Last news in Fakti

5 Ноември, 2020 06:57 3 989 10

5 ноември 1605 г. Денят на Гай Фокс

  • гай фокс-
  • великобритания

Всяка година на този ден в цяла Великобритания земята и небето засияват от големи огньове и заря

5 ноември 1605 г. Денят на Гай Фокс - 1

На 5-и ноември всяка година във Великобритания се отбелязва „Денят на Гай Фокс“ (Guy Fawkes Day) – народен празник, известен още като „Нощта на огньовете“ (Bonfire Night).

На този ден се отбелязва годишнината от Барутния заговор – неуспешния опит да бъде взривен британският парламент и да бъде осъществен държавен преврат от група католици, на 5-и ноември през далечната 1605 година.

Заговорниците в преврата, сред които 25-годишният Гай Фокс, планирали да взривят Камарата на лордовете. В подземията на сградата тайно били внесени 36 бурета с барут. Фокс трябвало да подпали фитила и да избяга от страната. За заговора обаче знаели много хора. Той бил разкрит, благодарение на анонимно писмо до един от лордовете с предупреждение да не ходи на откриването на сесията на парламента.

През нощта на 5-и ноември било извършено претърсване на сградата, където в подземията бил открит Фокс заедно със складирания барут.

Той и останалите заговорници били екзекутирани няколко месеца по-късно – на 31-и януари, 1606 година.

След това английският парламент приел закон, с който се постановявало 5-и ноември да се отбелязва като “Ден на благодарност за спасението”. Законът бил в сила до 1859 година, след което бил отменен, но традицията за отбелязването на деня се е запазила и до днес.

Сега празникът е известен като “Денят на Гай Фокс” или “Нощта на огньовете”. Всяка година на този ден в цяла Великобритания земята и небето засияват от големи огньове и заря. Както повелява традицията, изгарят се сламени чучела, символизиращи заговорника Гай Фокс.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    34 2 Отговор
    Нашите парламент и Министерски съвет са празни от четири месеца.Безмислено е да се трупа барут в мазето.Страната е на автопилот.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 РЕАЛИСТ

    23 1 Отговор
    Нищо не споменавате за идеологията на Гай Фокс. Всъщност е бил католик и е искал връщане на Англия в католицизма и установяване на католически монарх. Хенри 8 заради 6-те си брака не получава благословия от папата и прави англиканска църква подчинена нему. Бил е голям сатрап. Удобно е било за Англия, защото , както и сега за Брекзит, не обичат Европа да им нарежда, какво да правят.
  • 5 пак не разбрал

    22 0 Отговор
    Та, какво празнуват днес англичаните? Опита да се взриви парламента или екзекуцията на 'терористите'? Или след третата чашка и двете?
  • 6 СССР

    22 2 Отговор
    Едно нещо хубаво да желае да извърши един англичанин а то да се провали. Цялата си история Англия не е направила едно хубаво нещо,само интереси.
  • 7 Единственият

    23 1 Отговор
    човек влязъл в парламента с честни намерения
  • 8 Иван

    10 2 Отговор
    И на евреите преди 11 Септември,2001-ва некой пусна тайни писъмца.
  • 9 Xa xa xa

    3 1 Отговор
    Нищо подобно ...заря има само и не навсякъде....въйй
  • 10 мъкаааа

    4 1 Отговор
    И нас това трябва ли да ни интересува? Все гледаме чуждата паничка,а не си гледаме своята,че е мръсна и воняща от 30 години.
Новини по държави: