27 Октомври, 2020 15:03 2 430 13

"Драматичен недостиг на медицински персонал в Германия"

  • германия-
  • ковид-19

В момента в Германия в интензивни отделения се лекуват общо 1362 пациенти, от които 622 са на изкуствено дишане

"Драматичен недостиг на медицински персонал в Германия" - 1
Снимка: Shutterstock

В Германия специалистите по интензивна медицина предупреждават, че при грижите за болните от Ковид-19 може да настъпят сериозни проблеми - поради драматичен недостиг на медицински сестри. Липсват около 4000 кадри.

Броят на новозаразените с коронавирус в Германия продължава да нараства. През последното денонощие са регистрирани 11 409 инфекции - с около 4500 повече, отколкото преди седмица, сочат данните на института "Роберт Кох". От началото на пандемията в Германия са се заразили близо 450 000 души, а броят на починалите във връзка с вируса надхвърли 10 000.

В интензивните отделения има достатъчно легла

На този фон лекари бият тревога заради острия недостиг на медицински сестри и друг обслужващ персонал в интензивните отделения на болниците. Там все още има достатъчно на брой свободни легла, както и апарати за изкуствено дишане. Но това не помага, когато "липсва персонал, който да се грижи за пациентите", заявява пред изданията от медийната група "Функе" президентът на Германското интердисциплинарно сдружение за интензивна и спешна медицина DIVI Уве Янсенс. По негова груба оценка, в интензивните отделения в цялата страна има недостиг на около 3500 до 4000 обучени кадри.

И президентът на браншовата организация на германските болници Гералд Гас определи липсата на болничен персонал като "основно предизвикателство" за системата, ако броят на пациентите продължи да нараства. По думите му, на клиниките им се налага да прехвърлят персонал и - подобно на първата вълна през миналата пролет - да се концентрират основно върху обслужването на най-тежките случаи. Една пета от пациентите, постъпващи в болница след заразяване с коронавирус, биват настанявани в интензивно отделение. В момента в Германия в интензивни отделения се лекуват общо 1362 пациенти, от които 622 са на изкуствено дишане.

От СЗО също предупреждават за опасността от претоварване на интензивните отделения в болниците - основно в Европа и Северна Америка. "В много страни от северното полукълбо броят на пациентите в болниците нараства тревожно, а интензивните отделения бързо се запълват", заяви шефът на организацията Тедрос Гебрейесус.

Какви мерки обмисля Германия?

На този фон Германия обмисля нови мерки за ограничаване на пандемията. На среща при канцлерката Ангела Меркел в сряда (28 октомври) утре, министър-председателите на отделните провинции ще обсъждат нови ограничения. По информация на "Билд Цайтунг", Меркел настоявала за един вид "лек локдуан" (Lockdown light), което включвало например затварянето на барове и ресторанти, както и забрана за публичните прояви. Не се предвижда ново затваряне на училища и детски градини, освен ако те не попадат в райони с особено висок брой заразени. Също и магазините ще продължат да работят, но при спазване на строги мерки, пише изданието, като се позовава на добре информирани източници. Тази информация се потвърждава и от новинарския канал n-tv.

Шефът на Германския институт за икономически изследвания Марсел Фрачер смята, че би било разумно икономиката на страната да се стопира временно - за срок от две седмици. "От гледна точка на икономиката един кратък, остър локдаун би бил може би най-добрата опция", заяви той пред телевизия SWR. Във всеки случай това е за предпочитане пред продължаваща седмици или месеци наред несигурност, уточни икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мале

    17 0 Отговор
    Представете си ние с нашите безбройни кадри как ще закъсаме

    Коментиран от #6

  • 2 леле мале

    12 1 Отговор
    Ами нашите са по пътя за там!
  • 3 Рошко

    14 1 Отговор
    Оопс аз ли грешно съм разбрал или вие нещо се думите пак, 80и кусур милиона германци само 1362 са в интензивно тцтцтцт

    Коментиран от #8

  • 4 БАЙ Х@Й

    11 4 Отговор
    Що бе!!! Я колко лекари и сестри прииждат от Афганско, през Средиземно море и чак от Сирия и Иран!

    Коментиран от #7

  • 5 гжгж

    12 2 Отговор
    Не престават с натрапчивото заливане на помийна пропаганда. Лековерните, със слаба психика ще получат поредната порция стрес - дезинформация.
  • 6 Рошко

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мале":

    За нашите не се притеснявай, тука по закъсалите ги пращат направо в моргата тщот те пак станаха оод с погребалните агенции, 1000 кинтос за ковчег и в два на един без комин
  • 7 А бе

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й":

    не са баш лекари
  • 8 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Рошко":

    Не бе ти си глуп@в просто! Казва се , че има недостиг на кадри !! Още нищо не е сеършило след време ще видим какво бройка общо е минала през интензивното! Тука при нас също е кофти работата вече двама души починаха заради отказ за прием в болниците поради липса на кадри! Кога ще си го набиете в тъпите кратуни , че не е само корона вируса има и други заболявания но именно заради короната не всички пациенти могат да бъдат приети в болница
  • 9 Диверсант

    4 1 Отговор
    Това е фалшива информация. Всеки ден кораби под немски флаг карат стотици специалисти в Италия. Достатъчно е Меркел да си вземе и тия защото в Италия вече е пълно и по гарите
  • 10 загрижен

    6 1 Отговор
    Бива ли да се пишат такива новини. И без това останахме с 5 лекара и 20 сестри. Сега и те ли да избягат.
  • 11 Всите мисирки

    2 0 Отговор
    едни и същи глупости пишат!
  • 12 Доктор Ох боли

    1 0 Отговор
    Отювам в Германията. Ши ги ликувам и евра шибеник прая... Точка.
  • 13 случаен

    0 0 Отговор
    ама нали много доктори додоха по покана на урунгела