Last news in Fakti

25 Октомври, 2020 19:33 3 724 27

Русия одобри план за развитие на водородната енергетика

  • русия-
  • пътна карта-
  • декарбонизация-
  • водородна енергетика

Водородната енергетика се разглежда като едно от ключовите направления за достигане на декарбонизация

Русия одобри план за развитие на водородната енергетика - 1
Снимка: Shutterstock

Руското правителство одобри „пътна карта“ за развитие на водородната енергетика в страната до 2024 година. Целта е увеличаване на производството и разширяване на сферата на използването му като екологично чист енергоносител, както и позициониране на страната сред световните лидери по производство и износ. По оценка на експерти, до 2050 година делът на водорода в световния енергиен баланс може да се увеличи в пъти. В голяма степен това е свързано със световната тенденция за декарбонизация на икономиката и намаляване на антропогенното въздействие върху околната среда.

Водородната енергетика се разглежда като едно от ключовите направления за достигане на декарбонизация - водородът може да бъде получен от нисковъглеродни източници, а използването му не води до изпускане на парникови газове.

Русия притежава важни конкурентни предимства за развитие на индустрията – наличие на значителен енергиен потенциал и ресурсна база, производствени мощности, географска близост до потенциални производители на водород, научна основа в сферата на производството, транспортирането и съхранението и действаща транспортна инфраструктура. Това може да позволи на страната в перспектива да стане лидер в сферата на производството и доставката на водород на глобалния пазар. „Пътната карта“ се разработва в тясно сътрудничество с експерти от редица министерства и научни организации, както и заинтересовани компании като „Газпром“, „Новатек“ и „Росатом“.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хи хи

    10 78 Отговор
    Какъв план тия нямат технологии смешниците.

    Коментиран от #2, #11, #16, #27

  • 2 плевен

    5 43 Отговор

    До коментар #1 от "Хи хи":

    Никъде няма ефективна технология. Това са мечти на неадекватни политици. Същите простотии слушаме и от Европейския с.....

    Коментиран от #4, #25, #26

  • 3 не може да бъде

    66 4 Отговор
    Имам подозрение,че водородъг може да предизвика сериозни промени в икономиката на света.Досега най-важният енергоносител е определял водещата валута.В епохата на въглищата водещата валута е бил паундът,в епохата на нефта -доларът,а сега се задава една перспектива ,че във водородната епоха водещата валута ще стане рублата !?Припомням,че Северен поток-2 може да транспортира водород.Дали за това американците реагират като ужилени от стършел на посторояването на газопровода!?
  • 4 Госあ

    12 34 Отговор

    До коментар #2 от "плевен":

    Ефективните технологии са три - най ефективната - реактори 4то поколение (първия в Япония), солари (първия огромен парк Япония ), биотехнологичен подход ( олимпийското селище в Токио, Япония ще бъде захранвано от отпадните води на града )

    Коментиран от #8, #23

  • 5 Госあ

    8 4 Отговор
    Абе факти,каква е причината да ме баннвате?

    Коментиран от #22

  • 6 Госあ

    7 25 Отговор
    Въпреки мнението на ватниците, надявам се Путин и Суга да намерят дипломатично решение и да вкарат света в права посока. За сведение на ватниците, всички образовани руснаци с които съм общувал харесват Япония.

    Коментиран от #7, #14

  • 7 Само питам

    27 1 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Какво е странното,че руснаци харесват Япония?А джендърите харесват ли Япония?Знам,че арабелите и мангустаните - не

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Госあ

    16 7 Отговор

    До коментар #7 от "Само питам":

    Хубаво,че в България има хора, които харесват руснаците, а не ватниците. Поздравления. За джендърите, нямам представа. Не ме вълнуват. Загуба на време. Ватниците да ги коментират.
  • 10 Вълко Червенков

    3 32 Отговор
    Какъв водород бе,фантазьори русофилистични.Извън големите градове на Рускенефа,а това са 80% от територията,основният източник на енергия са дървата.Кал до колене,мутанти,които лочат антифриз и лосион за баня,газени лампи и свещи,каруци и стари соц таратайки.

    Коментиран от #12

  • 11 СССР

    25 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хи хи":

    Тъпанарчо,ако ги нямаше "смешниците" да спасяват България сигурно още на турски щеше да пишеш....
  • 12 Румпелщилцхен

    14 0 Отговор

    До коментар #10 от "Вълко Червенков":

    Добре че не пият белина срещу короната, като развитите американци.
  • 13 Калбо

    6 1 Отговор
    по-голямата част от технологиите са създадени от славяни и азиатци а за химията много добре знаете че менделеевата таблица си е руска японците са най-технологичната нация в света

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 🤣😀😁😂🤣😃

    0 5 Отговор

    До коментар #13 от "Калбо":

    Най технологично развити нации са Ю.Корея и Германия
  • 16 развийш ли

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хи хи":

    Га напрайте плана и го реализирате да са похфалите
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 НОРМАЛНА КОЧИНАл

    5 0 Отговор
    Велика Русия нямала технологи.Краварите като чуят за хиперзвук мислят че е нещо за ядене.И се возят на Руски космически кораби.15 години ниможаха да прекопират двигател за ракета.коя Европеиска кочина може да асфалтира всички пътища със собствени средства.Такава е територията само на Европеиската част на Руся.
  • 19 НОРМАЛНА КОЧИНА БГ. 30години

    6 0 Отговор
    Като са толкова умни Българите начело с вожда .Има ли нещо построено и завършено от демократите .
  • 20 Стефан

    0 1 Отговор
    Искам само да Ви напомня ,че смес от 97процента Водород и 3процента Кислород се самовзривява.Корпусите на синхронните генератори/за производство на ел.енергия/ са запълнени с Водород.Който е работил в Ел.цех на Ел.централа знае колко коварен може да бъде Водорода.
  • 21 НОРМАЛНА КОЧИНА

    7 0 Отговор
    Японците са толкова технологични ,че Руснаците им строят атомната централа.Има висши технологи в които Руснаците са лидери.Битови технолги в които запада е по напред
  • 22 Xaxa

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    И аз стм така това е нормално ако пишеш за правителството нещо лошо
  • 23 Кривоглед

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    Дрън, дрън!
  • 24 Бпф

    1 0 Отговор
    Руснаците ще произвеждат водород от природен газ чрез пиролиза с 0 въглеродни емисии. Това е единственият смислен и икономически ефективен проект в световен мащаб.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 БРЦК

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хи хи":

    По голяма глупост няма . Това което казваш произлиза от твоето невежество
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания