Last news in Fakti

29 Октомври, 2020 15:26 4 055 34

Коронавирусът уби и...грипа! 98% по-малко грип през 2020 година

  • грип-
  • коронавирус-
  • ковид-19

Грипът е изчезнал напълно в Южното полукълбо, въпреки че беше сезонът му

Коронавирусът уби и...грипа! 98% по-малко грип през 2020 година - 1
Снимка: Shutterstock

Броят на заразените с грип по света през тази година е спаднал с 98% в сравнение с миналата, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“.

Въпреки че няма масово тестване за грип, както за коронавирус, Световната здравна организация посочва, че данните по света показват драстичен спад на случаите на тази стара болест в света, пише Питър Андрюс, генетик и научен журналист, в авторски текст за RT.

Като пример той посочва Австралия, където от юли, когато страната влиза в пика на грипния сезон, е регистриран само един случай. Подобна е ситуацията в много страни, където грипът е изчезнал напълно в Южното полукълбо, въпреки че беше сезонът му, предаде Dariknews.

Андрюс твърди, че има три възможности защо това е така.

„Първата е, че грипът е изчезнал, защото лекарите и учените неправилно класифицират други респираторни заболявания като Covid-19. В момента обаче подобна теория се третира подобно на тази за плоската Земя“, заявява той.

Втората е, че Covid е „задушил“ грипа.

„Изглежда, че не можете да боледувате от два вируса едновременно. Неотдавнашно проучване на университета в Йейл посочва, че от 13 000 пациенти, лекувани от респираторни заболявания, никой не е имал едновременно вирус, причиняващ настинка и грип. Дори е установено, че белодробната тъкан, която е била изложена на вируси, причиняващи настинки, е устойчива на грипния вирус“, пише Андрюс.

Учените се противопоставят на тази теория, казва Андрюс, тъй като повече от една пета от населението не е било изложено на Covid, така че всички останали могат да бъдат подходящи да се заразят с грип.

„Въпреки това, ако те грешат и ако Covid е много по-широко разпространен, отколкото се смята, „задушаването“ на вируса е подходяща теория, защо няма грип. Въпреки че остава въпросът защо вирусът на SARS CoV-2 „надделя“ над грипния вирус“, пише този генетик и журналист.

„Третата възможност е обяснението, което дават учените, че мерките, въведени поради пандемията от коронавируса, като носене на маски, физическо дистанциране и карантина, също предотвратяват грипа. Тогава обаче остава въпросът - защо тези мерки действат толкова добре срещу грипа, а коронавирусът се разпространява с огромна скорост“, казва Андрюс.

Той добавя, че привържениците на тази теория имат обяснение, че хората с Covid са по-заразни от тези с грип, тъй като короната има по-дълъг инкубационен период и един човек, заразен с нея, може да зарази повече хора, отколкото човек, който има грип.

„Дори всичко това да е вярно, въпросът остава без отговор защо грипът е почти напълно изчезнал“, казва Андрюс.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Андрю Кауфман

    25 8 Отговор
    То и ГРИП е пунтамара, ама не ми се обяснява сега. На вярващите в Дядо Коледа не можеш ги разколеба, нищо че никога не получават подаръци.

    Коментиран от #5

  • 2 Грипа го кръстиха Covid

    43 3 Отговор
    Така им изнася.
  • 3 бацила

    38 3 Отговор
    Няма грип - всички ще ги изкарат болни от коронавирус.
  • 4 др Гей Билтс

    22 4 Отговор
    ГРИП, Ковид, все една и съща е ваксината. И все от моята дамаджана идва.
  • 5 Гост

    6 8 Отговор

    До коментар #1 от "Андрю Кауфман":

    Мани го това кажи за плоската земя

    Коментиран от #8, #10

  • 6 Хъш

    34 3 Отговор
    Или Ковид тесовете реагират и на обикновения грип...
  • 7 гост

    28 6 Отговор
    Всичките с настинка се пишат с ковид за да се усвоят кинти от европа за попълнение на чекмеджето. Слушам че в циганските махали се давали пари за да ги пишат с ковид. Може и фалшива новина да е но така се говори.
  • 8 др Гей Билтс

    10 4 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Нито вирусът на ГРИП е изулиран в природата, нито този на Ковид, така че са НЕДОКАЗАНИ. Плоската Земя можеш да я видиш навсякъде около теб, поне не е прозрачна като милионите несъществуващи вируси.
  • 9 Леле

    9 0 Отговор
    Леле, пак тая снимка. За 11-ти път на различни статии една и съща снимка. Ставате смешни.

    Коментиран от #11

  • 10 Наподобява

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    чувството ти за хумор-)))
  • 11 писна ми

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Леле":

    Да бре, на пиян руснак за кръвен тест за алкохол.
  • 12 Ааааааааааъ

    18 1 Отговор
    Ковид и грип е едно и също нещо, само че в момента им е по-изгодно да го наричат Ковид, за да постигат политическите и икономическите си цели...
  • 13 Псевдоним

    15 0 Отговор
    Тези тестове са като нагласените жребии в Шампионската лига и като схемите на бат Венци в нашето футболно първенство.
  • 14 Covid

    10 0 Отговор
    Ха. Вицът на деня!!! Счупихте тъпомера еййй!
  • 15 Винету

    21 2 Отговор
    Значи, ако е вярно съдържанието на статията, всичките вируси излизат и се бият един срещу друг и който победи, той ни атакува, така ли? По-скоро бих повярвал, че земята е плоска...

    Коментиран от #17, #19

  • 16 Хахаха

    16 1 Отговор
    Истината лъсна:) Следващата година и рака ще изчезне, а симптомите му ще бъдат прибавени към ковида
  • 17 Кака Наска

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "Винету":

    Земята е ПЛОСКА факт.

    Коментиран от #34

  • 18 Живата истина

    8 1 Отговор
    Всяка година хората се разболяват от грип и то много хора и сега всичките тези много хора ще се казва че са болни от коронавирус и всичките тези болни от коронавирус ще донесат субсидии на милиардерите да станат още по-богати
  • 19 Пълен ужас

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "Винету":

    От Далече си личи че всичко е измама А никой нищо не прави а новините по телевизията и онлайн форуми в Интернет постоянно бълват такива глупости сякаш някой им плаща

    Коментиран от #25

  • 20 Истината

    17 1 Отговор
    Не само грипа ами и пневмонията изчезна. Миналата година в България е имало над 70 000 случая, а тази година до февруари 700, от март насам нито един

    Коментиран от #21

  • 21 1234

    15 1 Отговор

    До коментар #20 от "Истината":

    Нормално Щото сега всички са болни от коронавирус и от нищо друго
  • 22 един от многото

    4 4 Отговор
    Май много рано впрегнахте каруцата пред коня. Почакайте и се молете да не ни подлепнат колективно , че тогава хептен ще се сбъркаме , като куче на воденица.
  • 23 Въпросченце

    9 0 Отговор
    Дали covid не си е мит, а обикновен грип, от който също се умира?
  • 24 РАКЕТА ПЕЙТРИЪТ

    4 2 Отговор
    Батета, навремето Партията печелеше с 98%! Вие си правете изводите. Дали не е статистика-стъкмистика и сите грипозни не са ги писали Ковидианци? Така с магическа пръчка ли ще изчезне? Я малко мисъл!
  • 25 РАКЕТА ПЕЙТРИЪТ

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Пълен ужас":

    Именно. Виж изказването на проф. Долорес Кахил от световния лекарски съвет в Берлин на 10.10. Dolores Cahill speech in Berlin
  • 26 ха ха ха

    8 0 Отговор
    Ми нали грипа го префасонираха за ковид... ка нема да го убие?
  • 27 Име

    5 0 Отговор
    И четвърто: компаниите произвеждащи лекарства ни са пуснали нов вирус, понеже се прецака нещо с корона вируса, който пуснаха миналата пролет и нямат лекарство за него.
  • 28 Всъщност

    7 0 Отговор
    Ще се окаже ,че вече няма други болести освен Ко19 .
  • 29 Старши лейтенант ковидски

    9 0 Отговор
    Основния начин на разпространение на ковид не е по въздушно капков път, а по интернет и телевизията. Най-голямата опасност от ковид е, че може да промие мозъка на индивида и което е още по-опасно, да инсталира в главата му телевизор, вместо мозък
  • 30 Доктор и пациент

    10 0 Отговор
    Закаран по спешност в болницата:. Господине, имате тежка форма на короновирусен инфаркт.Ще направим допълнителни изследвания,дали е от третата или четвъртата вълна. Тук пише,че преди две години,съпругата ви ,защото е отказала ваксиниране срещу Короновирус, е изкарала много тежка операция на короноапендисит.Има вероятност тя да ви е заразила....Но докторе,аз се ваксинирах още след втората вълна! Иначе не ми разрешаваха да работя. ! Е,ама сега е шестата вълна! Доста дълъг срок ,а сте само с две ваксини!
  • 31 хахаха

    1 0 Отговор
    може да е така, ама може и да е иначе...а може и да е нещо друго...или да не е нищо...егати безсмисления текст... в крайна сметка, какво точно ни казва тоз андрюс?
  • 32 Ясновидец

    4 0 Отговор
    Скоро ще изчезнат и всички жертви от катастрофи по пътищата!
  • 33 ААА

    1 0 Отговор
    Преди известно време , бях писал и аз нещо си от рода на - "Къде по дяволите изчезна нормалният грип" , или това което нормален човек прекарва 2-3 пъти през годината. Няма как земята да е плоска , или Ковид вируса да е изял вируса на грипа , щото в природата този организъм който служи за храна на друг организъм , успява да се възпроизвежда , иначе умира и неговият душманин , казвало му се равновесие на хранителната верига. Леферът следва пасажите с цаца , а него го гони делфина , след грипа върви фармацевтичната компания , а тези печалби слагат в малкият си джоб печалбите от оръжие и наркотици , при това законно и регламентирано . Някога в казармата , за тези които са ходили , имаше следният новобрански кодош. Старият извикваше високо - Шашкай са новобранец , новобранеца за почваше да тича напред назад из плаца или помещението , с ръцете на главата , чупки в кръста , падане ставане , и хаотично движение , и постоянно повтаряйки - Шашкам са , Шашкам са - за да покаже нагледно колко е шашнат. В ролята на шашнатият новобранец правителствата на зависимите държави които трябва да поддържат "този цирк " , и да помогнат на някого да си събере парите , естествено получават за това , и малка част от печалбата.
  • 34 ЦарКирю

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Кака Наска":

    То и ти след една чашка повече виждаш как пода ти се качва към лицето. Факт!