топлинната мощност на реактора от 1% до 35% от номиналната. Това ниво позволи турбогенераторът да бъде свързан към мрежата и да започне производство и подаване на електроенергия.

„Новият енергоблок на Ленинградската АЕЦ премина изпитания на електрическа мощност от 240 мегавата. Следва опитно-промишлената експлоатация, която включва поетапно усвояване на мощност на реактора до 100%. Предстоят проверки на оборудването в динамични режими на работа, свързани с имитация на спиране на основното оборудване на различни нива на мощност“, каза Андрей Петров, генерален директор на „Концерн Росенергоатом“, подразделение на „Росатом”. После енергоблокът ще бъде изключен за проверка на оборудването и след инспекция от държавната комисия ще бъде въведен в експлоатация през 2021 година.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А балъците

    30 3 Отговор
    А нашите евро-атлантици ги чакат да фалират....
  • 2 Факт

    32 3 Отговор
    Бачкат русите и се развиват.Това е истината.
  • 3 Рошко

    32 3 Отговор
    И ние отдавна сме включили, ама на задна
  • 4 другарят

    5 28 Отговор
    Да попитам мисирките! Тази новина защо ни я представяте? Това засяга руснаците, кой енерго-блок са включили и кай са изключили!

    Коментиран от #15

  • 5 Манол

    21 2 Отговор
    Само им ядат краката,а те си действат!Така е когато не се съобразяват с разни комисий и тям подобни!
  • 6 Митко Палаузов

    18 4 Отговор
    Ленинградската"АЕЦ" а ние кога ще имаме Живковата"АЕЦ" на косъм беше да ни остави два АЕЦ-ца безсрамник такъв!
  • 7 Бългaрин

    26 1 Отговор
    И еевроатлантическа България има с какво да се похвали. Големия бял брат ни подари два самолета f16 за военната ни авиация. Старички са и не летят, но са западняшки !
  • 8 плевен

    23 2 Отговор
    Ядрената енергетика е единствената област, където Русия е неоспорим световен лидер. Причината е една: Това не е лъжица за устата на никоя частна фирма. Става дума за образование, проучване, развойна дейност и капацитет на потребителите.
    А ние за Козлодуй ще купуваме реактор от фирма без опит.

    Коментиран от #9

  • 9 Бай Манчо

    16 0 Отговор

    До коментар #8 от "плевен":

    При наличие на платено и пълно оборудване за 2 ВВЕР-а боко ни закопа с 1 реактор с по малка мощност от единият ВВЕР но на цената на двата ВВЕр-а , а и радиоактивните отпадъци ше си остават тук в България във вече готовите бетонни кубове - и това ако не е предаване на националните интереси в полза на чужда държава .
  • 10 !!!?

    1 12 Отговор
    Русофилите веднага свалят гащи да ги включат !

    Коментиран от #11

  • 11 плевен

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "!!!?":

    Кажи нещо смислено. Простотията я могат всички.
  • 12 Рико

    0 11 Отговор
    Атомната електричество ще бъде енергия на бедните! Предстои! Богатите искат безопасност и чиста природа. Тръгне ли забраната от богата държава-плочките на доминото започват да падат. За незнаещите - освен топлинно замърсяване, както е при ТЕЦ-овете, при АЕЦ има и радиационно такова./ Това за тези които си фантаизарат,че АЕЦ били "чисти". /

    Коментиран от #14, #16, #17

  • 13 Оги

    6 0 Отговор
    Да са им честити. А Ганьо голтака пак ще пълни гушата на америте.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ввер

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Рико":

    Нещо не си много наясно! Пий си хапчетата редовно!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания