7 Ноември, 2020 21:00 4 573 16

Коронавирус: в Китай започнаха пробно ваксиниране

  • китай-
  • ваксина-
  • коронавирус

За ваксинация могат да се запишат и китайци, които смятат да пътуват в някой рисков регион от чужда държава – например студенти, които заминават да учат в Европа

Коронавирус: в Китай започнаха пробно ваксиниране - 1
Снимка: Shutterstock

В Китай отскоро ваксинират пробно хора срещу Ковид-19. Ваксината е на китайски производител и дотук стотици хиляди китайци са се ваксинирали. Репортаж на "Тагесшау" от град Хайнинг.

Болница на 130 км югозападно от град Шанхай. Два пъти седмично там ваксинират срещу Ковид-19. Който желае, се обажда по телефона или идва лично, за да се запише в списъка на чакащите, макар че само малцина стигат до желаната ваксинация.

Ваксината е на китайския производител Sinovac. На опаковката пише: „Одобрена от държавата само за спешни случаи“. Препаратът още няма официално разрешително за ползване. Китайските медии съобщават, че през последните седмици са били ваксинирани няколкостотин хиляди души срещу Ковид-19 – предимно военни, лекари, болногледачи и друг медицински персонал.

"Гордея се с това наше постижение"

Според д-р Чен, една от лекарките, които правят ваксинациите, засега не е имало случаи на тежки реакции на непоносимост към ваксината. Самата тя също е ваксинирана и говори с гордост за препарата, създаден от китайската фирма: „Аз естествено се гордея с това наше национално постижение, защото обществеността отдавна го очаква“.

Междувременно за ваксинация могат да се запишат и китайци, които смятат да пътуват в някой рисков регион от чужда държава – например студенти, които заминават да учат в Европа.

Много от детайлите на изпитателната програма за ваксиниране в Китай все още са непознати. Не е ясно например кои групи хора са подходящи за ваксиниране и в какви точно обстоятелства то е препоръчително. Хората научават почти случайно и за това кога и къде се предлагат малките засега количества готова ваксина. В повечето случаи това става ясно от съобщения в интернет и чрез различните месинджъри.

Възможните рискове не са тема

И още нещо: сред обществеността и в медиите не се водят почти никакви дискусии относно ефекта и евентуалните рискове от този препарат, който все още не е окончателно одобрен и сертифициран.

Повечето от онези, които се подлагат на ваксиниране, като например един студент, който заминава за Великобритания, не се смущават особено от този факт: „Препаратът вече е преминал през в първата и втората фаза на проверки,така че би трябвало да е сигурен. А и много други хора така или иначе вече са се ваксинирали“, казва той.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аноним

    17 1 Отговор
    Скоро и в европа
  • 2 КОНТРАТА

    19 1 Отговор
    Разбира се, че хора ще ваксинират в Обора ще ваксинират говеда!
  • 3 Китайският

    12 6 Отговор
    вирус ба м....а на целият свят.

    Коментиран от #12

  • 4 Българчо

    3 11 Отговор
    Стига с тия фалшиви новини. Няма такава ваксина, с такова име. Аз мислих, че сте авторитетен информационен сайт.

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Супник 5

    2 16 Отговор
    Сега Рассиия ще умрат от яд че не са "първите". Тяхната ваксина нещо изчезна в небитието.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 чукча писател не читател

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българчо":

    Забранили да ликовете фактитъпаците, но напиши това в гуглето, чукча:. Sinovac’s Coronavac™, SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell), Inactivated, Announces Approval for Phase I/II Clinical Trial in Adolescents and Children
  • 8 БилгейКо

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Супник 5":

    Аве не знам Русия, но Билгей и компания със сигурност !!! Шибнаха ни сега втора версия Pro, a други, ще им прецакат бизнеса !
  • 9 Пацо

    10 1 Отговор
    Информацията не е коректна. Мисля че като ваши читатели заслужаваме повече.
    90 процента ефективност на ваксината. Това е информация от страницата на китайската фирма производител. Тестове на ваксината на фаза 3. Цена за 2 дози 60$ ако бързаш и искаш да си морско свинче. Индонезия е поръчала 40 млн дози. Тества се в Турция и Бразилия...
    Цената ще падне до 13-14$.
    ....
  • 10 Пацо

    7 0 Отговор
    Благодаря. В последните години Гугъл го ползвам за глупости. Реже всичко което ме интересува и филтрира яко. И става все по зле. Колко японски или индийски или руски сайта ми дава като отговори? Нищо! Или не индексира там или филтрира или нищо не прави. Иначе са голямата работа. Преди време се чудех как да прегледам отговорите му. Сега една куха страничка и чао.

    Коментиран от #16

  • 11 Рико

    1 7 Отговор
    Проба-грешка, проба-грешка ... Те са милиард и половина,материал за грешки има достатъчно.
  • 12 Шамара

    1 6 Отговор

    До коментар #3 от "Китайският":

    Тия жълтури са били подготвени много добре ппеди да го пуснат по света!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Опулен?

    2 4 Отговор
    И какво правят китайските студенти в Европа.Нима в Катай няма университети?
  • 15 Хитлер ФЕН

    3 2 Отговор
    Вирус?!
    Какъв вирус?
    Трябва ли да има вирус?
    Вижте, аз съм човек, ние хората нямаме нужда от трета световна война!
    А от рай в живота на този живот!!!
  • 16 DARKNET

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пацо":

    Пробвай с DuckDuckGo