24 Октомври, 2020 15:39 2 548 13

Продължават протестите в Полша заради закона за абортите

  • полша-
  • аборти-
  • протести-
  • деца-
  • жени

Конституционният съд обяви аборта поради увреждане на плода за незаконен

Продължават протестите в Полша заради закона за абортите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Хиляди поляци излязоха в петък вечер на протест в градове в цялата страна срещу почти пълната забрана на абортите, които вече са подложени на един от най-ограничителните режими в Европейския съюз, предаде AFP.

В четвъртък Конституционният съд обяви аборта поради увреждане на плода за противоконституционен. Решението, което е окончателно, беше разкритикувано от либералната опозиция и от организации за защита на правата на жените в една страна със силни католически традиции. "Това е война", "Садисти, идваме да ви намерим", можеше да се прочете на протестни лозунги, на които бе изобразена символична червена светкавица, предаде БНР.

"Вчерашното решение означава пълна забрана на абортите в Полша, защото 98 на сто от законните аборти в Полша се отнасят до увреждания на зародиша", заяви Кристина Кацпура, директорка на Федерацията за жените и семейното планиране. "Това е недостойно отношение на полската държава към половината от нейното население, жените. Никога няма да го забравим", подчерта тя, като изрази особени притеснения за съдбата на жените, които не разполагат с много пари. "Ще им остават само различни опасни методи като аборт, извършен от неквалифицирани лица с методи, които дори не искам да споменавам. Просто ни върнаха в ерата на Чаушеску!", заяви Кацпура, визирайки последния румънски комунистически диктатор.

Вчера комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович заяви, че решението на полския Конституционен съд е равносилно на "нарушаване на човешките права". Бившият председател на Европейския съвет, полякът Доналд Туск, пък го нарече "политическо злодейство". Съгласно желанията на управляващата националистическа, традиционалистка партия "Право и справедливост" (ПиС) решението ограничава правото на аборт само до случаите, когато има опасност за живота на майката или при бременност, дължаща се на изнасилване или кръвосмешение. Полското президентство и епископската служба изразиха удовлетворение от Конституционния съд, който беше реформиран от правителството на ПиС. Оттогава Конституционният съд е обвиняван, че в него има множество лоялни към партията съдии.

По официални данни през миналата година в 38-милионната страна са били извършени само 1100 аборта, повечето от които са били разрешени поради увреждания на плода. Според неправителствени организации обаче броят на незаконните аборти в Полша може да достига близо 200 000 годишно.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    3 5 Отговор
    Що ми се струва че тези протести са против ограничителните мерки и намордниците, ама нещо май не не малко послъгвате
  • 2 Госあ

    4 9 Отговор
    Спокойно ! В недалечно бъдеще няма да има деца с увреждания. Поднебесната империя го показа. ККП ще редактира децата и грешки няма да има. Дръжте се за Китай !
  • 3 София

    7 3 Отговор
    Папата оня ден разреши църковен брак на еднополовите двойки а на поляците още им контролират гащите.
  • 4 Госあ

    9 9 Отговор
    Абортите трябва да бъдат абсолютно забранени в целия свят! Има хора, които осиновяват деца, включително и еднополовите двойки. Значи цървулите скимтят за осиновяването от еднополови двойки, но нямат проблем с убийството на плода ? Не ме интересува морала на шаврантиите, които изхвърлят бебета в тоалетната както ходят по голяма нужда. Интересува ме морала на обществото. А на всяка двойка трябва да бъдат осигурени безплатни генетични тестове и пренатални такива в първите фази на гаструлация, за да се даде възможност наистина да бъдат избегнати малформации. На по късен етап, писах за напредъка на ККП.

    Коментиран от #8

  • 5 Госあ

    3 4 Отговор
    А на тези, които слагат минуси за свръхпостиженията и напредъкът на комунизма, ще кажа, не става въпрос за ГАТАЦА и това да вземем заровете от природата, защото това няма да бъде добра стратегия, а за това да бъдат отстранени генетични дефекти и всяка двойка да има възможност да се възпроизведе нормално.
  • 6 Поп Унуфрий

    4 4 Отговор
    Това решение е от времето на Светите Инквизиции отпреди 500 години.Полша, Унгария и България в момента се управляват от .диоти.
  • 7 Кеф

    2 1 Отговор
    Раждайте крви полски аз идвам да ви неба.Охохохо
  • 8 Смех

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    Глпак контролирането на генома е невъзможно и абсурдно.

    Коментиран от #9, #10, #11

  • 9 Госあ

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Смех":

    “Като баща на две момичета не се сещам за по-хубав и по-полезен за обществото подарък от това дадеш на една двойка шанса да създаде любящо семейство. Наясно съм, че работата ми ще породи дискусии, но вярвам, че семействата имат нужда от тази технология” каза Хъ Цзянкуей сред като се родиха първите близнаци устойчиви на ХИВ
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Смех":

    Подходящ ник имаш. А ти откъде накъде разсъждаваш за това кое е възможно и кое не в Генетиката ? А ?
  • 12 Минчо

    5 1 Отговор
    ПОЛША Е ВЕЛИКА СТРАНА.БРАВО ЗА РЕШЕНИЕТО.ТАКА СЕ ГРАДИ БЪДЕЩЕ ЗА ЕДНА ДЪРЖАВА.АААА ТУК ГЛЕДАТ ДА ИЗГОНЯТ МЛАДИТЕ И ДА ЛИКВИДИРАТ СТАРИТЕ
  • 13 3379

    3 0 Отговор
    католици и мюсолмани са подобни фанатизирани свине
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания