Last news in Fakti

2 Ноември, 2020 16:05 3 065 3

Коронавирус: солената цена на новите ограничения в Германия

  • германия-
  • ковид-19

Ако частичната национална карантина бъде удължена, спадът в БВП може да достигне 2 процента, а безработните догодина да са със 180 000 повече

Коронавирус: солената цена на новите ограничения в Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Новите ограничения в Германия, които важат от този понеделник, ще струват на германската икономика над 19 милиарда евро. Наред с това са застрашени десетки хиляди работни места, изчисляват експерти.

От днес в Германия влизат в сила редица нови ограничения на обществения живот, туризмът в страната се преустановява, ресторантите ще предлагат храна само за вкъщи, а театрите, кината, баровете и дискотеките затварят врати. Макар да е по-мек от пролетния, този нов локдаун ще струва на германската икономика цели 19,3 милиарда евро, сочат прогнозите на Германския институт за икономически изследвания.

Най-тежък е ударът върху хотелите и заведенията

Данните на института сочат, че най-тежко засегнати са хотелиерството и ресторантьорството, които по време на частичната национална карантина през ноември ще загубят около 5,8 милиарда евро. На повече от 5 милиарда евро ще възлизат и загубите на германската индустрия.

Спортът, културата и развлеченията ще загубят около 2,1 милиарда евро, а търговията ще отбележи спад от 1,3 милиарда евро, макар магазините да остават отворени през целия карантинен период.

Безработицата ще продължи да расте

Според прогнозите на експертите, още близо 100 000 души в Германия ще загубят работата си през последното тримесечие на годината, а 400 000 ще преминат на съкратено работно време. Това означава, че към края на 2020 година от възможността за съкратено работно време ще се възползват 3,2 милиона германци.

Подобни са и прогнозите на Кьолнския институт за германска икономика. Според директора на института Михаел Хютер, ограниченията, които ще важат през целия ноември, ще понижат БВП на Германия с около 1 процент. През цялата 2020 година над 590 000 души ще загубят работата си, а догодина още поне 15 000 ще последват съдбата им, гласят още прогнозите на института.

Всичко зависи от продължителността на карантината

Тези прогнози важат при условие, че локдаунът приключи навреме. Ако обаче частичната национална карантина бъде удължена, спадът в БВП може да достигне 2 процента, а безработните догодина да са със 180 000 повече, обяснява шефът на Кьолнския институт Михаел Хютер.

Колегите му от Германския институт за икономически изследвания изчисляват на свой ред, че германската икономика ще започне да се възстановява още през следващата година. "Но само ако втората вълна на пандемията бъде овладяна бързо“, уточнява директорът на института Марсел Фрацшер.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киргизстан

    0 2 Отговор
    Мангъров, най-добрият коз на Бате, заедно с Божковци и Балабановци . . .
  • 2 Kinski

    8 0 Отговор
    Скоро по целия свят ще почнат протести и бунтове.един вирус не може да затвори света и времето да спре.гладът е по силен от всичко и неизбежното предстои.
  • 3 керкенез

    5 1 Отговор
    Безработен в Германия и безработен в България, разлика от тук до небето.