Last news in Fakti

27 Октомври, 2020 13:38 9 742 30

Българка в Южна Корея разказва защо там почти няма коронавирус

  • ковид-19-
  • южна корея

Проследяването на веригите на заразяване помогна изключително много за изолирането на болните

Българка в Южна Корея разказва защо там почти няма коронавирус - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Тук всеки е с маска нонстоп. Абсолютно навсякъде и от самото начало." Българската студентка Йордана Стоянова, която от две години живее в Сеул, разказва как 50-милионна Южна Корея успява да овладее коронавируса.

„Живеем нормално, просто носим маски“ - така Йордана Стоянова описва ситуацията в Южна Корея днес. Азиатската държава регистрира първия случай на коронавирус още на 20 януари, а на 1 март броят на новозаразените надхвърли 1000. Оттогава обаче разпространението на вируса е под контрол, а при избухването на нови огнища се реагира мигновено.

Йордана живее в Сеул от две години. Предстои ѝ да завърши „Международни отношения“. Все още не е решила къде ще продължи живота си след това. „Ако си намеря работа тук, ще остана. Сеул е все пак град с 10-милионно население, който предлага много възможности."

Как го постигат?

Със своите 50 милиона жители Южна Корея е една от най-гъсто населените страни в света. Въпреки това в последните седмици новите случаи на Ковид-19 не надминават 200 на ден. Как го постигат? „Още в началото бяха въведени много строги мерки“, обяснява Йордана. „Освен това хората предоставят информация на властите. А институциите следят всички граждани - кой къде и кога е ходил. Проследяването на веригите на заразяване помогна изключително много за изолирането на болните“, допълва тя.

Тук веднага се набива на очи сравнението с Европа, където мнозина не биха се съгласили да предоставят на властите информация за местонахождението си. Йордана отчита тези културни особености, а за прословутия азиатски колективизъм казва: „Не е трудно човек да се напасне, ако прояви разбиране към една по-различна култура".

И други специфики помагат за бързото овладяване на коронавируса. Една от тях е дигитализацията. „Тук се ползва мобилно приложение. Повечето заведения сканират баркода от него и щом бъде установен случай на заразен, властите могат веднага да се свържат с теб", обяснява Йордана. Питаме я и за маските, тази толкова спорна тема в България. „Тук всеки е с маска нонстоп. Абсолютно навсякъде и от самото начало. Свиква се с това. А и няма да носим тези маски вечно. Рано или късно пандемията ще отмине."

Стриктен контрол

Пандемията подложи на изпитание един от основните принципи на европейската идея - свободното движение. Държавите на Стария континент и до днес не са единодушни кога и дали изобщо да се затварят граници. В Южна Корея подхождат много по-стриктно: „Всеки, който влиза в страната, задължително остава в 14-дневна карантина“, разказва Йордана.

„Щом кацнеш, директно те отвеждат със специален транспорт или в обособена за карантина сграда, или в апартамента ти. След това трябва да се тестваш и всеки ден да си въвеждаш температурата и симптомите в специално приложение", обяснява българската студентка. Проверката е лесна: чрез GPS на мобилния телефон се следи дали нарушаваш карантината.

"Липсват ми междучовешките отношения в Европа"

Накрая сменяме темата и питаме Йордана за живота в Южна Корея отвъд коронавируса. Какво ѝ липсва? „Започват да ми липсват истинските взаимоотношения между хората в Европа. Тук хората са много дружелюбни, но не са напълно откровени. В даден момент решаваш, че някой проявява интерес към теб, но всъщност изобщо не е така. Трудно е да разбереш какво наистина мислят". Корейците са известни и със своята консервативност, обяснява Йордана: „Тук семейството е от изключително значение. В Европа сме по-големи индивидуалисти. И тази свобода понякога ми липсва".

А какво би ѝ липсвало от Южна Корея, ако реши да се върне обратно в Европа? „Никога не съм се чувствала в по-голяма безопасност, макар да съм живяла и в Австрия, която също е безопасна държава. Уредеността, чистотата, достъпът до всякакви възможности за развитие, начинът на организация на държавата - тези неща със сигурност ще ми липсват."


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    11 22 Отговор
    Нямат шото са сатанаисти.
  • 2 Дългият

    44 35 Отговор
    Недей говори така че нашите невярващи ще те оплюят..Маските са фалш,питай Мангъра...У нас всеки прави каквото си иска.. и за това сме на това дередже...
  • 3 Точка Омега

    18 17 Отговор
    Абре вие не разбрахте ли, че Ковида засяга най вече християните и в момента се води война между силите на Лукавия (всички правителства и слугинаж) и човешката душа, закриляна от нашия Бог Христа и Петия Ангел. Ония дръпнатите са си живи сатанисти, вярващи в науката и прогреса, фалшивите ценности.
  • 4 никой

    14 14 Отговор
    Ми ела си тука, в момента е слободия и свободия , ще си отживееш,ама може и Ковид да пипнеш..
  • 5 Псевдоним

    33 10 Отговор
    Значи ето къде е заровен ключът от палатката - трябва всички да сме като корейците и да ни следят и да носим маски.

    Коментиран от #10

  • 6 Булгартабак

    16 26 Отговор
    НЯМА КОРОНА ЩОТ НЕ СЕ ДАВА ТРИБУНА НА МАНГЪРКИ, АКО ПОЧНАТ ДА ДОПУСКАТ ПУБЛИЧНИ ИЗЯВИ НА МНОГОЗНАЙКОВЦИ ЩЕ СКАПЯТ ДЪРЖАВАТА
  • 7 Санитар

    28 9 Отговор
    Маските не предпазват от вируси а само от бактерии.В слюнката има и от двете.Южна Корея и Япония са на светлинни години пред Европа и САЩ а България е на последно място сред африканските държави

    Коментиран от #17

  • 8 Блондин

    17 17 Отговор
    Извод - където няма мънгъри няма и корони.
  • 9 Отговора е в контрола

    17 5 Отговор
    Просто там са зомбирани и послушни,а тук не сме.
  • 10 стоян георгиев

    27 6 Отговор

    До коментар #5 от "Псевдоним":

    извода е много по-лесен и тои е че в корея е чисто сигурно,живеят дълго в добри семеиства ,а тук е мръсно,бедно мрем като за световно,щото сме много по-умни и ги знаем много работите!там произвеждат коли,самолети,ядрени реактори ,телефони...тук обаче ги знаем работите ,а те са глупави щото носят маски.та тва са изводите за съжаление!

    Коментиран от #12

  • 11 агент08

    9 8 Отговор
    Голяма разбирачка се извъди тая овца!
  • 12 ооооооооооооо

    6 5 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    ДАЛИ ЩЕ СХВАНЕШ НАПИСАНОТО?????
    Докато лекувал пациентите си в Северна Корея, неврологът Чой Чун Хун трябвало сам да си купува необходимите материали за защита от инфекции като предпазни маски и ръкавици. През 2002/2003 той се грижел за пациенти с тежък остър респираторен синдром (ТОРС), но не разполагал с нищо друго, освен с един обикновен термометър, разказва той пред Дойче веле. Няма как да се провери достоверността на неговите думи, но те се припокриват с много други изказвания от Северна Корея.Неврологът Чой избягал от там през 2012 година. Дотогава работел в Център за борба с епидемията в североизточната част на страната. Днес той работи в университета на южнокорейския град Седжон. Според него, официалните съобщения от Пхенян, гласящи, че в Северна Корея няма нито един случай на коронавирус, са чиста пропаганда. Той припомня, че 1400-километровата граница на страната с Китай остана отворена до края на януари. Именно тогава коронавирусът е проникнал в КНДР, убеден е медикът. "Вън от съмнение е, че в Северна Корея има хора, починали от Ковид-19", казва той и добавя, че в тази страна хората преди са умирали и от много по-невинни вируси. "Северна Корея е истински музей на вирусите", казва неврологът.

    Твърденията от Пхенян, че властите не са допуснали вируса да нахлуе в страната, не го учудват: "Те не желаят да покажат на целия свят колко слаба е севернокорейската система на здравеопазване". А става дума и за нещо много по-съществено: "Когато се разбе
  • 13 провинциалист от провинция Тракия

    10 11 Отговор
    Студентката специалист-вирусолог ли е? Опа, тя студентка, няма как да е специалист. И все пак, по какво е студентка?
  • 14 Присмехулник

    14 5 Отговор
    В България всеки е специалист,разбира от всичко.Бай бабо да не те гази мечка...са казали хората...И на мен не ми е кеф с тази маска но я нося защото такава е заповедта.И моята кола може да се движи с 180..200км но карам с 140,защото такъв е закона.Докато не променим чиповете в главите все ще бъдем на опащката...
  • 15 Колко удобна е таз кокошка.

    10 6 Отговор
    Веднага думите й в интернет, да носим намордници, да не гледаме какви ги мъдри Бащицата, крал не крал, да не питаме, да свеждаме покорно главици и се молим за крехкото му здраве. Е, взел хонорар, Батко помага на студентите.

    Коментиран от #16

  • 16 Наблюдателен

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Колко удобна е таз кокошка.":

    Защо пишеш и гледаш само в БГ.В цял свят е така,не е само у нас.
  • 17 д-р Охо Бохо

    8 4 Отговор

    До коментар #7 от "Санитар":

    Санитарче, маската те пази от влагата( капчици) в издишания въздух от някой близо до теб .Точно в тия капчици са вирусите и бактериите. Ако със същия този си ,,обменяте " флуиди(слюнки и др. телесни течности) , много ясно че маската няма да ти помогне.

    Коментиран от #24

  • 18 Русенец

    4 6 Отговор
    Нямат коронавирус, защото си нямат Мангъров.
  • 19 Грипа е измама

    4 5 Отговор
    Лъжа и измама не вервайте
  • 20 Нещото

    3 2 Отговор
    Е там където са те има само 3 големи държави които са хомогенни отдавна затова е така иначе тук по времето на цар Симеон ако бяхме на 3 морета и нямаше първа и втора световна на наша територия досега да сме 500 милиона българи само бели стриктни и с свръх икономика
  • 21 NEMESIS

    6 5 Отговор
    Брат ми живее в Ню Йорк. Казва, че там на 100% всички са с маски. Резултатите от тестванията там са: 1% заразени в 20-милионен мегаполис. "Тръмпските" щати, където е анархия като при нас и рядко някой е с маска е тотална катастрофа - масово болни, огромен процент. Иформация от 1-ва ръка, изводите са си за вас..

    Коментиран от #23, #26

  • 22 ohoboho

    7 7 Отговор
    тая кой я пита ,та се прави на умна ,да си седи при жълтурите и там да ръси мозък

    Коментиран от #25

  • 23 Дългият

    6 2 Отговор

    До коментар #21 от "NEMESIS":

    Няма да те разберат,не се хаби,Тоз добитък който ръси минуси,заслужава да се срещне с вируса в по тежката му форма за да разбере някой истини...
  • 24 Булгартабак

    5 6 Отговор

    До коментар #17 от "д-р Охо Бохо":

    ДАВАТЕ ЛИ СИ СИ СМЕТКА ЧЕ ТОВА ЗА МАСКИТЕ НЕ ГО СХВАЩАТ 50% ОТ БЪЛГАРИТЕ, ГЛАВНО МАНГЪРОИДИ, И КАКВО ГОВОРИ ТОВА ЗА НАЦИЯТА ?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 :нйпокпклп

    5 3 Отговор

    До коментар #21 от "NEMESIS":

    Хаха глпак.Маската не предпазва тъй като порьзността е по-голяма от размерите на вируса.Да твърдиш обратното показва пълна неграмотност по физика.Второ Ню Йорк е фрашкан със заразени за разлика от Тексас където няма заразени и е щат на Тръмп.

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 чичо

    4 1 Отговор

    До коментар #26 от ":нйпокпклп":

    Много си умен, не си го разбрал за какво трябва да се носят маски! Трябва да помислиш ,ако можеш!
  • 29 Закусвам ракия,вино и люто

    2 0 Отговор
    Мерките,опитващи се да постигнат някаква относителна стерилност, са всъщност голяма заблуда.За вирусните инфекции най-доброто решение е силна имунна система и придобит имунитет към определения вирус.При изолация имунната система става ленива,не се запознава с вируса и при напускане на стерилната среда става много по - уязвима и слаба и срещата с дадения вирус ще е много по-болезнена за обезоръжения и мързелив защитен механизъм на организма.Т.е какво означава това-че изолацията трябва да стане постоянна и непрекъснато да се увеличава.Чрез тези мерки ние всъщност се обричаме в бъдеще към изкуствен подбор и селекция на индивиди със слаба имунна система.А сега наздраве!

    Коментиран от #30

  • 30 Ами то

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Закусвам ракия,вино и люто":

    това е целта на "световния елит"