Last news in Fakti

30 Октомври, 2020 21:30 2 059 11

Дипломация! Помпео завърши азиатската си обиколка във Виетнам

  • майк помпео

Държавният секретар на САЩ призова страните от Югоизточна Азия да се противопоставят на тормоза от Китай и да преразгледат сделките си с държавните му компании

Дипломация! Помпео завърши азиатската си обиколка във Виетнам  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео завърши днес обиколката си в Азия с посещение във Виетнам, предаде Ройтерс.

По време на дипломатическата си совалка Помпео постави акцент върху заплахите за сигурността в региона от страна на Китай.

Виетнам, който също споделя безпокойствата от все по-настъпателния си съсед, беше включен на по-късен етап в обиколката, която включваше още Шри Ланка, Индия, Малдивите и Индонезия.

„Очакваме с нетърпение да продължим да работим заедно за надграждане на отношенията си и да превърнем региона - цяла Югоизточна Азия, Азия и Индийско-тихоокеанския регион - в мирно, безопасно и проспериращо място", каза Помпео, който се поздрави с виетнамския премиер Нгуен Суан Фук с допиране на лакти преди срещата им.

Фук заяви, че се стреми към "искрено сътрудничество" за мирен регион и постигане на напредък в търговските и инвестиционните отношения.

Макар и днес изобщо Китай да не беше споменат публично, държавният секретар на САЩ призова страните от Югоизточна Азия да се противопоставят на тормоза от негова страна и да преразгледат сделките си с държавните му компании.

В сряда в Шри Ланка Помпео заяви, че Китайската комунистическа партия се държи като хищник. В Индия ден по-рано държавният секретар призова за сътрудничество в противодействието на това, което той нарече китайски заплахи за сигурността и свободите в региона.

Пекин призова Вашингтон да спре с нищо непредизвиканите си обвинения и нападки.

Във Виетнам най-голямо безпокойство будят претенциите на Китай към Южнокитайско море.

Един от поводите за посещението на държавния секретар на САЩ беше и 25-ата годишнина от нормализирането на двустранните отношения. То се състоя и седмица след като Виетнам освободи американски гражданин от виетнамски произход, който беше осъден на 12 години затвор за противодържавна дейност.

Броени часове преди Помпео да пристигне, виетнамският външен министър разпространи изявление, в което се посочва, че мъжът на име Майкъл Нгуен, който миналата седмица се е прибрал в дома си в Калифорния, е пуснат на свобода по хуманитарни причини. В текста обаче не се казва нищо за ареста на Нгуен, включително за твърденията му на пресконференция в сряда, че е бил отвлечен.

Днес Помпео се срещна и с виетнамския министър на държавната сигурност То Лам, който отговаря за следенето на дисидентите в комунистическата страна.

Заклети врагове по време на Виетнамската война през 60-те и началото на 70-те години на миналия век, Ханой и Вашингтон се радват на по-добри отношения през последните години, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цветонато цъвтанов

    18 2 Отговор
    Ще бори Китай с братски Виетнам, на когото всички празници са му дати на победи срещу вражеска Америка, а национален празник им е датата на пълната и безусловната и капитулация... Е по-плоска външна политика не е възможна!
  • 2 плевен

    4 6 Отговор
    Брадатко, не познаваш виетнамците. Те мразят всички. Мразеха дори руснаците по време на войната със САЩ. Няма значение, че онези ги хранеха, въоръжаваха и защитаваха от Китай. Мразеха и нас, докато им осигурявахме работа по заводите.
    Без значение, че са комунисти, изпитваха дива злоба към китайците. Но това поне е разбираемо, защото са съседи от векове.

    Коментиран от #9, #10

  • 3 ****

    14 2 Отговор
    Тези пумияри ги е страх сами да се изправят срещу Китай или Русия,и обилалят да настройват останалите срещу тях,те без коалиции не им стиска.А и срахът да не се преминат на страната в другият лагер.
  • 4 В.В.П.

    13 3 Отговор
    По тъп от Помпи,е само шефа му,ТРОМП...Азия се обединява...Разбра ,че Сащ са . МОШЕННИЦИ...Глупави ходове..на щатската дипломация.
  • 5 Рошко

    10 2 Отговор
    То бива бива лицемерие ама пак чък толкова явно, само янки може да го покаже
  • 6 Рико

    4 3 Отговор
    Помпео стъпка по стъпка си провежда политиката по света. Класа е! Когато един ден стане президент,всички ще усетят класата му.
  • 7 Дон Чико

    0 1 Отговор
    По безсмислената удивителна в заглавието веднага познах, че този копи-пейст е на списвача Анатолчо.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 номад

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "плевен":

    явно ти не познаваш аз съм женен за виетнамка те не мразят никой и не са отмастителни руснаците могат да идват и седят тук 30 дни без виза и руското знаме е почти навсякъде заедно с виетнамскито хората не са комплексари като бг да карат скъпи коли и да гледат лошо простотията българска е само в бг на набият и ограбят чужденец само в бг се засичат по светофарите и се бият ай с здраве мрази всички както е по бг стандарт има ли някой който бг да харесва гърци турци румънци дребните душици 6,5 мил мразят всичко дори и себе си
  • 10 no name no face no number

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "плевен":

    Ееее ти не ги познаваш добре, изобщо не ни мразят даже много ни уважсват Русия също, младите обичат и саш, защото все още не са ги опознали добре.Надявам се Попмео да не си постигне целите във Виетнам, също така дано Виетнам разреши спорните си въпеоси в Диалог с Китай, като изключим 6 дневната глупава война отношеновта особено икономическите между Виетнам и Китай са на много добро ниво, много младежи учат и говорят китайски във Виетнам и този съюз има бъдеще
  • 11 Нане

    0 0 Отговор
    унищожиха с дефолиати джунгъла гадините