Last news in Fakti

26 Октомври, 2020 20:59 7 163 42

Смяната на времето може и да не бъде отменена. Ето защо:

  • часовник-
  • време

Още преди години Фон Бланкенбург е доказал и нещо друго: че смяната на времето не води до някаква съществена икономия на енергия

Смяната на времето може и да не бъде отменена. Ето защо: - 1
Снимка: Shutterstock

Още преди две години ни казаха, че смяната на времето ще бъде отменена. Но решението е застрашено от провал, тъй като държавите в ЕС не могат да се договорят кое часово време да бъде въведено - лятното или зимното.

И отново превъртяхме стрелките. А още преди две години ни казаха, че смяната на времето ще бъде отменена: през 2018 тогавашният председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обяви, че над 80% от европейците, участвали в съответното допитване, са поискали смяната на времето да бъде премахната. Впоследствие Европейският парламент реши смяната между лятното и зимното часово време да бъде отменена най-късно през октомври 2021 година. Но правителствата на държавите-членки още не са се договорили кое часово време да бъде въведено - зимното или лятното. И няма никакви изгледи за скорошно решение.

Кога ще спрем да местим стрелките?

Според добре осведомени източници, германското председателство на ЕС, което продължава до края на годината, не възнамерява да влага много сили в тази посока: имало по-важни въпроси, а освен това за взимането на такова решение се изисквало квалифицирано мнозинство. В Берлин смятат, че е най-важно да се избегне хаосът, който би възникнал, ако отделните държави в ЕС решават въпроса индивидуално.

Самото германско правителство досега не е заело позиция относно избора на лятно или зимно часово време. Освен това то очаква от Еврокомисията експертна оценка за последиците от отмяната на двукратното превъртане на стрелките. А тези последици определено ще бъдат сериозни. На територията на ЕС има три часови зони: западноевропейско, средноевропейско и източноевропейско време. Ако занапред се въведе единствено лятното часово време, през зимата в западните и северозападните региони ще се развиделява много късно. На 21 декември в испанския град Виго слънцето ще изгравя едва в 10:01, а във френския регион Бретан - в 10:07. Ако пък се въведе за постоянно зимното часово време, през лятото на изток ще съмва твърде рано: във Варшава слънцето ще изгрява в 3:15, а в Берлин - в 3:44 часа.

В същото време смяната на времето подлага много хора на истинско изтезание. Според едно германско проучване, близо 30% от хората страдат от физически и психически проблеми в резултат от местенето на стрелките: изпитват необяснима умора, срещат трудности при заспиване вечер, спят на пресекулки.

"Сега е най-подходящият момент"

Германският икономист проф. Корбиниан фон Бланкенбург смята, че тъкмо сега е най-подходящият момент за премахване на смяната на времето. „В резултат от пандемията фирмите и институциите развиха нова гъвкавост“, казва той и припомня, че работата вкъщи и онлайн съвещанията вече са нещо съвсем нормално. Икономистът обяснява, че стриктното спазване на точни часове за старт и край на работния ден или на лекциите в университета губи значение, когато части от труда и учението се преместят във виртуалното пространство.

Още преди години Фон Бланкенбург е доказал и нещо друго: че смяната на времето не води до някаква съществена икономия на енергия. До същия извод стига и Федералната служба за околната среда: през лятото лампите наистина се палят по-късно, затова пък през пролетта и есента в сутрешните часове е необходимо повече отопление. Така плюсовете и минусите се балансират.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 clock

    119 20 Отговор
    Голяма простотия е тая смяна на времето! :(

    Коментиран от #19, #39

  • 2 рттт

    78 5 Отговор
    бюрокрацията може да смаже всяко желание да се свърши нещо хубаво
  • 3 Мислещ

    39 76 Отговор
    Не виждам проблем със смяната. Лятното е по-удачно лятото, а астрономическото - зимата. Няколко дни свикване са нищо пред цял сезон с разбъркано време.

    Коментиран от #11, #34, #41

  • 4 розово

    13 22 Отговор
    Да вземат пример от Ердоган.
  • 5 Полуидиоти

    73 9 Отговор
    са в ЕС. Какво не договарят? Има си стандартно време от време оно.
  • 6 Евроатлантик

    48 2 Отговор
    Хахаха колко сме жалки но важното е че нашти хора усвоиха парите от жалката смешна пропаганда. Хахаа
  • 7 Гошо

    76 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "ЕС не могат да се договорят кое часово време да бъде въведено"
    То пък те ,като че ли досега са успяли за нещо да се договорят
    Единственото решение което взимат без проблеми е отлагането на взимането на решение
  • 8 Дойче веле

    36 1 Отговор
    Що не фъргат ези-тура
  • 9 гнида

    73 2 Отговор
    Договориха се за вноските за ец , да караме на фарове , договориха 5г , договориха какви ли не геноцидни промени , но не успяха за това да се разберат ? Много мразя някой да мисли , че паса трева ! Едни тупани с по 8 000 евро заплати и безброй преференции не могат да оправят едно време ? Значи са некадърни и мястото им не е там !
  • 10 WTF

    26 3 Отговор
    Стиха сте ни облъчвали с вашите "осведомени източници". Власт имащите при смяна на времето напомнят на простосмъртините, че могат да въртят стрелките на часовника в разрез с астрономическото време, за да са най-велики. В България държавното управление е винаги "Yes" за въртенето и за кво ли не...
  • 11 Мимо

    33 11 Отговор

    До коментар #3 от "Мислещ":

    Съгласен съм с теб и имам един основен аргумент - ако се приеме астрономическото (зимното) това значи, че вече лятото ще се съмва в 4 часа и нещо, и в 10 часа - 10:30 вече навън ще е МОР! Ама това може да го Интересува човек, който се труди навън (не полицай - тяхното не е труд) , ама решенията ги взимат офис-плъховете, които си висят на климатици и нямат никакъв зор да знаят какво става навън.....

    Коментиран от #30

  • 12 Анонимен

    16 8 Отговор
    Тези пак се и****а на метено. Явно тази тази статия е за дебили от западна Европа. Когато сме по лятното часово време лампите се палят по-късно, защото сме 1 час напред. През пролетта и есента пак сме 1 час напред и вместо 7 часа е 8 и защо е нужно повече отопление когато още сме по леглата. Незнам този какъв фон е но наистина е пълен гьон.
  • 13 Все ми е тая,

    6 12 Отговор
    щото спя, докогато си искам и часовник изобщо не ми трябва. Да му мислят тези, които си имат задължения по график, аз не съм от тях...

    Коментиран от #17, #20

  • 14 Шопо

    14 0 Отговор
    По кое ли ? По БОЖИЕТО !!!!
  • 15 фен на сидеров

    26 5 Отговор
    времето е едно и то е астрономическото, прието преди векове ! всичко друго е евроджендъризъм !!! чудят се , с какво да си губят скъпоплатеното от нас парламентарно време !
  • 16 Един

    22 5 Отговор
    Тъпи евродепутати! 12 часа на обяд означава , че слънцето е зенита си! Какво има да му мислите ! Само си придавате важности! Като не можете да вземете единствено вярното решение - да ви няма от там НЕКАДЪРНИ сте!
  • 17 Красен Кралев

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Все ми е тая,":

    Ти явно си или бакшиш или сервитьор или проститутка!
  • 18 denker

    16 4 Отговор
    За да спре въртенето на стрелките и да спре дърво-философстването къде щяло да съмва по-рано и къде да мръква по-късно е необходимо да се въведе ЕСЕННОТО часово време, което пък ще премине в нова полемика: В какво се изразява есенното часово време... и т.н. и пр. съображения.
    При положение, че има дефинирано АСТРОНОМИЧЕСКО време и че слънчевите часовници показват точно кога е 12 часа на обяд по всички земни кълбета и полукълбета, седнали едни чиновници да умуват къде е на 1000 половината, дали да се въвеждало лятното или зимното време, дали всяка държава да си била избирала кое часово време и пр. дивотии.
    Щом един такъв елементарен въпрос (който на всичко отгоре ни отвлича вниманието от къде по-важните проблеми) ЕС не може да го реши, то какво друго добро за обикновения човек можем да очакваме от тях?! Въпиюща некомпетентност или брюкселско канцеларска хитрост?
    И не ме мислете, че съм против обединена Европа.
  • 19 Име

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "clock":

    Тц, простотия е отмяната ѝ
  • 20 София

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Все ми е тая,":

    Ти свободен щастлив човек.
  • 21 ЕС прецедател

    2 2 Отговор
    Времето е наше! Няма накъде да ритате!
  • 22 denker

    1 12 Отговор
    Спомням си по комунистическо време една друга практика за уж икономия на енергия преди да въведат връткането на стрелките на часовниците. Някъде към 74-та година въведоха да се почива в сряда при шестдневна работна седмица, а в неделя се ходеше на работа и на училище. След една година минахме да почиваме в четвъртък и пак да се работи/учи в неделя. Отмениха го това чудо.
    Сега с часовниците пак намирисва на нещо ...

    Коментиран от #28

  • 23 jjjjj

    7 2 Отговор
    Ами превъртете ПОЛОВИН час еднократно и да се свършва простотията .... Ама отде толкова акъл у политици....
  • 24 Да си остане

    9 16 Отговор
    Лятното часово време
  • 25 Даа

    12 2 Отговор
    Това само доказва какви идиоти управляват ЕС.

    Коментиран от #27

  • 26 Ццц

    18 6 Отговор
    Има едно време. Нарича се астрономическо. Що за малоумници са се събрали в Брюксел?!
  • 27 Фак ю

    16 1 Отговор

    До коментар #25 от "Даа":

    Много са си умни, не са идиоти яки евра взимат да си правят моабет,а и какви превилегии имат е друга бира шепа хрантутници и легални крадци.Всички държави бачкат за тях за да може да пърдят в бани по 50кв.м. на папкат екзотична храна и да акат по 3-пъти на ден.
  • 28 Мери

    17 0 Отговор

    До коментар #22 от "denker":

    Такова нещо никога не е имало през 1974 г. Защо лъжеш ?
  • 29 1234

    1 0 Отговор
    Хората които си мислеха че часовото време Няма вече да се сменя и изглеждаха предимно така
  • 30 Gogo

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Мимо":

    Което и време да се избере няма значение. Решението тогава е лятно и зимно работно време.

    Коментиран от #32, #42

  • 31 Само СДС

    7 8 Отговор
    Има вариант да минеме и на ''Лятно Московско Време Постоянно'' ако тъпата Европейска комуна се занимава с глупости и прокарва тотален нео-комунизъм наречен ЕС! Крайно време е комунизмът да бъде забранен и Европа да започне да се управлява от десни капиталистически партии! Стига с тая Комуна наречена Европейска комисия!
  • 32 Мимчят

    8 6 Отговор

    До коментар #30 от "Gogo":

    Най доброто време и истинско си е астрономичното.Толкова години си беше по добре,преди смяната му.Така че зимното трябва да остане за постоянно...
  • 33 name

    12 1 Отговор
    От 1 час съм буден благодарение на тая простотия и чакам да стане време за работа. Биологичния часовник не се интересува от въртенето на стрелките. При всяка смяна ми трябват 2-3 месеца да вляза в ритъм, а това се отразява на производителността на труда.
  • 34 До Немислещ

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "Мислещ":

    Абсолютна грешка. Смяната води до повече загуби. Да не говорим за периода на адаптация и разболяване на хората. По голяма глупост от това няма. Не може някой да седи зад едно бюро и да реши, че сега е 2 часа, а след малко ще е 1 ч. Лудост.
  • 35 do седесарите

    5 1 Отговор
    СЕДЕСАРИТЕ И ФАШИСТИТЕ КОИТО РЕВЪТ ЗА ЗИМНОТО ВРЕМЕ И ЧЕ УЖ ЗИМНОТО БИЛО АСТРОНОИЧЕСЛО ПОДЛЕЦИ И ЛЪЖЦИ КЕФИТЕ ЛИ СЕ ,ЧЕ ВЕЧЕ Е ТЪМНО В В 17:00 А Е СВЕТЛО В 06:00 СУТРИНТА ЗАБЛУДЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ДА БУТНЕМ ЗИМНОТО ДА ЖИВЕЕМ КАТО КЪРТИЦИ В ТЪМНИНА СУТРИН ДА СЕ СЪМВА ПРЕЗ ЛЯТОТО В 3:30 ДА СПИМ ПО СВЕТЛО А ДА ЖИВЕЕМ ПО ТЪМНО И ПОВЕЧЕТО ОТ ГЛУПЦИТЕ КОИТО КОМЕНТИРАТЕ НЕ ЗНАЕТЕ КЪДЕ СЕ НАМИРАТЕ ЗАЩОТО ПАСЕТЕ ПАТКИТЕ ОГЛЕДАЙТЕ СЕ ИЛИ ВИЖТЕ КОГА СЕ СЪМВА И КОГА СЕ МРЪКВА ТОВА Е АСТРОНОМИЧЕСКОТО ИЛИ ГЕОГРАВСКОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА БЛГАРИЯ СТАДНИ!

    Коментиран от #36

  • 36 гео дундаров

    0 1 Отговор

    До коментар #35 от "do седесарите":

    Ей нервак, не си си пил хапчетата.
  • 37 ПиПи

    1 0 Отговор
    "Кога ще спрем да местим стрелките?" Когато се преместим на Луната.
  • 38 Рептилите

    2 0 Отговор
    като Фон Бланкенбург, Рокфелеровзи и тем подобни "светила" ни принуждават да караме с включени фарове, оспорват научно доказани мерки, само и само да вдигнем потреблението, преките и косвени разходи и от там печалбата за ТЯХ .. всичко е демагогия за да плащаме и да ни съдират по няколко кожи - представете ски само за 1 час включено осветление в световен мащаб каква енергия е необходима
  • 39 Рошко

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "clock":

    На някой направи ли му впечатление изречението, 80%искат да не се сменя сами си правете изводите че тези 80%може много работи да искат ама останали 20%решават, чисто психогия
  • 40 Аве Адолф Хайл

    0 0 Отговор
    ДобриЮтро .....
  • 41 Рико

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мислещ":

    -Часовете- са нещо условно. Значи няма никакъв проблем да се напишат наново. Да се прецени кое и най-удобно и да се пренапише.Стига сме се страхували от промени!
  • 42 Рико

    1 2 Отговор

    До коментар #30 от "Gogo":

    Не е ли по-практично фирмите сами да си определят работното време.
Новини по държави: