Last news in Fakti

29 Октомври, 2020 13:24 1 585 7

Британски депутати искат съдебна процедура по казуса "руска намеса"

  • великобритания-
  • русия

През юли излезе доклад на парламентарната комисия за разузнаване и сигурност със заключение, че правителството не е потърсило доказателства дали Москва се е намесила в референдума за Брекзит

Британски депутати искат съдебна процедура по казуса "руска намеса"  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във Великобритания група депутати инциираха съдебно производство срещу правителството, че не е успяло да защити британската демокрация от руска намеса.

Те настояват съдиите да поискат независимо разследване след твърденията за такава намеса в референдума за Брекзит през 2016-та и референдума за независимост на Шотландия през 2014 година.

През юли излезе доклад на парламентарната комисия за разузнаване и сигурност със заключение, че правителството не е потърсило доказателства дали Русия се е намесила в референдума за Брекзит.

Заради бездействието на правителството сега депутати както в Камарата на общините, така и в Камарата на лордовете, решиха да използват съдебен начин за търсене на отговорност.

Те твърдят, че гласуванията трябва да се провеждат при условия, гарантиращи свободното изразяване, съгласно европейската конвенция за правата на човека.

Лорд Старсбъргър от Либералдемократическата партия заяви, че по някаква причина премиерът Борис Джонсън не смята да информира обществото за постоянната руска заплаха за британската демокрация и допълни, че „московската буря от хитро маскирана дезинформация подкопава свободата на Великобритания като суверена държава да избира лидерите си и политиката си“.

Правителството обаче отговори, че има „надеждни системи“ за справяне с враждебните държави.

Политическите наблюдатели не очакват правителството да се трогне и да се върне назад, особено когато става дума за Брекзит, отбелязва кореспондентът на БНР на Острова.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    10 3 Отговор
    Тия сериозно ли толкова са изтрещели? Вероятно руснаци са "облъчил" от сателит няколко милиона ингилизи да гласуват за Брекзит.... Или какво?

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Миии да

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Миии да!...Руснаците са облъчили и няколко милиона български комунисти... Начело с комуниста Чекмедже Боко Джипкаджи!...Миии да!...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ТаУмВзе

    6 0 Отговор
    Е психотронно оръжие си бичи и тва е. Смейте се, но как може да се обясни подобна идиотия. Нали ако е Новичок цял град е заминал.
  • 6 А нашите

    0 6 Отговор
    депутати русофилистици заселиха 500 000 руски шпиони по морето.
  • 7 хасанчо

    0 0 Отговор
    Самият Борис е с руски произход.Следващият и Вова може да е.Хасан или Мустафа повече ли ги устройва.....
Новини по държави: